Rămași fără formulare de bilete de trimitere pentru pacienți, medicii s-au împrumutat unii pe alții cu tipizatele lipsă pentru că și casele județene epuizaseră stocurile. Vă dați seama cum ar fi ca la serviciu să trebuiască să rogi colegii să-ți împrumute ciocanul, pixul, mașina și să cauți până găsești pe cineva care să aibă două din care să se poată dispensa de unul?
Situația incredibilă a fost prezentată mai întâi în presa locală. Mesagerul de Neamț a realizat un astfel de reportaj iar medicul de familie Angela Bica, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț, a declarat: “Criza biletelor de trimitere este generală, nici colegii nu mai au, ne-am tot împrumutat de pe unde am mai găsit. Dar, nici la Casa de Sănătate nu mai sunt, licitație nu s-a mai făcut pentru luna aceasta. Din câte am înțeles, de la 1 iulie 2018 vor fi formulare noi pentru biletele de trimitere. De la Casă ni s-a spus că de miercurea viitoare am putea merge să cumpărăm, dar tot așa, câte un top – două, ceea ce este insuficient”, a declarat dr. Angela Bica.
Imediat, ofuscat, președintele CNAS a emis un comunicat care de fapt confirmă declarația doctoriței: „CNAS precizează că noile bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/internare au fost deja tipărite de CN „Imprimeria Naţională” şi au fost distribuite către casele de asigurări de sănătate din teritoriu, medicii din ambulatoriu fiind astfel aprovizionaţi la timp cu formularele tipizate care urmează să fie utilizate exclusiv de la 1 iulie a.c. Astfel, până la data de 21 iunie a.c. au fost tipărite 2.605.000 bilete de trimitere model nou, din care au fost deja distribuite pe întreg teritoriul României 1.130.000 exemplare, iar până la sfârşitul lunii în curs urmează să fie distribuită în teritoriu întreaga cantitate tipărită, în condiţiile în care necesarul lunar estimat de asemenea tipizate este de 1.650.000.”
Așadar și „profesionistul” de la CNAS recunoaște că încă nu s-a distribuit tot necesarul de bilete de trimitere și în mod corect reprezentanții CJAS Neamț au anunțat corect că nu au decât câte un top-două pentru fiecare medic, că vorba aia. „câte-o bucată să ajungă la toată lumea”.
Degeaba se grăbesc subalternii din biroul de presă să-l lingușească prin comunicate de presă că omul nu face față funcției (platforma SIUI mai mult nu funcționează, distribuirea biletelor de trimitere nu s-a făcut corect astfel încât să nu fie necesar ca medicii să caute să se împrumute) și mai e și impertinent: „În acest context, CNAS solicită responsabilitate emitenţilor de afirmaţii referitoare la sistemul de sănătate şi evitarea transmiterii de mesaje eronate, pentru a nu induce o stare de panică nejustificată celor aflaţi în suferinţă.”
Medicul specialist Octavian Iosef a explicat pentru ziarul Curentul: „Starea de panică a pacienților apare atunci când aceștia, asigurați fiind, caută disperați furnizori de servicii medicale care să le efectueze gratuit serviciile medicale. Starea de panică a pacienților mai apare și atunci când nu pot beneficia de serviciile medicale din cauza nefuncționării Sistemului Informatic Unic Integrat al Casei Naționale de Asigurari de Sănătate. Din nou vedem „imensa grijă” a actualului guvern pentru asigurații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Dar eu ce ar trebui să le spun pacienților cărora eu le emit bilete de trimitere pentru examene paraclinice, iar aceștia revin la mine spunându-mi că nu au găsit un furnizor de servicii medicale care să le poată efectua gratuit examenele paraclinice recomandate? Ar trebuie să mint pacienții că nu au nevoie de examene paraclinice, pentru ca ei să moară liniștiți ? Să le dau tratamente de probă, pe ghicite, la vrăjeală? Eu să mint pacienții iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate să facă economii? Tratamentele se pot administra doar după ce au fost efectuate examenele paraclinice care să permită stabilirea diagnosticului de certitudine, în caz contrar existând riscul de malpraxis. Un tratament inadecvat bolii poate să nu aibă efect sau poate crea prejudicii pacientului chiar îl poate și ucide. Va răspunde penal Casa Națională de Asigurări de Sănătate?”, ne-a spus doctorul.
Înțelegeți acum câtă suficiență răzbate din comunicarea publică a acestui Vulcănescu, un inginer parașutat la conducerea CNAS? „Binecunoscutul profesionist din sănătatea publică” după cum îl lingușește biroul de presă al CNAS a făcut acum zece ani un curs de câteva luni de management spitalicesc și se crede deja inventatorul penicilinei. Iar acum în paralel cu importanta funcție pe care o ocupă plătită cu un salariu imens, urmează cursuri să devină diplomat și face și doctorat la ASE. Ăsta-i aproape la fel de deștept ca Liliana Mincă-Gervasuc care a făcut în paralel o facultate, două masterate și un doctorat dar sub Pandele care a făcut în paralel două doctorate și un masterat.
Fotografia a cărei ramă l-ar face invidios și pe Tony Poptămaș este chiar una de profil de pe contul oficial de Facebook al președintelui CNAS.