Veste proastă pentru medicii de familie. Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor medicale nedecontate de Casa Națională Asigurări de Sănătate (CNAS) și plătite direct de consumatori, existând suspiciuni privind o posibilă înțelegere între medicii de familie pentru stabilirea în comun a tarifelor pentru diverse servicii medicale, se arată într-un comunicat al instituției. Amenzile pe care această autoritate le poate aplica sunt imense.
Consiliul a demarat această investigație în urma derulării unei anchete sectoriale pe piața serviciilor de asistență medicală din România.
„În urma indiciilor apărute în cadrul acestei anchetei sectoriale, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor medicale nedecontate de Casa Națională Asigurări de Sănătate și plătite direct de consumatori. Investigația se referă la o posibilă înțelegere anticoncurențială între Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (inclusiv filialele județene afiliate acestora) pentru stabilirea în comun a tarifelor pentru diverse servicii medicale care nu sunt decontate de CNAS și care sunt plătite direct de consumatori”, spun reprezentanții Concurenței.
În cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediile Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și ale Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie din municipiul București și din țară.
Documentele ridicate sunt analizate acum de inspectorii de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației. Inspecțiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigației, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței, au subliniat reprezentanții Consiliului.
O recomandare importantă a instituției, în urma anchetei sectoriale, se referă la elaborarea unor reglementări prin care să se stabilească, la nivel național, o listă exhausivă care să cuprindă serviciile medicale pe care un cabinet medical le poate desfășura contra cost.
În urma finalizării studiului privind serviciile de asistență medicală, Consiliul Concurenței a elaborat și alte recomandări pentru dezvoltarea acestui sector și pentru îmbunătățirea concurenței în domeniu, se mai arată în comunicat.
Astfel, autoritatea de concurență consideră că trebuie revizuite prevederile referitoare la stabilirea unui număr minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie, precum și a reglementărilor care vizează denunțarea unilaterală de către Casa de Asigurări de Sănătate a contractelor încheiate cu cabinetele de medicină de familie, deoarece acestea pot conduce la eliminarea de pe piață a unor entități care desfășoară o activitate liberală.
„Din punctul de vedere al Consiliului Concurenței, principalul aspect care ar trebui să influențeze alegerea unui cabinet de medicină de familie este oferta de servicii medicale prestate în cadrul acestui cabinet. Concurența între cabinetele de medicină de familie se manifestă cu ocazia alegerii de către pacient a medicului de familie, în funcție de opțiunile proprii, legate, în principal, de elemente ce vizează reputația medicului și poziția geografică a cabinetului și ca urmare stabilirea unui număr maxim de persoane asigurate înscrise la un medic de familie ar fi justificat”, mai spun reprezentanții Consiliului.
Conform reglementărilor în vigoare, Casa de Asigurări de Sănătate poate denunța unilateral contractul încheiat cu un medic de familie organizat sub forma unui cabinet medical individual în cazul în care numărul de persoane asigurate înscrise pe lista acestuia se menține timp de 6 luni consecutiv la un nivel mai mic cu 20% din numărul minim stabilit pe unitate administrativă/zonă urbană.
Ca urmare, stabilirea unui număr minim de asigurați/medic de familie poate reprezenta restricționarea, pe o perioadă mare de timp, a dreptului de acces la exercitarea profesiei pentru medicii de familie care vor să intre în sistem. Mai mult, denunțarea unilaterală de către casele de sănătate a contractelor încheiate cu cabinetele medicale care timp de 6 luni consecutiv au un număr de persoane asigurate mai mic de 20% din numărul minim stabilit reprezintă eliminarea de pe piață a unor entități care desfășoară o activitate liberală.
De asemenea, Consiliul Concurenței recomandă modificarea prevederilor privind componența Comisiei care stabilește numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediu rural și care decide, în fapt, intrarea pe piață a unor noi medici de familie. În prezent, Comisia are în componență și reprezentanți ai patronatelor județene ale medicilor de familie, respectiv asociațiilor profesionale județene ale medicilor de familie.
Autoritatea de Concurență consideră că din această comisie trebuie să facă parte doar reprezentanții caselor de asigurări de sănătate și ai direcțiilor de sănătate publică, organizațiile profesionale urmând să aibă doar rol consultativ.
Totodată, în urma analizei modalităților de contractare a serviciilor medicale de către furnizori cu Casa de Asigurări de Sănătate, Consiliul Concurenței a constatat că, deși în conformitate cu prevederile legale, furnizorii pot negocia contractele, în fapt negocierea realizată nu asigură o flexibilitate adecvată, astfel încât aceasta să vină în întâmpinarea nevoilor furnizorilor.
Astfel, contractele încheiate sunt contracte cu clauze prestabilite de către Casa de Asigurări de Sănătate, posibilitatea furnizorilor de a discuta/negocia clauzele acestor contracte, rezumându-se, pe de o parte, la prezentarea unei documentații care este de asemenea realizată în baza unor reglementări legale și, pe de altă parte, la analiza acestei documentații. De asemenea, Casa de Sănătate este în măsură să impună furnizorilor încheierea contractelor în anumite condiții.
Ca urmare, autoritatea de concurență recomandă modificarea actelor normative ce se referă la condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în sensul asigurării unei flexibilități a negocierilor astfel încât aceasta să vină în întâmpinarea nevoilor furnizorilor.
„La ora actuală, cel mai mic tarif negociat cu unitățile specializate private pentru consultațiile de urgență devine tariful la care se contractează consultațiile de urgență la domiciliu cu toți furnizorii. Acceași procedură se aplică și pentru serviciile de transport sanitar neasistat acordate de către unitățile specializate private, cel mai mic tarif negociat devenind tariful la care se contractează serviciile de transport sanitar neasistat cu toți furnizorii. Consiliul Concurenței recomandă ca negocierea tarifelor să se facă cu fiecare furnizor, având la bază costurile atât pentru consultațiile de urgență la domiciliu, cât și pentru serviciile de transport sanitar neasistat acordate de unitățile specializate private”, se mai arată în comunicat.
Cabinetele de liberă practică care oferă asistență medico-balneară și de recuperare își pot desfășura activitatea numai în acele localități în care nu există spitale care au în ambulatoriu astfel de cabinet de specialitate. În acest fel, se creează o barieră majoră la intrarea pe piață, dar și o posibilă restrângere a concurenței. Consiliul Concurenței recomandă, în context, eliminarea acestora.