Home Actualitate Colegiul Medicilor n-a auzit de libertatea de exprimare

Colegiul Medicilor n-a auzit de libertatea de exprimare

DISTRIBUIŢI

Astăzi, într-un comunicat de tip comunist, Colegiul Medicilor „constituit în conformitate cu prevederile titlului XII din legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății,  cu atribuții prevăzute de această lege”, a anunțat că „ia act de Comunicatul asociatiei informale Alianța Medicilor pentru modernizarea sistemului medical și constată că respectiva Asociație protestează public față  de oameni politici și medici care au gestionat și gestionează în continuare situația marilor arși din evenimentul care a avut loc în Club Colectiv.”
Apoi șeful Colegiului le atrage, deloc subtil, atenția medicilor din Alianță că sunt membri ai CMR: „având în vedere că, potrivit prevederilor legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, toți medicii din România sunt obligați să facă parte din Colegiul Medicilor din România, în mod evident, respectiva Asociație este compusă și din membrii Colegiului Medicilor din România.”

În continuare, deși promite că nu au „a face comentarii asupra alegațiilor privind oamenii politici implicați în gestiunea situației”, următoarele cuvinte au fost: „cu toate că, în opinia noastră, alegațiile sunt nejustificate, nu același lucru putem să spunem despre critica publică pe care Alianța Medicilor pentru modernizarea sistemului medical o aduce unor colegi al căror prestigiu profesional nu a fost pus în discuție, a căror bună intenție și bune rezultate nu au fost contestate. Așa cum bine este știut, rezultatele muncii medicilor sunt evaluate, judecate, eventual contestate de către beneficiarii lor – pacienții și familiile acestora, în nici un caz de către alți medici.”

„În opinia noastră, acest mod de adresare și de judecată a performanțelor profesionale ale colegilor este cel puțin neavenit. Cu deosebit interes îi așteptăm pe colegii noștri să se adreseze în mod oficial instituției Colegiului Medicilor din România, în temeiul Statutului și Codului de Deontologie Medicală ale Colegiului Medicilor din România, dacă au de comentat atitudinea profesională a unor colegi. Aceasta este singura cale în interiorul profesiei medicale, legal reglementată în România și Uniunea Europeană, de a rezolva eventualele diferențe de opinii în practica profesiei medicale.” se încheie comunicatul CMR. Ce vorbești dom’le. Gata, dacă-s membri la CMR le-ai luat libertatea de exprimare garantată de art.30 din Constituție?
Și apoi, Alianța nu a criticat medicii, ci doi politicieni și doi manageri.
Timp de 17 ani, între 1989 și 2006, Gheorghe Borcean a fost directorul spitalului din Caransebeș. Din 1998 până în aprilie 2015 Borcean a ocupat funcția de  vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, fiind adjunctul lui Vasile Astărăstoae timp de 8 ani. După ce a fost condamnat la închisoare,  Astărăstoae i-a lăsat moștenire colegiul lui Borcean după ce el a fost condamnat la închisoare, acesta primind un singur vot împotrivă la alegerea sa.

Comunicatul CMR vine după ce ieri Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical care este un ONG constituit dintr-o mişcare spontană pe Facebook, la care au participat în jur de 30.000 de cadre medicale şi membri ai societăţii civile din toată ţara a trimis un comunicat de protest în cazul COLECTIV. Alianţa Medicilor militează pentru o creştere a finanţării sistemului medical, împotriva managementului defectuos al sistemului medical si promovează eforturile deosebite, chiar eroice, ale corpului medical. Ieri, ONG-ul a protestat „public față de liderii politici informali și formali care au creat  confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice. În primul rând noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are. Transferurile pacienților s-au facut doar la insistența ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor.  Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora. Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotări cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați. Protestăm public  împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală si competența noastră ca țară.”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.