Norica Nicolai a cerut pedepsirea ofiţerilor SRI care şi-au permis să-i monitorizeze activitatea în Republica Moldova. Până la sfârşitul săptămânii, Comisia de anchetă ad-hoc instituită va purica dosarele de cercetare ale serviciului de informaţii – cel puţin aşa îşi doreşte Radu Stroe. Între timp, -pe surse- au început -scurgerile-. Un important lider liberal, mult mai proeminent decât obscura Norica, a avut contacte cu personaje din sfera politică a Moscovei. Partidul Naţional Liberal a semnat un acord politic cu o grupare de la Chişinău considerată un satelit al oficinei ruseşti. Liderul acestei organizaţii, Serafim Urechean, este un vechi candidat al Moscovei şi reprezintă unul dintre pionii -alternativei KGB- pentru Moldova. Multe alte dezvăluiri, în următoarele numere ale CURENTULUI.
Scandalul SRI – versus PNL capătă accente din ce în ce mai interesante.
Ieri seară, pe Mediafax a apărut o ştire -pe surse- în care se preciza că SRI-ul se afla pe urmele unui alt politician important din PNL care a avut întâlniri cu un om politic din Rusia, atât la Chişinău cât şi la Moscova. Contactele erau -de interes operativ- pentru serviciile de informaţii române (şi nu numai). Sursa citată (reporterul Mediafax susţine că ar fi o -sursă parlamentară-) adaugă: -Se pare ca în cadrul acelor întâlniri ar fi fost abordate şi discuţii politice, inclusiv tema creării unei posibile relaţii între liberali şi un partid din Rusia.-
-Curentul- deţine datele la care se referă -sursele informate- care la adăpostul anonimatului încearcă să ofere informaţii opiniei publice protejându-şi totodată pielea.
O mare muscă bâzâie în jurul PNL. Tăriceanu, preventiv, l-a trimis deja la înaintare pe obedientul său -consilier pe probleme de securitate-, Stejărel Olaru, pus să facă declaraţii de -prăfuire- a temei. În argotica informaţiilor -prăfuirea- desemnează o operaţiune combinată de intoxicare şi -dezinformare gri-. Stejărel Olaru, învăţăcelul lui Marius Oprea în ale -prăfuirii-, a susţinut că vede -indicii de poliţie politică- în cazul Norica Nicolai. După ce a făcut un fel de pseudo-analiză lingvistică a materialului prezentat de Mugur Ciuvică, Olaru i-a veştejit pe ofiţerii de informaţii care -monitorizeză oamenii politici care îşi desfăşoară munca firească-.
-Munca firească- a oamenilor politici ai PNL
Olaru ştie prea bine că numai -muncă firească- nu este îmbârligarea unui om politic de vârf al PNL, pretins partid naţional, cu vermina de la Moscova.
Norica Nicolai este o cunoscătoare a problematicii apărării, deoarece face parte chiar din comisia de specialitate a Parlamentului. Ca atare, atunci când a declarat că nu vede în ce măsură interesează siguranţa naţională activitatea dumneaei şi a PNL în sfera rusească, la Chişinău şi la Moscova, putem crede că a trecut printr-o criză temporară de afazie cu efecte secundare de deranj cerebral.
Delegaţia PNL – în care s-a aflat şi Norica Nicolai, care a purtat discuţii cu cele trei partide de orientare liberală din Republica Moldova, în perioada 24-26 septembrie 2006 – Alianţa -Moldova Noastră- (AMN), Partidul Social – Liberal (PSL) şi Partidul Liberal (PL) a fost condusă de Teodor Meleşcanu. Acesta a semnat în final un acord politic semnificativ doar cu Alianţa -Moldova Noastră-. PNL s-a angajat să susţină eforturile AMN şi PSL de a adera la Partidul Liberal European (ELDR) şi Internaţionala Liberală (LI). După semnarea protocolului de colaborare, liderul delegaţiei PNL, Teodor Meleşcanu, şi preşedintele AMN, Serafim Urechean, au susţinut o conferinţă de presă comună.
Partenerii lui Meleşcanu din Chişinău sunt puntea către Moscova a PNL
Imediat după conferinţă, Urechean a sărit în avionul de Moscova şi a semnat un alt acord cu Partidul Edinaia Rossia (partid de guvernământ). Constantin Kosaciov, preşedintele comisiei prezidiului pentru relaţii economice al Edinaia Rossia, şi liderul AMN, Serafim Urechean, au ieşit împreună la rampă susţinând că -au identificat obiective ideologice şi abordări politice similare- că -s-au înţeles să dezvolte relaţiile dintre partidele lor-. Serafim Urechean a declarat că -Rusia a fost şi va fi mereu un partener important pentru Moldova, un partener interesant şi cu perspectivă în rezolvarea
problemelor cu care se confruntă R.Moldova-.
Partidul Edinaia Russia (Rusia Unită) a fost creat de Putin şi a reuşit cu sprijinul personal al acestuia să monopolizeze puterea legislativă după alegerile parlamentare din 2003 consolidând astfel puterea personală a Ţarului rus. Rusia Unită utilizează o retorică eteroclită cu accente de stânga iar ideologia partidului este concentrată într-un manifest – program scris de Aleksei Ciadaev, membru al Camerei Obşteşti a Rusiei şi autor al operei -Putin. Ideologia sa-. Programul enunţat de hagiograful lui Putin abundă de abordări specifice trecutului sovietic definind Frontul deschis de partid drept un instrument de consolidare a unei -forţe politice ce urmăreşte să deţină conducerea pe termen lung-. Partidul Rusia Unită se consideră un lider al conservatorismului,-succesor atât al Rusiei ţariste, cât şi al celei socialiste-.
-Omul lui Meleşcanu- – pion de vârf al Moscovei
Serafim Urechean, preferatul lui Teodor Meleşcanu are o biografie specifică liderilor actuali ai Moldovei, proveniţi din activul sovietic. Absolvent al şcolii superioare de partid din Leningrad, a fost instructor al CC al PCM, secretar al Comitetului raional Briceni a PCM, şi preşedinte al executivului raional Anenii Noi. Lider sindical în perioada guvernării agrariene, implicat în privatizarea ilicită a patrimoniului acestei organizaţii, este numit, în 1994 de către preşedintele de atunci al Moldovei, Mircea Snegur, prin decret prezidential, în funcţia de primar general al capitalei. În 1999 si 2003 a redevenit primar. Mandatul său de edil al Chişinăului este marcat de implicarea într-o serie de afaceri ilegale care i-au creat faima de funcţionar corupt, fapt pentru care s-a şi aflat sub urmărire penală. Urechean este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, conducând o reţea mafiotă care i-a adus beneficii prin exercitarea traficului de influenţă, privatizări ilegale, estorcare de fonduri şi luare de mită. Corupţia din cadrul primăriei Chişinău a fost semnalată de-a rândul anilor de către investitorii străini. Informaţile au fost compilate şi publicate în anuarul Congresului Statelor Unite -International Practice Corruption Act-.
-Alternativa KGB- pentru Republica Moldova
Urechean a fost apreciat însă de Maica Rusie şi a fost decorat cu Ordinul -Sfântul Dumitru- de gradul II, acordat de Alexii II, Patriarhul întregii Rusii, cu Ordinul -Serghii Radonejskii- de gradul II, acordat tot de Patriarhul rus, Alexii II, în aprilie 2004. A fost mai mulţi ani membru al Guvernului şi a votat toate hotărârile specifice guvernării antiromâneşti de la Chişinău. A votat împotriva înregistrării Mitropoliei Basarabiei, împotriva introducerii religiei, a votat pentru înstrăinarea teritoriului naţional, în beneficiul ucrainenilor, la Palanca, Basarabeasca, Giurgiulesti şi în alte localităţi iar din 2002 a devenit favoritul Moscovei pentru alegerile locale din 2003, şi ulterior pentru alegerile parlamentare din 2005.
Kremlinul a cochetat cu ideea înlocuirii lui Voronin cu Urechean acesta fiind un apropiat al separatiştilor ruşi de la Tiraspol şi în relaţii personale strânse, de prietenie, cu Igor Smirnov.
Urechean, începând cu 2003 s-a deplasat în repetate rânduri la Moscova unde a avut o serie de întâlniri secrete cu înalţi demnitari ruşi, între
care Dmitri Kozak, Boris Grâzlov, Veaceslav Trubnikov, Iuri Lujkov şi chiar Vladimir Putin. Kremlinul l-a asigurat de întreg sprijinul (inclusiv financiar) în campania pentru alegerile parlamentare din 6 martie 2005, în schimbul promisiunii acestuia că va susţine proiectul Primakov de federalizare a Republicii Moldova (după un plan pus la punct chiar de mâna dreaptă a lui Putin, Dmitiri Kozak). Proiectul rusesc urmărea legalizarea menţinerii armatei ruse de ocupaţie în raioanele din stânga Nistrului şi obţinerea de garanţii cu privire la respingerea aderării, în perspectivă, a Moldovei la structurile atlantice.
Blocul Moldova Democrată (BMD), condus de Urechean era un partid de opoziţie formală faţă de regimul comunist, cadrele din arealul lui Urechean şi Voronin provenind din acelaşi rezervor de cadre al Moscovei.
În logistica Blocului politic creat pentru Urechean sunt implicate personaje ca Boris Birstein, unul dintre oligarhii sistemului mafiot ruso-israelian care a devastat sistemul sovietic în beneficiul noilor stăpâni proveniţi din aparatul militar şi al serviciilor secrete ruseşti. Ramificaţiile cvasi-mafiote de la vârful grupării sale politice reunesc foşti activişti de frunte ai sistemului de partid sovietic, ofiţeri KGB şi capi ai mafiei ruseşti care au ca bază teritoriul Transnistriei.