Home Actualitate CNLO face afaceri de zeci de miliarde de lei cu firmele sindicalistilor...

CNLO face afaceri de zeci de miliarde de lei cu firmele sindicalistilor lui Condescu

DISTRIBUIŢI

De mai multi ani, Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) a devenit unul dintre subiectele intens mediatizate. Motivul: in ciuda debitelor bugetare mari pe care le inregistreaza, compania miniera continua sa fie un izvor nesecat de afaceri prospere pentru diverse companii cu capital privat, constituite intr-un adevarat grup de interese obscure. Cum era normal, presa a reliefat ca printre firmele care -storc- bani din CNLO se numara unele infiintate de sindicalistii condusi de controversatul Marin Condescu – muncitor convertit dupa Revolutie in jurist cu diploma a Universitatii Hercules Baile Herculane (aflata sub lupa autoritatilor pentru ca a eliberat diplome false unor absolventi de opt clase) – personaj extrem de influent in zona Gorjului.

Pacea sociala cu afaceri se tine

Urmare a unor masuri de restructurare si eficientizare a activitatii CNLO, conducerea companiei a decis reducerea personalului si externalizarea unor activitati conexe. Pentru a evita tensiunile sociale si pentru a absorbi forta de munca disponibilizata, CNLO impreuna cu sindicatele miniere au infiintat, in august 2002, SC Minprest Serv SA (in care compania de stat detine 95% din actiuni), axata pe -activitati de intretinere si curatare a cladirilor-. Ca atare, parte din minerii disponibilizati au avut posibilitatea de a alege fie angajarea la Minprest (n.r. – pentru a se pastra pacea sociala, dupa cum sustin oficialii CNLO), fie incasarea platilor compensatorii. Conform intelegerii cu sindicatele conduse de Condescu, dupa infiintarea Minprest, CNLO a inceput sa incheie cu respectiva firma contracte de executie pentru diferite servicii, fara insa a se organiza licitatii. Motivul invocat de oficialii CNLO: -Minprest lucreaza la cele mai mici preturi de pe piata-. Mai mult, pe motiv ca reduc costurile de regie ale lucrarilor, conducerea CNLO a decis chiar sa acorde gratuit echipament de protectie si hrana angajatilor Mindprest. Explicatia sefilor CNLO privind acordarea unor facilitati firmei private la care e actionar: echipamentele de protectie acordate gratuit au fost achizitionate de CNLO la un pret mai mic fata de cel la care le-ar fi procurat firma privata, fapt ce a redus costul serviciilor efectuate de Minprest. Rationamentul poate fi insa retinut in favoarea CNLO, deoarece daca costurile facilitatilor n-au fost incluse in devizul lucrarilor, grija fata de scaderea costurilor companiei nu rezista din punct de vedere legal decat ca o plata nejustificata. Ca atare, oficialii CNLO au replicat spunand ca decizia de a acorda facilitati Minprest contribuie la capitalizarea acesteia.

Minprest – afacere sindicalista de miliarde cu pierderi pe masura

Cum am remarcat, Minprest a prestat catre CNLO lucrari castigate fara a participa la licitatii, asa cum procedeaza persoanele juridice aflate in relatii comerciale cu compania miniera. Ca atare, Minprest a reusit performanta ca in patru luni de activitate (n.r. – a fost inregistrata la MFP in august 2002) sa inregistreze, la finele lui 2002, o cifra de afaceri de peste 44,53 mld. lei si un profit net de 969 mil. lei. Asta insa in conditiile unor datorii totale de 26,68 mld. lei. Tot cu scopul declarat de a absorbi minerii disponibilizati, sindicalistii au infiintat in 2000 o alta societate, Olservmin SRL, axata pe plasarea fortei de munca, si aceasta controlata din umbra de controversatul Condescu. Asemenea -suratei- Minprest, si Olservmin a reusit sa aiba o activitate prospera pe seama relatiilor contractuale derulate cu CNLO: cifra de afaceri a sarit de la 12,54 mld. lei, in 2000, la 65,07 mld. lei, in 2002, numai ca spre deosebire de Minprest – care anul trecut a avut profit – Olservmin a inregistrat pierderi de 2,4 mld. lei. si datorii totale de doar… 23,19 mld. lei.

Aceeasi Marie, cu alta palarie

Cum o mana se spala pe alta, pentru a scoate de la -ananghie- firma pe care o patroneaza, Olservmin SRL (aflata in executare silita pentru debite catre bugetul de stat de 6,8 mld. lei), sindicalistii lui Condescu au gasit o metoda ingenioasa: Minprest incheie contracte de prestari-servicii cu CNLO, apoi prima societate le subcontracteaza Olservmin. Ca atare, sub masca unor reduceri de cheltuieli pentru activitatile conexe externalizate, CNLO suporta preturi mai mari. Un exemplu il constituie un contract incheiat in ianuarie 2002 de CNLO cu Minprest, avand ca obiect exploatarea si intretinerea centralelor termice pe combustibili solizi. Conform notei de fundamentare a tarifului, intocmita de Minprest Serv SA, CNLO a acceptat sa plateasca, lunar, pentru un fochist de la o centrala mica 11,8 mil. lei. Surprinzator, dupa constituirea Minprest Serv SA, la 28 martie a.c., aceasta firma a semnat cu Olservmin (reprezentata de Marin Condescu in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie!) preluarea activitatii fochistilor la -pretul- de circa 7 mil.lei/luna/pers. Fapt ce a permis Olservmin sa aiba de lucru, iar Minprest Serv SA sa castige circa 5 mil. lei/luna/persoana fara a face nimic. Cum era normal, caci e vorba de Condescu – personaj extrem de influent, printre altele bun amic al prefectului de Gorj Toni Grebla – problema a fost -explicata- rapid de staff-ul CNLO: s-a recurs la aceasta masura deoarece Minprest n-avea suficienti angajati, fapt ce ar fi fost de natura a pune in imposibilitate firma de a-si onora obligatiile contractuale. De ce nu a incheiat CNLO un contract direct cu Olservmin ramane (deocamdata!) un mister pe care doar autoritatile il pot deslusi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.