După ce ministrul Justiției a declarat, intr-un interviu televizat, ca în cazul completurilor de trei magistraţi de la ICCJ, „prin analogie, lucrurile sunt identice” cu cele de la completurile de cinci judecători și i-a învățat pe cei judecați ce să facă în continuare ca să scape. să sesizeze CCR s-a aflat și că instanțele au fost asaltate de diverse cereri după cum explică judecătorul Cristi Danileț.
„Nu știam de ce zilele trecute instanțele au început să fie bombardate cu solicitări formulate în baza Legii informațiilor publice cu privire la modul de desemnare a judecătorilor in complete de judecată. Mi s-a aprins un beculeț după ce am văzut declarația ministrului justiției dată aseară la postul TV al unui condamnat penal, de la care statul nu a recuperat paguba de 100 mil.euro dispusă definitiv de un complet de judecată: îmi miroase a servită ministerială, ca să zic așa…
Deci, pentru cei care nu au aflat: potrivit legii nr. 303/2004, la începutul fiecărui an componența completelor de judecată (unice sau colegiale) sunt aprobate în colegiul de conducere și hotărârea este publicată pe portal.just.ro. Logic, dacă un efectiv de judecători rămâne constant, locul lor în complete rămâne același de la an la an – de exemplu, anul trecut am fost în Completul de unic nr.10 la Tribunalul Cluj – secția penală, iar anul acesta sunt tot acolo; anul trecut am intrat în Completul nr. 3 de contestații împreună cu un alt coleg, anul acesta suntem tot noi doi și tot acolo.
Mi se pare dubios modul în care se pune în discuție modul național de desemnare a judecătorilor în complete. Iar punerea în discuție a temeiniciei hotărârilor astfel date mi se pare revoltătoare.”, anunță judecătorul.
Cum majoritatea judecătorilor CCR sunt prietenii infractorilor, nu e greu să bănuiești care va fi decizia unei eventuale excepții de neconstituționalitate privind toate completele de judecători din țară.