Home Actualitate Combaterea traficului de droguri, prioritate a poliției române

Combaterea traficului de droguri, prioritate a poliției române

DISTRIBUIŢI

În urma a aproape 700 de acțiuni și aproape 1.500 de percheziții desfășurate în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii antidrog au destructurat 63 de grupări infracționale specializate în trafic de droguri, formate din peste 430 de membri, dintre care 265 au fost arestați.

Au fost ridicate în total aproape 6.000 de kg. de droguri, dintre care peste 2.750 de kg. de droguri de mare risc și aproape 3.000 de kg. de droguri de risc, precum și peste 17.000 de comprimate.

Una dintre prioritățile Poliției Române este diminuarea infracţionalităţii în domeniul drogurilor şi a criminalității conexe, prin reducerea traficului de droguri pe piaţa internă şi internaţională.

Eficienţa instrumentelor implementate la nivelul Poliţiei Române şi strânsa cooperare cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional (ex. D.I.I.C.O.T., S.R.I.), s-au concretizat printr-o reacţie promptă ce a condus implicit la destrămarea unor grupări infracţionale complexe.

În primele 10 luni ale anului 2016, polițiștii antidrog din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate au desfășurat 696 de acțiuni, în cadrul cărora au efectuat 1.463 de percheziții domiciliare.

Au fost destructurate 63 de grupări infracționale organizate specializate în trafic de droguri, formate din 433 de membri, dintre care 265 au fost arestați.

În urma acțiunilor, polițiștii au ridicat în total 5.777 de kg. de droguri, dintre care 2.779 de kg. de droguri de mare risc și 2.997 kg. de droguri de risc, precum și 17.368 de comprimate.

Pentru administrarea probatoriului, au fost audiate 9.713 de persoane, fiind cercetate 2.719 persoane, dintre care 727 au fost reținute, 647 au fost arestate și 259 au fost puse sub control judiciar.

Pentru recuperarea prejudiciilor, au fost instituite sechestre asiguratorii asupra a 10 imobile, 42 de autoturisme, 2.066.339 de lei, 157.290 de euro și 9.270 de USD.  

În activitățile desfășurate, polițiștii au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române. 

Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

Exemple semnificative:

Poliția Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, a efectuat o acțiune în cadrul căreia a depistat și ridicat aproape 2,5 tone de cocaină.

În urma activităților investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia – Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control.

Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian.

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.

În urma cooperării polițienești internaționale, au fost arestați preventiv liderul grupării și alți cinci membri ai grupului infracțional, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc.

La activități au participat peste 150 de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției Operațiuni Speciale.

În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A. – D.E.A. și Spania – Guardia Civil.

De asemenea, în plan intern, s-a colaborat cu A.N.A.F., Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, D.G.I.A. și M.A.E..    

  *      Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 15 percheziții la locuințele membrilor unei grupări infracționale specializate în trafic de heroină.

În urma perchezițiilor au fost ridicate 850 de grame heroină, un cântar electronic, 24.585 de euro, 322.510 de lei, 28 telefoane mobile.

De asemenea, a fost instituit sechestru asigurator asupra unui autoturism, în valoare de aproximativ 20.000 de euro. 

10 persoane au fost reţinute în cauză. Ulterior, instanța a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

  *      La data de 13 iulie a.c.,  poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate din Bacău, Iași, Constanța, Neamț și Vaslui, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au efectuat 27 percheziţii domiciliare în județele Bacău, Neamț și Constanța.

La activități au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, precum și jandarmi.

Perchezițiile au vizat destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în trafic de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

De asemenea, polițiștii au surprins în flagrant delict, în municipiul Constanța, un trei dintre persoanele cercetate, respectiv doi bărați, de 20 și 25 de ani și o femeie, de 26 de ani, toți din Bacău, asupra cărora au fost găsite 17 grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

În aceeași zi, în municipiul Bacău, a fost depistat un bărbat, de 22 de ani, din Bacău, cunoscut ca fiind liderul grupării infracționale organizate, asupra căruia au fost găsite 5.900 de grame de astfel de fragmente vegetale mărunțite.

În total, în cadrul acțiunii au fost ridicate 5.917 grame de fragmente vegetale mărunțite, 131 de grame de substanță susceptibilă a avea efecte psihoactive, cutii cu țiple autosigilante, resturi de țigarete confecționate artizanal, 3 grindere, 4 cântare electronice, 5 laptopuri, o tabletă, 2 hard disk-uri, 2 memory stick-uri, 36 de telefoane mobile, 35 de cartele SIM, un iPod, 4 microSd-uri și 21.000 de lei.

22 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

În urma administrării probatoriului, 10 persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 37 de ani, au fost reținute, iar și față de 9 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Ulterior, cele 10 persoane reținute au fost prezentate Tribunalului Bacău, care a emis pe numele a zece persoane mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar pentru celelalte două persoane măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcței Operaţiuni Speciale a Poliției Române.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.