Dupa 15 ani de la momentul in care Ion Iliescu le multumea minerilor pentru ca isi incheiasera victoriosi misiunea de -restabilire a ordinii-, fostul presedinte a fost pus oficial sub invinuire. In dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990 sunt cercetate in jur de 20 persoane, printre care si Ion Iliescu, acuzele fiind deosebit de grave, de la subminarea puterii de stat si a economiei nationale, arestare ilegala si cercetare abuziva, privare de libertate in mod ilegal, aplicare de rele tratamente, pana la crime impotriva umanitatii. Pe lista invinuitilor se mai afla Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu. Deocamdata.
Reactia fostului presedinte la aflarea vestii era previzibila. El are, ca intodeauna, constiinta curata. -Eu sa ma simt vinovat?! Minerii au venit in Bucuresti datorita vandalismelor din 13 iunie. Ei sa fie trasi la raspundere, cei care au provocat acele acte de vandalism.-
Vandalii sau, mai exact, -golanii-, cum ii placea lui Iliescu sa-i numeasca, considera ca in sfarsit incepe se faca dreptate. -Un mic pas spre adevar-, spune Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor. Un pas cu adevarat mic, deoarece pana acum singurul condamnat la inchisoare este Denes Domokos, cel care a incercat sa-i taie capul lui Marian Munteanu. Oricum, la punerea sub invinuire a lui Ion Iliescu se pare ca au contribuit din greu acuzele aduse de Miron Cozma, care ii plateste astfel polita-mentorului- sau.
Ancheta in dosarul mineriadei este condusa de generalul Dan Voinea si ramane deschisa intrebarea daca va beneficia de suficient sprijin politic pentru a o duce pana la capat. In privinta asta, lucrurile se vor lamuri curand, avand in vedere ca in plangerea Asociatiei Victimelor Mineriadelor figureaza si Traian Basescu.
– Scopul minerilor a fost de a imprastia manifestantii si grevistii foamei ce blocau de doua luni Piata Universitatii
– Minerii se dedau la violente impotriva studentilor si a cetatenilor ce li se par a fi intelectuali
– Sunt atacate sediile partidelor de opozitie
– La sugestiile minerilor, politia opereaza arestari ale persoanelor participante la protestele din Piata Universitatii
22 aprilie 1990
– In Piata Aviatorilor are loc un miting al PNTCD caruia i se asociaza si alte forte politice. Dupa terminarea mitingului, o parte dintre manifestanti pleaca spre sediul Televiziunii. Pe Calea Dorobanti, dintr-un balcon se arunca un ghiveci de flori care provoaca unei demonstrante (Sanda Lugoj – 59 de ani ) o fractura craniana. Incidentul provoaca furia manifestantilor care pleaca spre Piata Universitatii, unde se ocupa carosabilul si se ia hotararea de a ramane o noapte de veghe.
24 aprilie 1990
– In Piata Universitatii, unde continua sa se afle manifestanti, apar, la primele ore ale diminetii, forte politienesti care imprastie multimea, operand arestari.
– Are loc o manifestatie impotriva violentelor comise de politisti. Manifestantii ocupa piata cu intentia de nu o mai parasi. Incepe astfel Marea manifestatie impotriva comunismului din Piata Universitatii.
– In sedinta CPUN, Ion Iliescu ii numeste pe cei din piata -golani-, apelativ preluat apoi de manifestanti. Perimetrul ocupat de protestatari primeste denumirea de -Golania-. Cererile protestatarilor: adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, independenta televiziunii, adevarul despre revolutie. Balconul Facultatii de Geologie devine tribuna de la care personalitati sau simpli cetateni cer democratizarea tarii.
20 mai 1990
– Ion Iliescu si FSN castiga alegerile parlamentare si prezidentiale. Liga Studentilor isi anunta retragerea din piata. In -Zona libera de neocomunism- se mai afla aproximativ 250 de persoane, din care o parte in greva foamei.
12 iunie 1990
– La Palatul Victoria are loc o sedinta in care se hotaraste lichidarea demonstratiei din Piata Universitatii. Politia, armata si SRI primesc ordine in acest sens.
– Petre Roman marturisea: -La sesizarea Procuraturii, am ordonat politiei sa curete Piata Universitatii. Nu era, in ochii mei, decat o banala si legitima operatie de mentinere a ordinii-.
– TVR prezinta un comunicat al Procuraturii care legitimeaza politia sa degajeze Piata Universitatii.
13 iunie 1990
– La ora 4.00 dimineata, fortele politienesti ii ataca pe grevistii foamei din Piata Universitatii. Corturile in care stateau acestia sunt stranse si distruse. Se fac arestari, iar cei care scapa se refugiaza in holul Hotelului Intercontinental. Politia intra si in Institutul de Arhitectura, inconjoara piata cu vehicule. Au loc infruntari violente intre politie si demonstrantii care s-au adunat langa baricada construita de fortele de ordine intre Spitalul Coltea si cinematograful -Luceafarul-.
– Circa 200 de muncitori strigand -IMGB face ordine- patrund in cladirea Institutului de Arhitectura, considerand ca Liga Studentilor este printre responsabilii celor petrecute in aprilie-iunie in Piata Universitatii.
– Grupuri cu intentii obscure dau foc autobuzelor politiei. Sunt atacate si incendiate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI.
– Mii de manifestanti ocupa curtea Televiziunii si forteaza intrarea in cladire. Se intrerupe emisia. Peste cateva ore, la reluarea transmisiei, Razvan Theodorescu (presedintele Televiziunii), Emanuel Valeriu si Alexandru Stark (legat la cap) apar in fata camerelor de luat vederi si condamna asaltul asupra Televiziunii. Theodorescu afirma: -Chiar acum am luat legatura cu domnii Iliescu si Roman. Vom prezenta urgent proiectul unui gard solid si, nu-i asa, estetic, care sa inconjoare institutia, asa cum exista in tarile democratice-.
– Ion Iliescu declara: -Capitala Romaniei traia un cosmar. Populatia era ingrozita de scenele de violenta si anarhie. Explozii si incendii in punctele centrale, nor de fum deasupra orasului, pe strazi hartuiala intre politie si manifestanti, spaima si deruta generala. Fortele de ordine erau cu totul depasite-.
– Ion Iliescu transmite prin posturile de radio si televiziune un Apel: -Este clar ca ne aflam in fata unei tentative organizate de a rasturna prin forta, prin violenta dezlantuita conducerea aleasa in mod liber si democratic la 20 mai 1990. Ne adresam tuturor cetatenilor Capitalei, in numele democratiei castigate prin alegeri libere, sa respinga cu toata hotararea actele iresponsabile de violenta si sa sprijine organele de ordine in restabilirea situatiei de calm si legalitate. Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si Televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita-.
– Un comunicat al guvernului apreciaza ca -este vorba de acte de tip legionar, care trebuie oprite cu toata fermitatea-.
– In Bucuresti, ordinea se restabileste in cursul noptii de catre unitati militare.
14 iunie 1990
– Sosesc doua garnituri de tren cu mineri din Valea Jiului. Din balconul guvernului, presedintele Ion Iliescu ii indeamna sa mearga in Piata Universitatii -pentru a face curatenie-.
– Grupuri de mineri patrund in Universitate si la Institutul de Arhitectura. Incepe vanatoarea studentilor aflati in Universitate pentru a proteja cladirea si bunurile aflate acolo. Studentii prinsi sunt batuti cu bestialitate. Sunt tarati apoi afara si aruncati unul peste altul in fantana arteziana din fata Universitatii. Laboratoarele si salile de curs sunt devastate. Colectii rare de minerale si roci ale Facultatii de Geologie, microscoape si aparatura de laborator sunt facute praf. Minerii urineaza pe cartile zvarlite din rafturile bibliotecilor. Aceeasi soarta o au Facultatile de Geografie, Istorie, Limbi Straine, Litere, Matematica, Fizica. Minerii -cauta-, dupa cum fusesera instructati, droguri, arme si valuta, despre care Ion Iliescu afirmase ca s-ar gasi in Universitate. In afara Universitatii, orice persoana surprinsa de mineri este batuta crunt. Minerii controleaza actele masinilor, actele de identitate, iar oricine este banuit a fi -intelectual- sau participant la manifestatia din piata este maltratat. Pe Bulevardul Magheru, restaurantele deschise anunta: -Numai pentru mineri-. -Vizite- ale minerilor au loc la sediile unor partide (PNL, PNTCD), la locuintele unor lideri ai opozitiei si la sediile unor ziare si reviste independente. Unele dintre publicatiile atacate nu au mai aparut cateva zile. Bucurestiul traieste o atmosfera de teroare si groaza. Minerii si-au dobandit cu acest prilej renumele de organ neoficial de represiune.
– Denes Domokos, sef de schimb la mina Livezeni, a incercat sa-i taie capul cu securea lui Marian Munteanu, liderul studentilor. Domokos, impreuna cu alti ortaci, a intrat in sediul Universitatii Bucuresti, unde, intre altii, a fost gasit si Marian Munteanu.
– Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au fost filmate de catre amatori sau de catre operatorii televiziunii nationale.
– Martorii acelor zile declara ca s-au comis atrocitati, au fost molestati oameni nevinovati. La indicatia minerilor, se fac multe arestari.
– Minerii sunt convocati la Complexul Expozitional, unde Ion Iliescu le-a multumit pentru ca au raspuns inca o data la chemarea sa.
15 iunie 1990
– Continua arestarile celor implicati in demonstratia din Piata Universitatii, dar in aceasta etapa arestarile se fac de la locul de munca.
– Zorel Dumitrescu, seful Directiei Sanitare a Municipiului Bucuresti, a declarat ca, in unitatile de spitalizare ale Capitalei, au fost tratati 560 de raniti in timpul evenimentelor si au fost inregistrate oficial sase decese.
– Din raportul semnat de procurorul general, Gheorghe Robu, si de ministrul de interne, Doru Viorel Ursu, rezulta ca au fost arestate 185 de persoane.
– Opinia publica internationala isi manifesta stupoarea fata de ororile din Bucuresti. Posturile de televiziune si marile cotidiene din toata lumea transmit stiri si reportaje despre mineriada de la Bucuresti.
– Departamentul de Stat al SUA declara: -Actiunile autorizate de presedintele Iliescu si guvernul sau au lovit in inima democratiei romane-.
16 iunie 1990
– Guvernul afirma intr-un comunicat: -In legatura cu actele de barbarie din 13-14 iunie, guvernul a dispus luarea unor masuri concrete si hotarate pentru anchetarea si tragerea la raspundere penala a celor vinovati. De asemenea, a dispus cercetarea actelor de molestare reclamate in zilele urmatoare-. Se mai face mentiunea ca au fost retinuti 1.021 de suspecti.
– Emil Constantinescu, pe atunci profesor la Facultatea de Geologie, a depus la Parchetul General o plangere in numele Universitatii bucurestene, devastata in acele zile de mineri.
La inceputul anului trecut a fost constituita o echipa de procurori, condusa de generalul Dan Voinea, care sa se ocupe de finalizarea dosarului mineriadei din 13-15 iunie. Dupa schimbarea de putere, efectele au inceput sa se vada. In momentul de fata sunt cercetate peste 20 de persoane, intre care si Ion Iliescu. Acuzatiile sunt deosebit de grave, mergand de la subminarea puterii de stat si a economiei nationale, talharie, distrugere, lipsire de libertate in mod ilegal si pana la crime impotriva umanitatii.
Dosarul mineriadei din 13-15 iunie s-a acoperit de praf pana in 1995, cat timp la putere s-au aflat Ion Iliescu si al sau partid. Majoritatea infractiunilor privind actiunile de strada s-au prescris, dispunand-se neinceperea urmariri penale. Doar ancheta privind anumite fapte penale a continuat, constituindu-se patru dosare, intre care si cel referitor la uciderea lui Gheorghe Druncea, Valentin Mocanu, Mitrita Lepadatu si Gheorghe Dunca. La opt ani de la mineriada, mai precis in 1998, procurorii i-au trimis in judecata pe Nicolae Camarasescu, inginer in cadrul Exploatarii Miniere Aninoasa, acuzat ca ar fi oprit aparitia ziarului -Romania Libera-, si pe Denes Domokos, fost minier sef de schimb la Exploatarea Miniera Livezeni. Domokos, acuzat ca a incercat sa-i taie capul lui Marian Munteanu, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Un alt trimis in judecata a fost generalul Mihai Chitac, acuzat alaturi de alti cinci fosti ofiteri pentru violentele din fata Ministerului de Interne, soldate cu uciderea a patru persoane.
Intr-un raport din februarie 1998 al Parchetului Curtii Supreme de Justitie se arata ca procurorii militari detin probe din care reiese ca mineriada a fost aprobata de Guvernul Romaniei. -In perioada 14-17 iunie 1990, potrivit dispozitiilor primite din partea guvernului, MApN a asigurat hranirea si echiparea unor forte civile ce au participat la restabilirea ordinii si linistii publice in Capitala-. In 1999, procurorii militari anuntau punerea oficiala sub acuzare a generalului Atanasie Stanculescu, invinuit de abuz in serviciu cu consecinte foarte grave, cei 958 de mineri primind uniforme militare pe care nu le-au predat. In acelasi dosar era cercetat si Ioan Napau, fost lider sindical din Lupeni, acuzat ca i-a fortat pe mineri sa depuna marturii false. Nici unul nu a fost condamnat.
Pana anul acesta, nici unul dintre responsabilii politici si morali ai mineriadei nu a fost nici macar audiat. In ultimele luni, pe la Parchetul Militar s-au perindat pe rand Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Brucan. Asteptat de mai multe ori la audieri, Ion Iliescu a refuzat sa se prezinte, sustinand ca -am trimis la Procuratura bibliografia corespunzatoare, stenograma discutiilor mele cu comisia parlamentara privind evenimentele din 13-15 iunie-.
Ion Iliescu, 13 seara
Chemarea
-Este regretabil ca armata a ramas in cazarma si nu-si face datoria de a actiona atunci cand sunt atacate institutiile statului. Este clar ca ne aflam in fata unei tentative organizate de a rasturna prin forta, prin violenta dezlantuita, conducerea aleasa in mod liber si democratic la 20 mai 1990. Ne adresam tuturor cetatenilor Capitalei, in numele democratiei castigate prin alegeri libere, sa respinga cu toata hotararea actele iresponsabile de violenta si sa sprijine organele de ordine in restabilirea situatiei de calm si legalitate. Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita-.
Ion Iliescu (15 iunie)
Multumirile
-Va multumesc pentru spiritul civic de care ati dat dovada, dovedindu-va un detasament de incredere…-.
Pesedistii sar in ajutorul lui Iliescu
Uitand rapid episodul Congresului PSD cand l-au -executat- fara menajamente pe fostul lor lider, acum pesedistii se regrupeaza in jurul lui Iliescu si sustin cu vehementa ca acesta ar fi victima presiunilor politice si a subordonarii justitiei de catre putere. Reprezentantii actualei conduceri a fostului partid de guvernamant par sa profite de punerea sub acuzare a lui Iliescu in dosarul mineriadei pentru a ataca dur coalitia care se pregateste sa-si asume raspunderea pe pachetul de legi ce include si proiectele referitoare la justitie.
Vicepresedintele PSD, Titus Corlatean, a declarat ieri ca este evident ca demersul de invinuire a lui Iliescu face parte dintr-un -atac politic orchestrat impotriva liderilor PSD-, adaugand ca totul este o -inscenare juridica- ce se inscrie in actiunile recente ale Parchetelor care ar raspunde la comanda politica. -Toate acestea demonstreaza ca nu mai putem vorbi de un stat de drept si ca ne indreptam catre o dictatura a actualei guvernari. PSD este alaturi de Ion Iliescu-, a mai afirmat Corlatean. El a mai sustinut ca demersul justitiei are la baza o plangere penala a Asociatiei Victimelor Mineriadelor, inaintata in 1997, si ca in plangerea respectiva era invinuit si actualul presedinte Traian Basescu. -Faptul ca numele lui Basescu a fost uitat pe drum este deosebit de relevant-, a comentat vicele PSD. La randul sau, Victor Ponta spune ca are o singura dorinta, aceea ca -cei care vor instrumenta dosarul vor face un dosar juridic, si nu unul politic-.
Gratiat, apoi rearestat, Miron Cozma pare acum determinat sa i-o plateasca fostului sau -mentor-. Pentru prima oara, Cozma l-a acuzat deschis pe Ion Iliescu, declarand in fata procurorilor ca el l-a chemat la Bucuresti. Mai mult, ca i-au fost oferite functii in stat drept multumire. Cozma a acuzat autoritatile de implicare in mineriada. Acuzatiile lui Cozma atarna greu in dosarul lui Iliescu si probabil au contribuit la punerea sub invinuire a acestuia.
-Pe 13 iunie ma aflam la Lonea, impreuna cu fratele meu, si urmaream la televizor derularea Campionatului Mondial de fotbal. In pauza dintre meciuri am fost sunat de la dispeceratul din Valea Jiului. Mi s-a spus ca m-a cautat la telefon cineva important de la Cotroceni si ca minerii au plecat spre Bucuresti pentru ca doi colonei importanti au sunat pe firul scurt. Am fost asteptat de Gelu Voican Voiculescu in Valea Jiului. Am avut o discutie cu acesta. Eu am plecat cu al treilea tren plin cu ortaci, in dimineata de 14 iunie, la ora 7.00, iar la Bucuresti, Bebe Ivanovici ne-a adus mai multe camioane cu alimente si schimburi, iar odata ajunsi la Palatul Victoria, am fost intampinati de presedintele Ion Iliescu care ne-a multumit ca am venit. Mai tarziu, in Piata Universitatii, am asistat si la bataia pe care a incasat-o de la mineri Marian Munteanu, am incercat sa-i iau apararea, dar am realizat atunci ca printre mineri se aflau si persoane pe care nu le vazusem niciodata, insa purtau aceleasi haine ca si colegii mei.-
Surse judiciare au declarat ca Miron Cozma le-a mai dezvaluit anchetatorilor ca fiecare miscare a minerilor a fost coordonata de oameni apropiati fostului presedinte Iliescu si guvernului condus de Petre Roman, inca din momentul sosirii in Capitala.
Miron Cozma a mai declarat procurorilor militari ca, dupa mineriada din iunie 1990, i-au fost oferite functii importante in stat, precum cea de ministru de interne, pe care le-a refuzat, intrucat veneau din partea unei guvernari conduse de un -fost nomenclaturist-.
Petre Roman: -Minerii au fost manipulati sa vina in Bucuresti in iunie 1990, iar Miron Cozma este vinovat pentru ca a condus violentele de atunci. Aceia care au devenit ulterior principalii conducatori ai economiei si chiar ai politicii si ai mass-media din tara au avut interesul ca nu cumva reforma din Romania, din perioada guvernarii Roman, sa fie dusa la bun sfarsit. Ion Iliescu poarta o raspundere politica pentru faptele petrecute in 13-15 iunie 1990, insa numai organele abilitate pot stabili daca acesta ar putea raspunde si din alte puncte de vedere-.
Gelu Voican Voiculescu: -In nici un caz noi care eram la putere nu aveam interesul sa-i chemam pe mineri. Interesul a venit din partea celor care nu voiau sa se faca o reforma viabila in Romania, mai exact Uniunea Sovietica. A fost o incercare de destabilizare a Romaniei, in spatele careia s-au aflat forte din Rusia care nu doreau ca la noi sa fie liniste, in conditiile in care la 14 iunie urma sa fie instalat noul parlament-.
Ion Iliescu pledeaza nevinovat
Fostul presedinte Ion Iliescu trebuia sa se prezinte ieri dimineata la Parchetul Militar pentru a fi audiat in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Nu s-a dus. Problemele de inima sau faptul ca deja a trimis procurorilor -bibliografia si stenogramele-, plus propria carte de memorii, l-au impiedicat. Daca s-ar fi dus, ar fi aflat direct de la generalul magistrat Dan Voinea ca a fost pus sub invinuire. Stirea i-a fost comunicata avocatului. Asa, Iliescu a aflat de la presa. Dupa primele ezitari, reactia a fost pe masura.
-Este un fals, o provocare si o diversiune! Nu s-a formulat nici un fel de acuzatie. Am primit o invitatie din partea procurorului Voinea, ca martor, in legatura cu cercetarea care se desfasoara la Parchet, cu privire la evenimentele din 13-15 iunie. Asta-i tot. Si am auzit ca au fost acolo niste indivizi care o fac pe victimele si care au lansat o asemenea chestiune. Este o porcarie si o provocare, deci nu o luati in seama! Avocatul, din contra, mi-a spus de o citatie, de o invitatie ca martor. Nici vorba de acuzare. Dar nu stiu cine dintre cei care au fost acolo ar fi vehiculat asa ceva-.
Evident, Ion Iliescu nu se simte vinovat. -Eu sa ma simt vinovat?! Minerii au venit in Bucuresti datorita vandalismelor din 13 iunie. Lumea a fost ingrozita de ceea ce se intampla in Capitala, cu incendierea masinilor din Piata Universitatii, cu devastarea unor institutii ale statului, cladirile Politiei, Internelor, SRI-ului si apoi Televiziunii, asta a creat starea de groaza din intreaga tara. Deci 14-15 au fost efectul, consecintele, cauza a fost acea actiune rebela din 13 iunie. Daca e sa cercetam lucrurile, sa vedem cine a fost vinovat de ce s-a intamplat pe 13, ei sa fie trasi la raspundere, cei care au provocat acele acte de vandalism.-
Avocatul Radu Gherbovan-Silinescu, aparatorul lui Ion Iliescu, revine
-Nu este invinuit. Este martor-
– Care este calitatea domnului Ion Iliescu in dosarul mineriadei?
– Nu este invinuit. Este martor. Am vorbit de invinuiri… Deci invinuirile care i se aduc domnului Iliescu, cat si altor persoane in acest dosar si in legatura cu care s-au facut plangerile sunt in aceeasi situatie. Deci am vorbit de invinuire, nu de invinuit. In momentul in care formulez o plangere impotriva cuiva, relatez si care sunt faptele. Deci sunt invinuiri. Atata timp cat nu se dovedeste implicarea directa. Si mai mult decat atat, in momentul in care domnul Iliescu nu a fost astazi prezent, nu s-a intamplat nimic in dosar. Eu personal am cerut termen, in ideea de a putea sa vad in cele 253 de dosare cam care este curentul major, pe ce se merge, pe ce fapte, cum se pot ele dovedi, care sunt apararile. Formuland aceasta cerere, legala si in cadrul procedural, ni s-a dat posibilitatea ca peste doua saptamani sa venim la intalnire cu procurorii. Deci nu este nimic in plus, nimic deplasat si nimic de exceptie. Colegii dvs. care inteleg ca au stat vreo doua ore si nu s-a intamplat nimic au inteles ca este invinuit. Nu e asa. Eu am spus ca sunt invinuiri formulate de catre membrii mai multor asociatii, de catre victime… Dar, deocamdata, domnul Iliescu are calitatea de martor. Ce sa spun? Este si acel formular, acea citatie unde, la rubrica -Calitate-, scrie -martor-.
– La termenul urmator, peste doua saptamani, va fi prezent si Ion Iliescu?
– In mod sigur, domnule.
– Cum comentati faptul ca toata lumea s-a apucat sa interpreteze spusele dvs. si sa decreteze ca Ion Iliescu este invinuit? Este o greseala sau manipulare?
– Daca e greseala sau manipulare, ramane de vazut…
Presedintele Asociatiei -21 Decembrie-, despre avocatul lui Ion Iliescu
-Daca e tampit si vorbeste fara el si dupa aia retracteaza, n-am ce sa-i fac-
-Pitut Ioan, avocatul legal al <Asociatiei 21 Decembrie>, ne-a comunicat faptul ca aparatorului lui Ion Iliescu i s-au adus la cunostinta invinuirile aduse clientului sau in dosarul 75/P/90 privind mineriada. Exact cum i-au fost aduse la cunostinta invinuirile si in dosarul 97/P/90, dosarul -Revolutia-. Astazi (n.r. – ieri) am primit de la Parchet acest document legat de revolutie. Asta este adevarul. Nu stiu ce calitate are Ion Iliescu, trageti concluzia din ce v-am spus. Eu am facut o declaratie care este suta la suta oficiala din partea unui avocat care a participat astazi (n.r. – ieri) la Parchet-, a declarat pentru cotidianul -Curentul- Doru Maries, presedintele Asociatiei -21 Decembrie-. Intrebat cum comenteaza declaratiile avocatului Radu Gherbovan-Silinescu, conform carora Ion Iliescu ar avea calitatea de martor, nu de invinuit, in dosarul mineriada, Doru Maries a declarat sec: -Pai acum, daca e tampit si vorbeste fara el si dupa aia retracteaza, n-am ce sa-i fac-.
Asociatia Victimelor Mineriadelor
-Un mic pas pentru aflarea adevarului-
-Vreau sa se afle adevarul si toti vinovatii sa fie trasi la raspundere-, a spus Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, dupa aflarea stirii ca Ion Iliescu a fost pus sub invinuire. Cu toate acestea, el este nemultumit de modul in care decurge ancheta, desi el a fost acela care i-a solicitat, in 2004, procurorului general Ilie Botos sa-l desemneze pe generalul magistrat Dan Voinea, fostul sef al Parchetelor generale, sa continue cercetarile. Tot Ene a cerut ca de aceste dosare sa nu fie lasati sa se ocupe magistratul Samoila Joarza, actualul sef al Sectiei Parchetelor Militare, sau Mihai Popovov, procurorul general al Parchetului Curtii Militare de Apel, deoarece acestia au fost implicati in derularea anchetelor care nu au fost finalizate.
Asociatia Victimelor Mineriadelor a formulat in 1997 o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chitac, Traian Basescu si Gheorghe Robu. Acuzele aduse acestora se refereau la -organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale minerilor, care s-au folosit de diferite unelte aparte de a produce moartea, precum securi, topoare, rangi, tarnacoape, lanturi, cabluri electrice, distrugand lacasuri de invatamant, laboratoare etc.-. Asociatia sustine ca minerii au -sechestrat, maltratat, schingiuit, violat si ucis-, toate acestea cu complicitatea politiei si a celor de la putere.
Aritmetica morbida a acelor evenimente figureaza si ea in plangerea Asociatiei: 1.021 persoane au fost ridicate din Piata Universitatii, fiind duse la Magurele, din care 186 au primit mandat de arestare. Din documentele spitalelor bucurestene reiese ca au fost 746 de raniti si sase decedati, desi oficial sunt doar patru.