Home Actualitate Consiliul Superior al Magistraturii preia -fraiele- justitiei

Consiliul Superior al Magistraturii preia -fraiele- justitiei

DISTRIBUIŢI

La mai bine de 11 ani de la data reinfiintarii, Consiliul Superior al Magistraturii isi reintra in drepturi, primind competentele necesare implicarii in ordonarea treburilor justitiei. Astfel, ieri, ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, si secretarul general al CSM, Dan Lupascu, au semnat protocolul de preluare a atributiilor ce revin Consiliului Superior. Actul respectiv a fost semnat cu doar o zi inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru a dobandi, din nou, competenta pe care a avut-o, CSM a asteptat aproape 50 de ani. -CSM a fost infiintat in Romania in 1909 si a functionat pana in 1949 cand a fost desfiintat. In 1993 a fost reinfiintat, dar rolul sau a fost relativ modest. In toata aceasta perioada s-au succedat la conducerea Ministerului Justitiei 174 de ministri, iar abia acum incepe misiunea noastra de a reforma si definitiva reforma in justitie-, a declarat Dan Lupascu. Conform legii, CSM este alcatuit din 19 membri, din care noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale magistratilor, care compun cele doua sectii ale consiliului, una pentru judecatori si una pentru procurori, doi reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat, ministrul justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general, care sunt membri de drept ai consiliului. Cei 19 membri ai CSM vor avea puteri depline asupra carierei profesionale a judecatorilor, dar si rolul de a garanta independenta justitiei fata de oricare alta putere a statului. Tot CSM va aloca bugetul pentru instante si, la propunerea Consiliului Stiintific al Institutului National al Magistraturii, stabileste numarul anual de cursanti ai institutului si stabileste tematica pentru concursul de admitere.

Provizorat pana in 2005

Pentru indeplinirea atributiilor ce-i revin, Ministerul Justitiei s-a angajat, prin protocolul semnat ieri, sa asigure CSM repartizarea unui numar corespunzator de persoane din structurile sale. Dat fiind ca sediul in care functioneaza in acest moment consiliul este mult prea mic, o parte a acestor persoane vor continua sa-si desfasoare activitatea in sediul ministerului. -Avem o mare problema cu asigurarea unui sediu adecvat pentru consiliu, dar aceasta problema se va rezolva. Vom gasi un spatiu temporar, pana cand, undeva in primul semestru al anului viitor, se vor finaliza lucrarile la Palatul de Justitie. Atunci CSM se va muta in actualul sediu al Curtii Supreme, care va reveni in Palatul de Justitie acolo unde ii este locul-, a explicat ministrul justitiei, Cristian Diaconescu. In plus, Ministerul Justitiei va asigura si plata utilitatilor pentru actualul sediu, dar si a costurilor necesare intretinerii paginii web a CSM, precum si fondurile de protocol. Incepaand de anul viitor, consiliul isi va stabili propriul buget, ce va fi avizat de ministrul finantelor, devenind ordonator principal de credit.

Un nou CSM pana la sfarsitul anului

Toate aceste atributii vor fi indeplinite insa de noii membri ai consiliului care trebuie alesi in lunile urmatoare, astfel incat noul CSM sa poata fi constituit pana pe 27 decembrie 2004. Desemnarea membrilor se va face in cadrul adunarilor generale ale judecatorilor sau, dupa caz, ale procurorilor, ce vor avea loc in urmatoarele 35 de zile. Pentru indeplinirea acestei proceduri, Ministerul Justitiei a alocat 10 miliarde de lei. La alegeri pot participa toti judecatorii si procurorii care au o vechime minima de sase ani. Din totalul membrilor, doi vor fi desemnati din randul judecatorilor de la Curtea Suprema, un procuror de la Parchetul General si unul de la PNA. Judecatorii de la Curtile de Apel si procurorii de la Parchetele de pe langa acestea aleg ca membri ai CSM patru judecatori, un procuror, judecatorii de la tribunale si tribunalele specializate si procurorii de la Parchetele de pe langa acestea aleg doi judecatori si un procuror, iar din partea judecatoriilor este desemnat un judecator si un procuror. Desemnarea acestora se face in baza numarului de voturi obtinut la nivel national. Cei doi reprezentanti ai societatii civile sunt alesi de Senatul Romaniei din randul candidatilor propusi de organizatiile profesionale ale juristilor, consiliile profesionale ale facultatilor de drept, asociatiile si fundatiile, care au ca obiect unic de activitate apararea drepturilor omului, confederatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national. Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de sase ani, acestia avand calitatea de demnitar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.