Presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania, Dan Peretianu (foto), sustine ca nu exista o autonomie a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, chiar daca, in urma modificarilor aduse de guvern Ordonantei de Urgenta 150/2002, care reglementeaza organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar fi devenit autonoma.
-Modificarile nu fac altceva decat sa treaca Casa din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a guvernului, ori in astfel de conditii ne intrebam unde este autonomia-, a declarat Dan Peretianu.
In actul normativ este stipulat ca -CNAS a devenit institutie publica, autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, ce administreaza si gestioneaza sistemul de asigurari sociale de sanatate in vederea aplicarii politicilor si programelor in domeniul sanitar ale guvernului-.
O alta modificare pusa sub semnul intrebarii de reprezentantii Camerei Federative a Medicilor din Romania este cea cu privire la construirea si gestionarea bugetului CNAS.
-Presedintele Casei nu mai este nevoit sa obtina o delegatie de la MS pentru a gestiona bugetul, devenind prin modificarile aduse ordonator principal de credite, credite pe care le primeste tot de la bugetul constituit prin intermediul votului in parlament si al Ministerului de Finante. De fapt nu este decat o revenire cosmetizata la ce a fost-, sustine Peretianu.
In plus, acesta a mai adaugat ca articolul 6 este un nonsens, intrucat face din CNAS furnizor principal de contracte, in timp ce semnarea contractelor de finantare cu furnizorii de servicii ar trebui sa revina caselor judetene de asigurari sociale de sanatate. -Prin acest mod de schimbare a legii, CNAS, organism central, redevine un fel de Minister al Sanatatii si nu un organism de coordonare, acreditare, standardizare si redistributie-.