Gratiat dintr-o -eroare-, disparut fara sa fie cautat, fostul comisar al Garzii Financiare, George Tanase a fost, in sfarsit, arestat. Cu toate acestea, pata de pe obrazul Presedintiei persista. Cazul creat in jurul lui Tanase face trimiteri la mafia locala din Ialomita, care ar putea avea ramificatii la -centru-. Exista suficiente elemente care sa acrediteze ideea ca Tanase a fost, pana la un punct, protejat, pentru a nu-si executa pedeapsa cu inchisoare.
In ceea ce-l priveste pe consilierul care a propus gratierea acestuia, acesta are cel putin o scuza: a fost numit intr-o functie, care impune o vasta experienta profesionala, la doar trei ani de la absolvirea unei facultati de drept. Ca o noutate de senzatie, relevanta pentru lupta impotriva coruptiei, acelasi consilier este si seful Comisiei Prezidentiale pentru anchetarea fostilor si actualilor demnitari, in baza Legii raspunderii ministeriale.
E ceva putred in Slobozia
La inceputul saptamanii, Ion Iliescu a revocat mandatul prin care Tanase fusese gratiat, fiind de asteptat ca fostul comisar sa fie arestat. Miercuri, stupoare! Seful Politiei Ialomita, generalul Matei Constantin, anunta personal ca: -Nu e de gasit, din cate mi s-a raportat!-. -Disparutul- a fost gasit, insa, de ziaristi, nicaieri altundeva, decat la… domiciliu. Speriat de scandalul din presa creat in jurul disparitiei sale, Tanase a iesit din barlog si a declarat socat: -Eu l-am sunat pe comandantul Politiei Municipale si i-am spus <Domne, sunt acasa…>. El (comandantul Politiei Municipale – n.n.) mi-a explicat ca n-a venit mandatul*-.
Revenind la seful Politiei judetului Ialomita, generalul Matei Constantin, dupa ce lucrurile s-au precipitat, Tanase fiind gasit de presa, si-a schimbat punctul de vedere: -N-a fost domne dat nici un disparut. Mandatul a fost solicitat de tribunal pe 28 decembrie, ca asa se procedeaza in situatiile astea. Si, care a fost intarzierea, n-am inteles?-.
Dar poate ca cel mai bine a prezentat situatia seful PSD Ialomita, Gh. Savu, care declara ca, de fapt, politistii nu vor sa-l gaseasca pe Tanase. In acelasi context, Savu afirma ca este greu de crezut versiunea disparitiei fostului comisar, a carui sotie este grefier-sef in Tribunalul Ialomita. Ce-i drept, aceste afirmatii sunt facute de un patron care a -uitat- ca l-a angajat pe comisarul corupt in functia de director economic la propriul sau Agromec, dupa ce acesta a fot eliberat din arest.
Un alt aspect care ar trebui sa dea de gandit la -centru- consta in faptul ca acel mandat de arestare a fost -plimbat- timp de o saptamana, desi drumul pe care-l putea parcurge cel mai lenes curier, de la Politie la tribunal, poate fi parcurs, pe ceas, in mai putin de 20 de minute.
Pentru cine a semnat Iliescu ca primarul
In vara anului 2000, Curtea Suprema de Justitie i-a condamnat la pedepse cu inchisoarea, cuprinse intre trei si cinci ani, sub acuzatia de luare de mita, pe fostii comisari ai Garzii Financiare Emilian Hagianu, Mirel Oproiu, si George Tanase, toti trei din judetul Ialomita. George Tanase, fost sef de divizie, a fost condamnat la trei ani inchisoare.
Cei trei au fost prinsi in flagrant de luare de mita in data de 22 octombrie 1998. Cercetarile ulterioare au stabilit ca, in data de 25 septembrie 1998, Mirel Oproiu si George Tanase au efectuat un control la SC Galaxia Prodpan SRL din Urziceni si ca, in urma descoperirii unor nereguli in actele acestei firme, cei doi au pretins de la patronul Radu Vasile suma de 50 milioane de lei pentru a nu aplica sanctiunile prevazute de lege. In plus, comisarii au cerut si o taxa de protectie de 12 milioane de lei lunar pentru ca, pe viitor, societatea in cauza sa nu mai fie obiectul actiunilor Garzii Financiare.
Toate aceste pretentii au fost formulate cu acordul comisarului-sef de la acea data, Emilian Hagianu. Patronul Radu Vasile a inregistrat pe banda video toata discutia si a prezentat caseta politistilor, care au organizat apoi flagrantul. Dosarul a ajuns pana la Curtea Suprema de Justitie, care a hotarat pedepse cu inchisoarea de cinci ani pentru Hagianu, patru ani pentru Oproiu si trei ani pentru Tanase. Sentinta pronuntata a avut caracter definitiv. Cei trei au fost eliberati la propunerea consilierului Serban Nicolae.
Cu doar cinci ani de experienta juridica, consilierul vinovat este seful Comisiei de ancheta a fostilor demnitari
In urma -erorii- comise, consilierul de stat Serban Nicolae va fi sanctionat, conform presedintelui, prin mutarea sa de la Departamentul Consultative Legislativ la un alt departament din cadrul Administratiei Prezidentiale. Consilierul explica, la inceputul anului, ca gratierile individuale au fost acordate din motive umanitare, starea sanatatii condamnatilor fiind foarte grava sau acestia avand in intretinere copii minori.
Analizand CV-ul acestuia, trebuie sa recunoastem ca am descoperit cu stupoare ca Serban Nicolae a fost uns consilier de stat pe probleme juridice, la numai trei ani de la terminarea Facultatii de Drept, din cadrul Universitatii Romano-Americane, pe care a absolvit-o in 1997. In acelasi an, actualul consilier isi deschidea un Cabinet individual de avocatura -Serban Nicolae-.
Practic, despre cariera lui Serban se poate spune ca aceasta a inceput sa se contureze o data cu cea a actualului PSD, acesta fiind membru fondator al PDSR din 1992. In acelasi an, Serban Nicolae isi abandona meseria de lacatus la Intreprinderea Mecanica Fina Bucuresti. Au urmat studiile la universitatea patriculara, pentru ca, la doar trei ani de la absolvire, sa devina, asa cum am mai spus, consilier de stat in aparatul administrativ al Presedintiei. Iar, ca o noutate de senzatie, seful Comisiei Prezidentiale, care ancheteaza actele de coruptie a fostilor si actualilor demnitari, este… acelasi Serban Nicolae.