Codruţ Şereş a fost condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare, iar Zsolt Nagy a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, decizia din dosarul privatizărilor strategice fiind anunţată marţi de ICCJ.
Spionul Stamen Stanchev a fost condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Acesta a părăsit România în urmă cu șase ani.
CITEȘTE ȘI SPIONUL STAMEN STANCHEV URMĂRIT PAS CU PAS DE SIE?
Și spionul Vadim Benyatov a fost condamnat patru ani şi şase luni de închisoare cu executare.
Au mai fost condamnați: Michal Susak (cetățean ceh) — 4 ani; Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetățean româno-englez — 4,6 ani; Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației — 5 ani; Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie — 4 ani, Gabor Kerekes — 4 ani, Mustafa Oral (cetățean turc) — 3 ani închisoare.
Codruț Sereș a fost interceptat de SRI. ” Monitorizările au relevat raporturile directe dintre acesta și Stamen Stanchev, precum și aranjamentele de culise privind privatizările unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotărâre de Guvern privind vânzarea pachetului de opt la sută din acțiunile Petrom” au arătat procurorii DIICOT în actul de sesizare al instanței.
Au periclitat siguranța României
Potrivit probelor din dosar, Vadim Benyatov ar fi inițiat și constituit un grup infracțional organizat extern format din Stamen Stanchev și la care au aderat și Susak Michal și Mustafa Oral. Potrivit procurorilor, grupul – concentrat pe obținerea de date și informații secrete referitoare la privatizarea unor societăți strategice românești din domeniul energetic și de comunicații – ar fi fost sprijinit de Mucea și Donciu. Benyatov a obținut informații secrete din domeniul energetic, al economiei naționale a României, informații care ar fi fost de natură să pericliteze securitatea statului, pe care le-a valorificat ulterior ”utilizându-le atât cu prilejul întâlnirilor oficiale în procesele de negociere, cât și în cadru extra-oficial cu Dorinel Mucea, Radu Donciu, precum și cu foștii miniștri Zsolt Nagy și Codruț Sereș” au arătat procurorii.
Anchetatorii au apreciat că demnitarii și cetățenii străini condamnați pentru spionaj au intervenit ilegal în privatizarea S.C. Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a S.C. Romaero S.A. București și S.C. Avioane S.A. Craiova, aflate în portofoliul MEC – OPSPI, consultanță în vederea privatizării S.N. Radiocomunicații,
Influența acestora s-a văzut și în adjudecarea licitației pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării și privatizării C.N. Poșta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la S.C. Romtelecom S.A. din portofoliul MCTI.