Modelul afacerilor dubioase care roiesc in jurul anumitor institutii publice a fost copiat si de noile structuri de politie comunitara aflate in subordinea primariilor. Un caz elocvent a fost inregistrat la Politia Comunitara a sectorului 3 (PCS 3), institutie care, in urma unei licitatii neanuntate in Monitorul Oficial, a cumparat autoturisme de la o societate care inregistrase in anul anterior o cifra de afaceri egala cu zero si venituri totale echivalente cu costul a 10 tigarete. De la infiintare, in 2005, si pana acum, Politia Comunitara a sectorului 3 a cheltuit pentru achizitii publice – conform conducerii – 11,1 miliarde de lei vechi. Surprinzator, pentru aproape 80% din suma respectiva, managerii PCS 3 au ocolit licitatiile publice deschise. Astfel, 8,7 miliarde de lei vechi au fost cheltuiti pentru cumparari directe sau prin metoda cerere de oferta.
PCS 3 a cumparat in 2005, prin licitatie deschisa, noua autoturisme Dacia Logan si unul Dacia Pick-up cu 249.483 RON. In mod surprinzator, PCS 3 n-a publicat in Monitorul Oficial, asa cum prevede OUG 60/2001, un anunt de participare la licitatie si unul de atribuire a contractului. In aceste conditii exista mari dubii cu privire la organizarea licitatiei, mai ales ca in urma acestei proceduri -publice- PCS 3 a semnat contractul de furnizare cu Simpo Trans Service SRL – societatea care, conform datelor Ministerului Finantelor Publice, terminase anul 2004 cu o cifra de afaceri nula si cu venituri totale de numai 21.000 de lei vechi.
Simpo SRL si sora SA
Studiind performantele firmei alese de PCS 3, ies in evidenta o serie de aspecte ce ridica semne de intrebare: Simpo Trans Service SRL inregistrase in 2004 pierderi de 400 milioane de lei vechi si datorii totale de 4,8 miliarde de lei vechi (n.r. – conform MFP). Surprinzator, aceste aspecte nu i-a impiedicat pe oficialii PCS 3 sa-i atribuie un contract de aproape 2,5 miliarde de lei vechi. Unul dintre -atuurile- Simpo Trans Service SRL a fost acela ca n-avea datorii la bugetul consolidat al statului. De subliniat ca Simpo Trans Service SRL are o -sora-, Simpo Trans SA, care la 31 martie a.c. inregistra un debit catre stat de 2,4 miliarde lei vechi pentru neplata TVA si debite mai mici la bugetul asigurarilor sociale de stat si la bugetul asigurarilor pentru somaj. Datele oficiale arata ca ambele firme sunt controlate de Simion Niculae si Iuliu Gavril Pop si – conform MFP – si au sediul in Afumati, soseaua Bucuresti – Urziceni nr. 21.
Greseala recunoscuta
Chestionati cu privire la problemele mentionate mai sus, oficialii PCS 3 au aratat ca, la momentul organizarii achizitiei publice, Simpo Trans Service SRL a prezentat un bilant provizoriu care arata o imbunatatire a situatiei financiare comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, sefii PCS 3 n-au spus daca a fost respectat art. 32 din OUG 60/2001, in sensul ca societatea trebuia sa aiba o cifra de afaceri medie pe ultimii trei ani cel putin egala cu valoarea contractului. Intrebati daca au publicat in Monitorul Oficial un anunt privind licitatia sau pe cel de atribuire a contractului, subordonatii primarului Liviu Negoita au recunoscut ca n-au respectat legea (sic!!!). -A fost greseala noastra ca n-am publicat in Monitorul Oficial anuntul de participare sau pe cel de atribuire. Vom suporta consecintele la controlul Curtii de Conturi-, a declarat sec Madalina Mirea, consilier la PCS 3.