In conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, modificatã şi completatã, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.) a organizat în data de 4 februarie 2016 alegeri în vederea desemnãrii noului preşedinte al instituţiei, ca urmare a expirãrii mandatului deţinut de cãtre domnul BOGDAN Lehel Lorand.
In urma scrutinului, cei 33 de consilieri de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice din cadrul instituţiei au decis, prin vot secret, cu majoritate absolutã, desemnarea dintr-un numãr de patru competitori, a domnului Silviu POPA, în funcţia de preşedinte al C.N.S.C. pentru urmãtorii trei ani. De profesie jurist, noul preşedinte al C.N.S.C., domnul Silviu Popa (45 ani) a îndeplinit pânã la data menţionatã funcţia de preşedinte al Completului numãrul 2 din cadrul instituţiei.
In ultimii şase ani, în mandatul de preşedinte al domnului BOGDAN Lehel Lorand, C.N.S.C. a participat activ la conturarea noilor proiecte legislative aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, acţionând permanent ca un garant al egalităţii de tratament şi de acces legal al operatorilor economici la resursele publice gestionate de către autorităţi, fapt subliniat şi de către Comisia Europeană (C.E.) în Rapoartele MCV.
In opinia autoritãţilor europene, (raportul MCV 2015) C.N.S.C. a acţionat ca un filtru eficient pentru prevenirea unui număr semnificativ de nereguli în cadrul procedurilor de achiziţii publice derulate de autoritãţile publice locale sau centrale, dovadã stînd faptul cã doar în ultimii trei ani valoarea estimatã a procedurilor de atribuire pentru care Consiliul a dispus anularea acestora s-a ridicat la suma de 8.869.270.382,89 lei (echivalent a 1.998.781.702,04 euro). Subliniem totodatã faptul cã datoritã întăririi şi perfecţionãrii continue a capacităţii sale instituţionale, C.N.S.C. a reuşit performanţa ca peste 98,15% din totalul deciziilor pe care le-a emis în ultimii 10 ani sã rãmânã definitive şi irevocabile.
Consecvent soluţionarii cu transparenţă, celeritate şi imparţialitate a contestaţiilor pe care este investit să le soluţioneze, Consiliul va continua şi în anul 2016 să fie un promotor al bunelor practici europene menite a contribui la eficientizarea şi fluidizarea demersurilor de atribuire a contractelor publice, cu precădere a celor finanţate din fonduri comunitare.
Foto: freedomhouse.ro