Home Actualitate Conducerea Poliției Ilfov, cercetată în bloc în cazul uciderii studentei japoneze

Conducerea Poliției Ilfov, cercetată în bloc în cazul uciderii studentei japoneze

DISTRIBUIŢI

Șeful Poliției Ilfov, adjuncții acestuia și alți ofițeri din conducerea IPJ, precum și membri ai conducerii Secției Regionale de Poliție Transporturi București sunt cercetați prealabil, în urma anchetei Corpului de control al MAI, dispusă după uciderea japonezei Yurika Masuno. La ordinul ministrului Internelor, Mircea Dușa, o comisie formată din ofițeri ai Corpului de control a făcut verificări, în perioada 3- 21 septembrie, la IPJ Ilfov și la Secția Regională de Poliție Transporturi București. „Controlul a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalității stradale, în special infracțiunile comise cu violență, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violență, rămase cu autori necunoscuți”, se arată într-un comunicat MAI. Controlul amănunțit la IPJ Ilfov a fost dispus după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae (foto), în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca. În urma controlului dispus de Dușa, șeful IPJ Ilfov, Emanuel Marin Nica, și adjuncții săi, Ionel Lefter și Nicolae Baicu, precum și alți șase ofițeri sunt cercetați prealabil, în timp ce alți 14 ofițeri au fost atenționați. De asemenea, în cazul a doi ofițeri și a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Administrației și Internelor.

Alți opt ofițeri de la transporturi sunt și ei cercetați

În același timp, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Secția Regională de Poliție Transporturi București, s-a declanșat cercetarea prealabilă pentru opt ofițeri, între care și șeful structurii, Dan Roșoga, iar șase ofițeri au fost sancționați doar cu atenționare. Situația de la Ilfov a intrat în atenția conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că ucigașul Vlad Nicolae se face vinovat și de alte două crime și tâlhării, la care se mai adăuga și moles­tarea sexuală a unor vecine în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferența polițiștilor cât și a procurorilor ilfoveni.
Astfel, la începutul lunii septembrie, șeful Parchetului Judecătoriei Buftea, Cătălin Paraschiv, a fost demis, întrucât nu a analizat o plângerea făcută de o victimă a lui Nicolae Vlad, în care arăta că se teme de acesta, însă procurorul de caz, Emanuel Wilhelm Dunca, nu a propus arestarea acuzatului. În același context, procurorul general al României, Codruța Kovesi, a decis sesizarea Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Minis­terului de Interne, dar și a conducerii INML, pentru întârzierea expertizelor. Vlad Nicolae a fost arestat preventiv în 19 august, acesta negând în fața anchetatorilor că ar fi ucis-o pe japoneză. Anchetatorii mai au împotriva lui probe că ar fi comis alte două omoruri și mai multe tâlhării și agresiuni sexuale.
O anchetă similară declanșată de minister s-a înregistrat în primăvară, după masacrul de la coaforul Perla. În urma anchetei ministerului, au fost sancționai trei polițiști de la Secția 14, pentru că nu au luat în seamă plângerea victimei care sesizase că este amenințată cu moartea de soțul ei.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.