Home Actualitate Coana Leana are urmași: Gulnara Karimova, copia uzbekă a Elenei Ceaușescu

Coana Leana are urmași: Gulnara Karimova, copia uzbekă a Elenei Ceaușescu

DISTRIBUIŢI

Dispărută de peste doua decenii de pe eșichierul politic românesc, Elena Ceaușescu, „savanta de renume mondial“ are un demn urmaș în celălalt capăt al lumii, tocmai în Uzbekistan. Acolo, într-o lume pe cât de exotică, pe atît de stranie, copia la indigo a „Sinistrei“ se numește Gulnara Karimova. O femeie cu totul deosebită, care, pe lîngă  nenumărate alte calități, are una care o face unică: este fiica președintelui. Fostă membră a URSS, această țară musulmană exotică s-a clădit, cândva, pe ruinele vechiului imperiu persan, cel care ne-a lăsat moștenire superbele „O mie și una de nopți“. Mult mai tînăra decât „Coana Leana“ a noastră, „prințesa din Uzbechistan, are totuși ceva în comun cu „Tovarășa“ savant de renume mondial: plăcerea de a colecționa, alături de o avere impresionantă, o groază de ranguri și titluri academice, care mai de care mai pompoase.
Dispărută de peste doua decenii de pe eșicherul politic românesc, Elena Ceaușescu, „savanta de renume mondial“ are un demn urmaș în celălalt capăt al lumii, tocmai în Uzbekistan. Acolo, într-o lume pe cât de exotică, pe atît de stranie, copia la indigo a „Sinistrei“ se numește Gulnara Karimova. O femeie cu totul deosebită, care, pe lîngă  nenumărate alte calități, are una care o face unică: este fiica președintelui. Fostă membră a URSS, această țară musulmană exotică s-a clădit, cândva, pe ruinele vechiului imperiu persan, cel care ne-a lăsat moștenire superbele „O mie și una de nopți“. Mult mai tînăra decât „Coana Leana“a nostră, „prințesa din Uzbechistan, are totuși ceva în comun cu „Tovarășa“ savant de renume mondial: plăcerea de a colecționa, alături de o avere impresionantă, o groază de ranguri și titluri academice, care mai de care mai pompoase. Ce este drept, nu e păcat: „fata tatii“ arată, întradevăr, ca o prințesă răsărită din bazmele orientale. Conform biografiei oficiale, ea s-a născut pe 8 iulie 1972. Dar în cei 39 de ani impliniți de curînd „prințesa“ a făcut deja mult mai multe lucruri decât fac alții într-o viață întreagă de om. Iar suavitatea chipului său de păpușă ascunde un personaj deosebit de pragmatic, care a știut să tragă toate foloasele posibile din postura de fiică a unui președinte fost comunist care, din supus fidel al URSS s-a preschimbat, o bună bucată de timp, îintr-un capitalist, bun prieten cu americanii. Gulnora Islomovna Karimova, pe numele ei întreg, este tot ce vrea ea: absolventă a unor celebre instituții occidentale de învățămînt, om de afaceri de mare succes, creatoare de modă specializată în bijuterii. Dar și cîntăreață, care apare pe scenă sub numele de „Goo Gosha“. Ei, în privința asta pe noi ne-a ferit Dumnezeu: „Lenuța“ a noastră  nu a dat niciodată din craci cocoțată pe vreo scenă. Dar la fel ca ea, urmașa din Uzbekistan a avut și ea ambiția de a-și „mobilat“, CV-ul cu  tot soiul de diplome: una de „designer în bijuterii“, obținută în 1992, la Fashion Institute of Technology, din New York, un doctorat în științe politice de la Universitatea din Tașchent. Iar bomboana de pe coliva CV-ului său este un master în artă obținut la prestigioasa Universitate Harvard. Acesta chiar că ne-ar putea face să cădem pe spate dacă nu am afla din saitul celebrei universități că admiterea la un masterat nu presupune decât absolvirea unei facultăți oarecare, recunoscute însă oficial și nu vreun examen dur, care să-l obilge pe candidat să-și demonstreze un bagaj excepțional de cunoștiințe acumulat anterior. Iar o a doua condiție, lejer de trecut de către „fata lui tata“ este să poată achita niște taxe deosebit de piperate. Iar în această privință, chiar că nu s-au ridicat nici un fel de probleme. Femeie de afaceri de mare succes Gulner -“Goo Gosha“ este deținătoarea unei averi estimate la aproximativ un miliard de Euro. O avere imensă, pe care alții o acumulează într-o viață de om, dacă nu chiar în mai multe generații.
Tot ea mai este și și ambasador reprezentant al țării sale prin tot soiul de organisme internaționale. Când o reuși să le facă pe toate? Păi noi știm bine cum: și „Coana Leana“ era savant de renume mondial, specialistă în „polimeri și poli-peri“, deținea tot soiul de funcții politice ba mai avea timp și de „excursii internaționale“ camuflate sub numele de „vizite oficiale“. 

Menționată și de Wikileaks

Conform unor dintre telegramele Wikileaks, diplomații americani prezenți în Uzbekistan o descriau pe Guilnara Karimova ca pe „o persoană lacomă și avidă de putere care se folosește de poziția oficială supremă deținută de talăl său în conducerea statului, poziție care o ajută sa strivescă pe oameii de afaceri sau de orice alt fel care i-ar putea sta în cale“. Iar conform informațiilor publice, „Tătuca“ președinte chiar a ajutat-o. Dar cine este  de fapt tatăl care trebuie să fie, cu siguranță, mîndru de așa o fică genială? Păi este un alt soi de Ceaușescu, ales și reales cu niște procente de-a dreptul zdrobitoare. Născut în anul 1938 la Samarkand, Islam Abdugaievici Karimov, este primul președite pe care Uzbekistanul l-a avut și îl are după destrămarea fostei URSS. În 1989, el fusese numit prim-secretar al Partidului Comunist Uzbek, iar în 1990 a fost ales președinte al RSS Uzbece. În vara anului 1991, la scurt timp după puciul de la Moscova, el a fost cel care a proclamat independența tării sale. Motiv pentru care, pe 29 decembrie, este ales cu 86 la sută din voturile alegătorilor. Apoi, în 1995, tot el organizează un referendum care îi aprobă prelungirea mandatului pînă în 2000. Lovitura de teatru, deloc neașteptată pentru condițiile politice de acolo, se produce în același an 2000, cînd este reales cu de 91 la sută din sufragii, pentru un alt mandat de șapte ani.Mandat prelungit, și el în anul 2007.  Marea abilitate a lui Karimov s-a manifestat, în mod deosebit, în politica externă. După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, Uzbekistanul devine un aliat al SUA împotriva talibanilor, motiv pentru care armata americană a primit permisiunea de a folosi baza militară uzbecă de la Karshi-Khanabad pentru invazia asupra Afganistanului. Apoi, relațiile cu SUA au început să se deterioreze iar în 2005 armata americană a plecat din Kazahstan. Ei au plecat, dar Karimov a rămas. A rămas cu tot cu fiica sa „Goo Gosha“, ale cărei afaceri au continuat să prospere. Mai mulți reprezentanți ai cercurile internaționale de afaceri au susținut că ea a scos bani grei din privatizările care au avut loc după prăbușirea URSS iar investițiile sale au cuprins cele mai diverse domenii, de la industria bijuteriilor la cea probucătoare de bumbac și țesături din bumbac și de la telecomunicații la indistria petrolieră, cluburi de noapte și afaceri din domeniul  imobiliar.  

Scandal  în lumea showbizului

Stima și respectul de care se bucură Gulnara Karimova acasă la ea nu se regăsește însă și în străinătate. În ultimul timp, aparițiile sale scenice devin adeseori scena unor proteste care acuza grave încălcări ale drepturilor omului care se petrec acasă la ea, în Uzbekistan. Proteste la care ea a rămas aproape insensibliă, la fel ca și „Lenuța“a noastră care, în Decembrie 1989, era foarte aproape de a ordona armatei sa distrugă Timișoara cu ajutorul artileriei. Iar acuzațiile aduse „prințesei“ uzbece au fost deosebit de grave, inclusiv cele de răpire a unor ziariști sau cele privitoare la folosirea copiilor în munci deosebit de grele. Dar, la fel ca și la noi, toate aceste acuzații nu au avut nici un efect aspupra politicii „tatălui uzbek“ și al fiicei sale geniale.

Vasile Surcel

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.