-Hiturile trupei Cargo au avut parte de o acustica speciala in Sala Liliecilor din Pestera de la Romanesti
Putini dintre iubitorii diferitelor genuri de muzica intuiesc vreo legatura posibila, de exemplu, intre piesele trupei Cargo si galeriile, salile si formatiunile din calcar ale pesterilor din Muntii Carpati. De aceea, se poate spune ca recitalul pe care l-au sustinut rockerii de la Cargo in Pestera de la Romanesti iese, cu siguranta, din categoria evenimentelor culturale conventionale. Fanii Cargo au putut asculta piese precum -Batacanda-, -Mama- sau -Ziua Vrajitoarelor-, in acustica cu totul speciala a Salii Liliecilor din Pestera de la Romanesti.
Lume de calcar sub pasii zilei
Intrarea Pesterii de la Romanesti se deschide in apropierea localitatii cu acelasi nume din Muntii Poiana Rusca. Configuratia geologica a masivului in care s-a format cavitatea nu a favorizat dezvoltarea masiva a fenomenelor carstice. Cu toate acestea, Pestera de la Romanesti are aproximativ 400 de metri lungime. Intrarea pesterii are aproximativ 10 metri inaltime, iar dimensiunile maxime pot fi intalnite chiar in Sala Liliecilor. Forma galeriei principale, care asigura accesul in pestera, permite ca razele de lumina de la suprafata sa patrunda pana la 70 de metri in adancurile muntelui. -Sala Liliecilor din Pestera de la Romanesti are o acustica extrem de speciala. In plus, stalactitele, domurile, coloanele si scurgerile parietale din calcar creeaza un decor subteran, practic, imposibil de descris in cuvinte-, spune Dragos Ionita, membru al Clubului Speologic -Silex- Brasov. Formatiunea, botezata de speologi -Tibia si Peroneul-, de pilda, este o coloana din calcar, care are nu mai putin de sapte metri inaltime si este asezata chiar in sala din care au pornit acordurile rockerilor de la Cargo.
Poveste muzicala de 18 ani
Concertul formatiei Cargo nu este o premiera pentru Sala Liliecilor din Pestera de la Romanesti. In fiecare an, cand galbenul frunzelor de pe dealurile localitatii Romanesti incepe sa se adune in covoarele toamnei, linistea galeriilor cavitatii este tulburata de acorduri muzicale. Ideea unor astfel de evenimente a aparut inca din 1984. Fie ca protagonistii evenimentelor culturale au fost membrii Filarmonicii -Banatul-, din Timisoara, fie cei ai Filarmonicii de Stat din Arad, cele cateva ore de muzica clasica din Sala Liliecilor au ramas de fiecare data in memoria spectatorilor ca amintiri unice.
Lucrari din Mozart, Vivaldi sau Enescu, care si la lumina zilei incantau sufletele melomanilor, au rezonat de fiecare data, in mod special, in acustica Salii Liliecilor. Evenimentul din acest an a constituit, insa, o premiera in istoria evenimentelor muzicale gazduite de sala Pesterii de la Romanesti, fiind vorba de primul concert rock. Sutele de iubitori ai rockului si speologiei care s-au aflat in Pestera de la Romanesti au avut parte, practic, de un cu totul alt Cargo. Si asta nu neaparat datorita faptului ca membrii formatiei au pregatit in cele mai mici detalii concertul, ci pentru ca, de exemplu, murmurul instrumentelor din <Batacanda> a spus despre spiritul piesei ceea ce nu se putea comunica in mod normal prin nici o alta modalitate de expresie-, mai precizeaza speologul Dragos Ionita.