Home Actualitate Conducerea Electrica a decontat ilegal peste 2.000 miliarde de lei

Conducerea Electrica a decontat ilegal peste 2.000 miliarde de lei

DISTRIBUIŢI

Conducerea societatii comerciale Electrica SA a sarit calul in 2004. Peste 2.000 miliarde de lei s-au scurs din conturile acestei companii fara a se respecta procedurile legale. Banii au iesit in urma semnarii a 25 de contracte. Pentru ca aranjamentele conducerii sa nu fie descoperite, functionarii de la Electrica nu au publicat in -Monitorul Oficial- anunturile de participare pentru toate aceste licitatii.

Ei au gasit o acoperire ilegala pentru aceste tranzactii. La organizarea licitatilor s-au publicat anunturi, nu in -Monitorul Oficial-, ci in diferite ziare. Un alt motiv pentru care oficialii de la Electrica au ocolit legea este achizitionarea marfurilor in cantitati mai mari decat necesarul companiei. De asemenea, multe dintre contractele date de Electrica s-au atribuit prin negociere cu o singura sursa.

Afacerile oculte din spatele societatii comerciale Electrica au iesit la iveala dupa ce a atribuit un contract societatii Ager Leasing, patronata de controversatul Bogdan Savin. Valoarea mare a intelegerii, 15 milioane de euro, a atras atentia asupra unei practici frecvente folosite de aceasta companie de stat. Este vorba despre o modalitate prin care achizitiile facute de SC Electrica SA au fost ascunse de ochii publicului, prin incalcarea legii.

5.650 coli de hartie pentru ficare angajat

La prima vedere, cele 25 de licitatii al caror anunt de atribuire este publicat de Electrica in -Monitorul Oficial al Romaniei- par normale. In unele cazuri au existat chiar mai multe oferte si se pare ca s-a organizat o licitatie. Cu toate acestea, o cercetare mai atenta releva faptul ca institutia publica nu a anuntat participarea la licitatie conform legii.

Decizia poate fi simplu de inteles, avand in vedere faptul ca unele cantitati de marfa achizitionata sunt de-a dreptul halucinante. Spre exemplu, pe 7 iunie 2004, societetea a semnat un contract in valoare de 4,2 miliarde de lei cu RTC Holding. Banii erau platiti pentru -hartie de imprimanta-. Cu toate acestea, oficialii de la Electrica nu specificau codul CSPA pentru a se putea vedea clar ce tip de hartie a fost cumparat. O zi mai tarziu, firma KMP Print Technick primea si ea modesta suma de 177 milioane de lei, tot pentru hartie. Dupa inca o zi, directorii institutiei de stat mai semnau un contract in valoare de 8,4 miliarde de lei cu Silver Trading. De aceasta data, marfa achizitionata era -hartie scris si copiator-. In anunturile de atribuire, toate licitatiile figureaza cu trei oferte. De fapt, este vorba despre aceeasi licitatie la care au participat aceste firme si le-a fost oferita fiecareia cate o bucata de -tort-.

In total, pentru hartie, compania a cheltuit 12,7 miliarde de lei. Pretul este aferent achizitionarii a 63.500.000 de coli de hartie. Avand in vedere faptul ca in 2003 Electrica avea 12.239 de angajati, inseamna ca fiecare din acestia a scris in medie 5.650 de coli de hartie pe an. Cifra este imensa, mai ales ca i-am luat in calcul si pe acei angajati care nu au nici o legatura cu munca la birou (soferi, femei de serviciu, paznici, electricieni).

Companiile preferate de staff-ul Electrica

Sase din cele 25 de contracte ale societatii comerciale Electrica SA sunt atribuite dupa negocierea cu o singura sursa. Adica, mai exact, nu a existat o licitatie pentru ca pretul sa poata scadea. Aceste contracte insumate valoreaza 696,5 miliarde de lei.

In acelasi timp au existat anumite companii care au castigat suspect de multe contracte cu aceasta companie de stat. Una din firme a pus mana, in luna decembrie a anului trecut, pe patru contracte in valoare totala de 172 miliarde de lei.

In total, cele 25 de contracte de atribuire ale acestei companii de stat valoreaza peste 2.110 miliarde de lei. Suma este de patru ori mai mare decat bugetul pe care il aloca un Consiliu judetean pentru asfaltare intr-un an. Suma cheltuita de Electrica prin aceste contracte ilegale este aproape egala cu intreg bugetul Senatului si Camerei Deputatilor si de 15 ori mai mare decat bugetul Academiei Romane.

Lege ignorata in totalitate

Societatea comerciala Electrica nu doreste sa auda de legea achizitiilor publice. Aceasta institutie de stat sustine ca toate aceste contracte au fost atribuite prin Bursa Romana de Marfuri. Din acest motiv, mai-marii companiei sunt de parere ca ei nu au nici o responsabilitate. Intr-un mod de-a dreptul hilar, Electrica a raspuns ca respecta numai ideile principale ale legii. -Subliniem ca derularea tuturor procedurilor de achizitie s-a facut cu respectarea stricta a principiilor care stau la baza reglementarilor privind achizitiile publice-, se arata intr-un comunicat al SC Electrica SA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.