Arestarea, la finele saptamanii trecute, de catre procurorii din Parchetul National Anticoruptie (PNA), a consilierului guvernamental Fanel Pavalache, sub acuzatia de trafic de influenta, a starnit vii reactii in mediul politic. In vreme ce premierul Adrian Nastase a declarat ca arestarea lui Pavalache trebuie interpretata ca un mesaj clar dat functionarilor corupti si reprezinta dovada clara ca PNA functioneaza, politicienii din Opozitie au sustinut ca arestarea consilierului lui Serban Mihailescu este doar o actiune simbolica, atata vreme cat spagarul a fost retinut inainte de mita in cazul unei interventii pentru Banca Internationala a Religiilor sa ajunga pe masa adevaratilor destinatari.
De profesie inginer, Fanel Pavalache a fost mai cunoscut, pana sambata trecuta, doar in mediile de afaceri din Vrancea si Tulcea. Prima oara cand numele consilierului a aparut in mass-media a fost la mijlocul lui noiembrie 2000. Atunci, Pavalache a figurat ca victima in dosarul 526/2000, aflat la Parchetul Curtii de Apel Constanta. La vremea respectiva, anchetatorii au sustinut ca Florin Eugen Doros (presedinte al Cereal Com SA) si Constantin Matroz (presedinte FPS-Regiunea Dobrogea) l-ar fi indus in eroare pe Pavalache, la incheierea unui contract de cesiune a actiunilor Cereal Com SA (in valoare de 1,381 miliarde de lei) catre Vertical Impex SRL. A doua iesire in presa a lui Pavalache a fost atunci cand acesta a cotizat la Asociatia Club 75, infiintata in februarie 2001 de Aristide Roibu (presedintele Comisiei Juridice a Senatului si trezorierul PSD), Sorin Tesu (ex-sef de cabinet al premierului Adrian Nastase, demis dupa scandalul BRS-BID-Astra) si de Serban Mihailescu (secretarul general al Guvernului), in scopul strangerii unor donatii pentru PSD.
Casa in Constanta si teren in Agigea din bani de la SAFI
-Curentul- a aflat ca Fanel Pavalache a mai avut de-a face cu Politia, fiind cercetat in urma cu cativa ani, alaturi de sotia sa – Maria Pavalache -, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune. Conform unor documente oficiale, la cateva luni dupa ce Maria Pavalache a infiintat Vertical Impex SRL, mai precis in octombrie *95, Fanel Pavalache, impreuna cu aceasta (administratorul firmei) si in complicitate cu Dan Farcasanu (imputernicit din partea SAFI SA Bucuresti) si Zmeu Petru (expert tehnic) au intocmit documente fictive pentru a contracta de la SAFI SA, in numele firmei sotiei, un credit de peste 1,5 miliarde de lei. Desi nu avea nici o calitate in Vertical Impex SRL, Pavalache l-a instigat pe Zmeu Petre pentru a supraevalua valoarea reala a restaurantului Pescarului din Focsani (care nu era proprietatea Vertical Impex) si a doua hale de productie situate in comuna Vanatori (Vrancea), iar pe Dan Farcasanu l-a convins sa nu verifice documentatia, astfel incat Vertical Impex sa beneficieze de credit. Ulterior, cand s-a vazut cu banii de la SAFI in contul firmei sotiei, Pavalache a luat o imputernicire de la aceasta si a inceput sa deturneze bani, achitandu-si datoriile personale. Asa se face ca Fanel Pavalache a platit 178,5 milioane lei catre Liviu Titei pentru un imobil pe care-l cumparase de la acesta in Constanta si 99,7 milioane lei catre Nicolae Gaidargiu, care-i vanduse un teren de 5.000 mp in Agigea. Desi, la un moment dat, impotriva lui Fanel Pavalache si a sotiei sale incepuse urmarirea penala, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, dosarul a fost inchis. Si asta cu toate ca Pavalache nu a mai achitat integral creditul contractat de la SAFI.
Afaceri, afaceri…
Avand un apetit deosebit pentru afaceri, Pavalache figureaza ca asociat intr-o firma de lichidare-reorganizare: Iancina SA (alaturi de Florin Eugen Doros – cel care l-a -inselat- in afacerea Cereal Com SA, Constantin Tacorian, Constantin Fanica, Serban Lazar, Vasiliu Vasile si de Consulting Mileniul 3 SRL – la care Pavalache este asociat alaturi de Vasiliu Vasile si Urse Dan). Implicat in activitatea de lichidare-reorganizare, Pavalache figureaza, din 28.12.1999 (avand nr. matricol 10.598), ca membru al Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare – Vrancea, Pavalache s-a ocupat, prin Iancina SA, de lichidarea combinatului metalurgic din Tulcea, Ferom SA. In plus, Pavalache mai este asociat in Cereal Group SRL – Tulcea (comert cu ridicata al cerealelor) si in OIL Transcom SRL (comert cu ridicata al produselor petroliere).
SGG sustine ca spagarul era in probe
Ieri, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a comunicat faptul ca expertul Fanel Pavalache a fost suspendat din functie. Pentru a-si spala rusinea, SGG sustine ca Pavalache nu poate fi considerat functionar public in cadrul institutiei, pentru ca fusese angajat pentru o perioada de proba. SGG a preciza intr-un comunicat ca Pavalache nu este functionar public in cadrul SGG, ci angajat de proba la Directia Analiza-Sinteza din cadrul Guvernului. Indiferent de natura faptei imputate, se mai spune in comunicatul SGG, aceasta nu are legatura cu indatoririle sale de serviciu, care, oricum, nu implica relatii cu publicul.
Nastase mizeaza pe mesajul dat de PNA
Despre arestarea expertului spagar, premierul a declarat, ieri, ca actiunea poate avea implicatii -deosebit de pozitive- si ca demonstreaza ca PNA este o institutie -absolut necesara-. -In primul rand, este vorba de faptul ca Parchetul Anticoruptie nu are complexe in ceea ce priveste activitatea sa. In al doilea rand, este vorba de un mesaj pentru toti cei care functioneaza, as spune, la periferia sistemului politic, si care, iata, uneori, sunt tentati sa mijloceasca intre zona politicului si zona privata-, a adaugat premierul. In opinia lui Adrian Nastase, aceste persoane creeaza -anumite reverberatii-, ceea ce formeaza o perceptie gresita asupra activitatii Guvernului. Seful Executivului a adaugat ca daca vor fi si alte cazuri asemanatoare, Justitia trebuie sa-si spuna cuvantul, iar faptele acestora trebuie sanctionate in acelasi mod.
PSD se dezice
Cozmin Gusa, secretarul general al PSD, a anuntat, ieri, ca Delegatia Permanenta a PSD a sugerat Organizatiei Tulcea, din care face parte Fanel Pavalache, sa-l dea afara pe acesta din partid. -Nu avem nevoie in partid de asemenea oameni-, a spus Gusa, care a apreciat drept -benefic- faptul ca PNA a depistat acest caz si a actionat in consecinta.
Intrebat cine isi asuma raspunderea morala pentru acest caz, Gusa a spus ca raspunderea morala pentru faptele unui angajat nu exista nici in cadrul firmelor private. Interesant este ca desi a recunoscut faptul ca Pavalache a donat 75 milioane de lei Asociatiei Club 75 – care sprijina actiunile PSD – Gusa a declarat ca nu exista nici o legatura intre acest lucru si posibilitatea de a fi angajat la SGG.