Dupa finalizarea raportului Comisiei parlamentare de ancheta, constituita in cazul FNI, mai precis in 28 septembrie 2000, Parlamentul Romaniei a adoptat Hotararea 35 (n.r. – publicata in -Monitorul Oficial- 473/29 septembrie 2000), care obliga autoritatile statului sa extinda ancheta parlamentara, astfel incat vinovatii de escrocheria FNI sa fie gasiti si sa raspunda in fata legii. La articolul secund al hotararii amintite se stipula foarte clar faptul ca -Guvernul si Ministerul Public, cu sprijinul Curtii de Conturi, CNVM, BNR si al altor autoritati publice, vor extinde ancheta (n.r. – parlamentara), pentru intreaga perioada de functionare a FNI si FNA, la toate persoanele fizice si juridice implicate, precum si la persoanele fizice si juridice care au profitat de activitatea frauduloasa a administratorilor FNI si FNA si vor stabili raspunderile legale ce le revin acestora-. Mai mult, la paragraful al doilea al aceluiasi articol se prevedea expres: -Concluziile acestor anchete si masurile adoptate vor fi prezentate Parlamentului Romaniei imediat ce vor fi finalizate-. Ce s-a intamplat cu aceasta hotarare? Desi luna aceasta se implinesc exact 18 luni de la data la care a fost emisa, nici Guvernul, nici Ministerul Public, nici celelalte institutii si autoritati publice care trebuiau sa-i depisteze si sa-i pedepseasca pe profitorii FNI si FNA nu au prezentat in fata Parlamentului nici o ancheta. Singura institutie care s-a -conformat- hotararii Parlamentului si a -extins- ancheta parlamentara a fost Ministerul Public, care a gasind-o -tap ispasitor- pe Ioana Maria Vlas. In rest, nimeni nu a miscat un pai pentru a-i descoperi si pedepsi pe indivizii care au pus la cale escrocheria FNI.
Legaturi periculoase
Unul dintre cei care ar fi trebuit sa se implice in respectarea hotararii Parlamentului este Nicolae Vacaroiu, purtat pe aripile vantului politic la sefia Senatului. Domnia-sa ar trebui sa-si dea silinta de a scoate din amorteala institutiile abilitate ale statului care trebuie sa dezlege misterele SOV-FNI, amintindu-le ca puterea legislativa nu este a cincea roata de la caruta in tara aceasta si, ca atare, orice hotarare a sa trebuie dusa la indeplinire. Numai ca, stiute fiind -legaturile periculoase- ale domniei-sale cu SOV, este greu de crezut ca acesta se va incumeta vreodata sa dezgrope -mortii-. Motivul? Ar fi posibil ca, la o eventuala reanimare a afacerii SOV-FNI-FNA, sa se afle ca seful Senatului a condus o banca construita de parintele FNI pe baza unor BIDoane nu tocmai curate.
Autoritatile dau din umeri
Ieri, -Curentul- a contactat institutiile nominalizate de Parlament ca sa extinda ancheta FNI-FNA pentru a vedea stadiul derularii acesteia. Desi banuiam care va fi reactia autoritatilor, am avut totusi surpriza sa constatam ca interlocutorii nostri ba au dat din umeri, ba s-au dat -loviti-.
Un oficial al BNR ne-a raspuns ca, -probabil, Banca Centrala a oferit sprijinul necesar extinderii anchetei-, insa nu a putut raspunde cu certitudine ce a facut institutia pe care o reprezinta pentru a contribui la identificarea principalilor vinovati si profitori de la FNI si FNA. -Daca nu ne-a fi cerut nimeni nimic?-, a remarcat oficialul BNR. De la CNVM nu am putut afla absolut nimic, deoarece conducerea acestei institutii a fost intr-o sedinta prelungita, iar cand a terminat-o, a plecat. La Palatul Victoria, purtatorul de cuvant, Claudiu Lucaci, ne-a transmis prin intermediul sefei sale de cabinet (n.r. – deoarece era superocupat cu sedinta Guvernului) ca, deocamdata, -nu are nici un raspuns- cu privire la chestiunea ridicata de noi. Comentariile sunt de prisos.