Home Actualitate Constatarea în justiție a ilegalităților conducerii CECCAR, un drum lung și anevoios

Constatarea în justiție a ilegalităților conducerii CECCAR, un drum lung și anevoios

DISTRIBUIŢI

Procesul dintre Ministerul Finanțelor și CECCAR se reia astăzi la Curtea de Apel. Ministerul Finanțelor a chemat în judecată, încă din 2007, Corpul Experților Contabili și Experților Autorizați din România(CECCAR), pe baza unui articol publicat de ziarul "Curentul" în 2006, în care se preciza că șeful acestui for se află în funcție ilegal. Ministerul Finanțelor a cerut magistraților Curții de Apel București să anuleze două hotărâri emise de CECCAR deoarece acestea nu au avizul MF și nici pe cel al MJ, așa cum prevede legea. Prin intermediul acestor documente, Marin Toma, șeful CECCAR, a reușit să obțină un alt mandat, în fruntea instituției, deși, potrivit legii, nu avea dreptul decât la două mandate, de care beneficiase deja.

Hotărârile care ar trebui anulate de magistrați sunt Hotărârea nr. 02/50/2002 a Conferinței Naționale a CECCAR și Hotărârea nr. 03/57/2003 a Consiliului Superior al CECCAR. Lucrurile se mișcă destul de greu în justiție, astfel că, la mai bine de un an de când acest proces a fost pus pe rolul CAB, nu s-a discutat încă fondul cauzei, anume ilegalitatea hotărârilor. Asta pentru că în cele cinci termene care s-au scurs până acum, s-a cerut de fiecare dată amânarea cauzei din diverse motive procedurale. Cum a devenit aproape lege în România că primul termen se amână, deoarece una dintre părți nu a apucat să citească toate actele depuse la dosar, regula s-a aplicat și în acest caz, "vinovatul" fiind de această dată Ministerul Finanțelor. Apoi, la a doua dezbatere a fost rândul apărătorilor CECCAR să ceară amânare, motivul fiind același, necunoașterea actelor depuse la dosar, între cele două termene, de MF. Iar la următorul termen, pentru a se asigura de amânarea cauzei, avocații CECCAR au invocat o excepție de neconstituționalitate, care, deși nu avea legătură cu dosarul, după cum instanța a decis ulterior, a reprezentat motiv de tărăgănare a cauzei, deoarece Ministerul Finanțelor a cerut  timp pentru pregătirea apărării. La ultimul termen avocații CECCAR nu s-au mai prezentat, drept pentru care dosarul a fost din nou amânat. La acest termen, Ministerul Justiției a cerut să fie intervenient în cauză deoarece actele, considerate ilegale, trebuiau să aibă și parafa acestei instituții. Iar astăzi urmează să aflăm dacă cererea va fi admisă și motivul unei eventuale amânări.

Miza procesului: multe expertize sunt nule de drept

Deși acest dosar vizează doar hotărârile respective, implicațiile actelor cu pricina sunt mult mai mari. Prin intermediul celor două documente, Marin Toma acoperă alte ilegalități comise în calitate de șef al CECCAR: acceptarea unor experți care nu figurează în Tabloul Corpului, dar își exercită profesia fără să fie stânjeniți. Faptul că acești experți nu ar trebui să profeseze este stipulat în art. 93 din Regulamentul de organizare și funcționare a Corpului, potrivit căruia orice expert care a efectuat expertize contabile si judiciare, dar nu a fost înscris în Tabloul Corpului CECCAR, riscă să fie acuzat că a exercitat ilegal profesia. În această situație, expertizele contabile și judiciare realizate de mai sus-numiții ar deveni nule de drept, ceea ce ar duce la un haos total în sistemul judiciar român.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.