Zilele trecute, o parte a presei îl cita pe avocatul Bogdan Bărbuceanu, „profesor de Procedură Penală la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București” spunând că hotărârea de condamnare a lui Liviu Dragnea este nulă pentru că „Livia Stanciu, înainte de a pleca, trebuia să-și redacteze toate hotărârile”.
Aici se impun două precizări: avocatul Bărbuceanu NU este profesor la Universitatea București iar Livia Stanciu NU ar fi trebuit să-și redacteze decât hotărârile în completele în care ar fi judecat singură, ceea ce nu a fost cazul.
Menționăm că avocatul Bărbuceanu a candidat pe listele PSD pe loc neeligibil la alegerile parlamentare din decembrie 2016.
Codul de procedură penală este foarte exact în articolul 406, hotărârea se redactează de către unul dintre judecătorii care au participat la soluționarea cauzei iar dacă unul dintre judecători nu poate semna, semnează, în ordine, președintele completului sau președintele instanței, ceea ce s-a întâmplat și în cazul lui Liviu Dragnea.
„Deliberarea şi hotărârea instanţei
Art. 406
Redactarea şi semnarea hotărârii
(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare.
(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier.
(3) Dispozitivul hotărârii trebuie să fie conform cu minuta.
(4) În caz de împiedicare a vreunuia dintre membrii completului de judecată de a semna, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei. Când împiedicarea îl priveşte pe grefier, hotărârea se semnează de grefierul-şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea.”
Declarația integrală a lui Bărbuceanu, consemnată de Jurnalul Național și apoi preluată de alte site-uri, a fost : „Motivarea hotărârii și hotărârea sunt nule, pentru că motivarea face parte din hotărâre, deci nu produce efecte juridice. Nu-i poate lua locul nimeni unui judecător care a făcut parte din completul care a judecat. Greșeala este că Livia Stanciu, înainte de a pleca, trebuia să-și redacteze toate hotărârile. Greșeala îl avantajează pe Liviu Dragnea, pentru că în acest moment nu mai are condamnare penală. Niciun judecător care părăsește sistemul sau este transferat nu poate pleca până nu își încheie toate dosarele. Există precedent în acest sens și chiar am avut cauze care s-au rejudecat, tocmai pentru că judecătorii au plecat la pensie fără să redacteze motivarea, iar astfel au fost anulate hotărârile”.
Corpul profesoral al Facultății de Drept, Universitatea București, Departamentul de drept penal este format din:
Prof. univ. dr. Valerian-Dumitru Cioclei
Prof. univ. dr. Anastasiu Crişu
Prof. univ. dr. Lavinia Valeria Lefterache
Prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu
Conf. univ. dr. Bogdan-Nicolae Bulai
Conf. univ. dr. Cristian Mitrache – Director al departamentului de drept penal
Conf. univ. dr. Andrei Zarafiu
Lector univ. dr. Aurel Ciobanu
Lector univ. dr. Petruţ Ciobanu
Asist. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir (Ilie) – Prodecan
Asist. univ. dr. Raluca Ioana Mocanu
Pofesori emeriți
Prof. univ. dr. Constantin Mitrache
Prof. univ. dr. Emilian Stancu
Prof. univ. dr. Nicolae Volonciu