Comandamentul Brigazii Multinationale de Pace pentru Sud-Estul Europei, SEEBRIG, mutat in Romania pentru urmatorii patru ani, este gata de lucru. Acesta functioneaza in cladirea fostului Liceu Militar de Marina, de langa Academia Navala -Mircea cel Batran-, transformat, peste noapte, intr-un sediu ultramodern. Locatia gasita de MApN prezinta insa mici inconveniente. Militarii SEEBRIG s-au plans, deja, ca linia de tramvai trece chiar pe sub ferestrele comandamentului, iar zgomotul produs de vehicule este greu de suportat. Ministerul condus de Ioan Mircea Pascu a aruncat insa pisica in curtea Primariei Constanta, care, atentie!, pentru a fi pe placul inaltilor oaspeti a luat in calcul inclusiv devierea traseului tramvaiului in cauza. S-a renuntat insa la idee, din cauza costurilor pe care le presupune o asemenea manevra si pentru ca, pe ruta respectiva, tramvaiul este singurul mijloc de transport in comun. Lucrurile nu pot ramane insa asa, drept pentru care Primaria Constanta trebuie sa gaseasca o alta solutie. Se vorbeste deja de largirea drumului sau amenajarea altor cai de acces. Desi oficialii MApN stiau de mult ca SEEBRIG isi va stabili cartierul general in Romania, n-au gasit o solutie rezonabila nici in privinta cazarii personalului, multi dintre militari fiind obligati sa faca, zilnic, naveta intre Constanta si Eforie Sud. O alta problema care n-a fost inca rezolvata si care cade, de aceasta data, in sarcina Inspectoratului Judetean este inscrierea in gradinite, scoli, licee sau facultati a celor 60 de copii ai militarilor SEEBRIG.
Naveta intre Constanta si Eforie Sud
Cartierul personalului SEEBRIG a fost stabilit la Eforie Sud, iar militarii, care au venit in Romania impreuna cu familiile, desi s-au declarat multumiti de conditiile oferite de gazde, vor fi constransi sa faca, zilnic, naveta intre Constanta si Eforie Sud, adica 20 de kilometri dus, si tot atatia la intors. In privinta locatiei, nici ca se putea una mai buna, statiunea Eforie Sud este chiar -reprezentativa- pentru litoralul romanesc. In ceea ce priveste educatia copiilor militarilor SEEBRIG, aceasta a fost pasata Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, care va trebui sa gaseasca o solutie si pentru inscrierea celor aproximativ 60 de copii ai militarilor de la SEEBRIG, in gradinite, scoli, licee sau chiar in facultati. Ei vor putea frecventa unitati de invatamant unde exista clase speciale ale minoritatilor din Dobrogea, insa multi dintre parintii lor si-au exprimat dorinta ca ei sa studieze in limba romana.
Ce este SEEBRIG?
SEEBRIG este o forta militara de nivel -brigada-, formata din aproximativ 3.000 de militari din unitatile alocate de catre tarile participante. Aceasta este o forta terestra care actioneaza -la ordin- si are unitatile sale amplasate in locatii permanente. Cea mai apropiata misiune a brigazii multinationale este preconizata a avea loc anul viitor, in Bosnia. -Este important sa mentionez ca SEEBRIG nu va participa la nici o operatiune de impunere a pacii-, a precizat, pentru Infostar, comandantul brigazii, generalul de brigada Giovanni Sulis.
Militarii din cele sapte natiuni care au semnat acordul de infiintare a Fortei Multinationale de Pace din Sud-Estul Europei (Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Italia, Romania si Turcia) vor desfasura, la Constanta, activitati de pregatire a unei eventuale interventii de mentinere a pacii la Natiunile Unite, OSCE, NATO si UE.
La sfarsitul misiunii in Romania, comandamentul SEEBRIG se va muta pentru alti patru ani la Istanbul (Turcia), dupa care va fi amplasat in Grecia, la Kilkis.