Home Actualitate Comisarul Berbeceanu, acuzat de noi fapte de corupție, chiar de ziua lui

Comisarul Berbeceanu, acuzat de noi fapte de corupție, chiar de ziua lui

DISTRIBUIŢI

Fostul șef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu a venit vineri la DIICOT, fiind citat pentru a i se aduce la cunoștință alte patru noi infracțiuni pentru care este cercetat, între acestea numărându-se o faptă de luare de mită și una de spălare de bani.

Procurorii DIICOT au declanșat urmărirea penală în cazul fostului șef de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba-Iulia Traian Berbeceanu, pentru patru noi fapte, printre care sunt infracțiunile de luare de mită în legătură directă cu o faptă de crimă organizată și spălare de bani, susțin surse judiciare.

Traian Berbeceanu le-a spus jurnaliștilor că astăzi este ziua lui.

El a precizat, după întâlnirea cu procurorii, că este acuzat, între altele, că a luat mită o maşină, susţinând că nu este vorba despre aşa ceva, întrucât pentru acel autoturism a dat la schimb o altă maşină şi a plătit o diferenţă de bani. „Maşina era de vânzare, am luat-o printr-un intermediar care se ocupa cu aşa ceva, eu am plătit la preţul pieţei şi ulterior, când am vândut-o, am vândut-o tot aşa. Am vândut-o prin site-ul Autovit, a stat trei luni de zile pusă pe site la vânzare şi am vândut-o cu mare greutate”, a spus Traian Berbeceanu.

El nu a dorit să comenteze celelalte acuzaţii care i-au fost aduse de procurori şi nici situaţia în care se află în prezent, respectiv cu un dosar penal care îl vizează şi un alt dosar în care sunt vizaţi anchetatorii săi. Berbeceanu a spus că nu a dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de structura centrală a DIICOT, de la DIICOT Alba.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În același dosar au fost cercetați soții Titus Biriescu și Ramona Biriescu, considerați liderii grupării infracționale specializate în comerț ilegal cu petrol, arestați de asemenea pe 24 octombrie 2013.

 DNA informa, în 19 martie, că șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, și Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracțiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reținut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureșan de a-l numi șef de serviciu pe ofițerul Alin Muntean, reieșea din ordonanța DNA privind urmărirea penală a șefului DIICOT Alba, a lui Muntean și a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, urmărit penal în legătură cu instrumentarea dosarului lui Berbeceanu, pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, represiune nedreaptă și fals intelectual, se află, din 5 mai, sub control judiciar.

Măsura controlului judiciar a fost dispusă, în 5 mai, și în cazul lui Nicolaie Cean – fost procuror DIICOT, în prezent procuror al Parchetului Tribunalului Alba, urmărit penal în același dosar.

Potrivit DNA, în cauză există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Mureșan, procuror șef al DIICOT Alba, și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu într-un dosar al instituției, prin faptul că a dispus, prin ordonanța din 21.10.2013, începerea urmăririi penale și reținerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, șef al BCCO Alba, pentru mai multe infracțiuni, în absența existenței la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârșirea faptelor.

Mureșan este acuzat și că a folosit declarații obținute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relații de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuințarea de promisiuni nelegale sau de amenințări față de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declarații împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanță probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor și intereselor legale ale acestuia, se mai arată în comunicat.

Nicolaie Cean ar fi fost complice la infracțiunile lui Mureșan și Muntean, prin: punerea la dispoziția procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuși să dea declarații împotriva persoanei cercetate; transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmații în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceștia, anterior audierii lor, a unor informații nereale, pe care aceștia, întrebați fiind, să le expună procurorului anchetator.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.