Curtea de Apel Bucuresti a facut -dreptate- si in cazul Furnica. Acolitii lui Sorin Beraru, Elena Vasiliu, fostul director general al Bancii Furnica, si Dumitru Dulamescu, papusa lui Beraru in Consiliul de Administratie de la CI-CO, au fost eliberati. Decizia a starnit rumoare in randul organelor de cercetare penala, politistii temandu-se ca cei doi se vor -evapora- imediat cum le va expira interdictia de parasire a localitatii, bazandu-se mai ales pe atitudinea manifestata de acestia in perioada arestului, necooperanta, chiar sfidatoare pe alocuri.
Pentru Dumitru Dulamescu, -socrul- lui Beraru, decizia Curtii de Apel vine manusa, avand in sfarsit posibilitatea sa-si urmeze familia in Israel. Nu este insa exclus ca si partenera sa de afaceri, Elena Vasiliu, sa urmeze acelasi drum. Datorita ei, Beraru si-a insusit, ilegal, peste 40 miliarde de lei din depozitul constituit de CI-CO la Banca Furnica. Concret, Elena Vasiliu este persoana care a substituit si inlocuit contractul initial cu unul fals, care continea o clauza aberanta, potrivit careia deponentul trebuia penalizat cu 25% din valoarea depozitului, in situatia in care se solicita desfiintarea acestuia inainte de termenul scadent.
Surse din cadrul organelor de cercetare penala care se ocupa cu anchetarea cazului CI-CO ne-au declarat ca sunt profund nedumeriti si dezamagiti in acelasi timp de -vantul schimbarii- starnit, prin decizia Justitiei, de eliberare din arest a acolitilor lui Sorin Berararu, Elena Vasiliu si Dumitru Dulamescu. Joi, Sectia Penala a Curtii de Apel Bucuresti a admis recursul inaintat de cei de mai sus, dispunand preschimbarea masurii arestului preventiv cu cea a interzicerii parasirii localitatii. Ei se tem ca cei doi s-ar putea -evapora- dupa expirarea termenului de interdictie de a parasi Bucurestiul, bazandu-se mai ales pe atitudinea manifestata de acestia in perioada arestului, necooperanta, chiar sfidatoare pe alocuri.
Elena Vasiliu, fostul director general al Cooperativei de credit – Banca Populara Furnica, este cercetata pentru prejudicierea CI-CO cu mai mult de 60 miliarde de lei prin falsuri in inscrisuri executate la comanda lui Sorin Beraru. Concret, la data de 13 mai 1999, Consiliul de Administratie al CI-CO (controlat, atunci de Sorin Beraru prin Dumitru Dulamescu, a aprobat constituirea unui depozit, in valoare de 3,65 milioane de dolari, la Banca Populara Furnica, motivul oficial fiind ca respectiva Cooperativa de credit oferise cea mai mare dobanda – 9% anual, dublu fata de dobanda maxima obtinuta de la alte banci. Contractul initial a fost insa substituit cu un altul, fals, care continea o clauza aberanta (necuprinsa in contractul original), conform careia deponentul trebuia penalizat cu 25% din valoarea depozitului in situatia in care se solicita desfiintarea acestuia inainte de termenul scadent, clauza care a adus pierderi de peste 40 miliarde de lei.
Contractul original a fost distrus, cei doi crezandu-se la adapost, pana la deschiderea unui fiset de la Corpul de Control al Guvernului, unde o copie a adevaratului contract de depozitare zacea de pe vremea controlului efectuat de echipa lui Ovidiu Grecea. Acesta era semnat de trei membri ai CI-CO (spre deosebire de doi, pe cel fals) si de doi reprezentanti ai Furnica (la celalalt semna doar presedintele Elena Vasiliu). Moment in care situatia s-a modificat, incadrarea juridica a faptelor Elenei Vasiliu, dupa cum se arata de catre IGP, care a dispus cercetarea acesteia sub aspectul asocierii in vederea savarsirii de infractiuni: abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Creierul afacerii, inca liber
La 9 august a.c., Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului CSJ a decis punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Beraru si emiterea unui mandat de arestare preventiva, pe o perioada de 25 de zile, pentru acuzatia de asociere in vederea comiterii de infractiuni, desi pe numele omului de afaceri mai exista un mandat de arestare inca din 11 mai a.c. Ambele mandate au fost emise in lipsa lui Beraru si in acelasi dosar privind privatizarea CI-CO, in care sunt cercetate 16 persoane. Din motive necunoscute, primul mandat a fost revocat. Al doilea, desi in vigoare, nu poate fi pus in aplicare pentru ca Beraru -se ascunde- in Israel, tara cu care Romania nu are nici un acord in ceea ce priveste extradarea persoanelor urmarite general.