Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a semnat recent alte 11 contracte de finanțare, în valoare totală de 124 milioane lei, pentru a sprijini spitalele și centrele sociale în combaterea pandemiei SARS-CoV-2.
Cel mai mare contract de finanțare, cu o valoare de 30,89 milioane lei, a fost semnat cu Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin. Prin intermediul proiectului finanțat în cadrul POIM, spitalul va achiziționa aparatură și dispozitive/echipamente medicale pentru tratarea bolnavilor și va putea preveni răspândirea virusul SARS-CoV-2.
Un proiect în valoare de 25,74 milioane lei, implementat de UAT Târgu Cărbunești din Gorj, va asigura fondurile spitalul din acest oraș. Astfel, unitatea sanitară va fi dotată cu echipamente medicale și de protecție, dezinfectanți.
Tot pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient al sistemului medical public la criza actuală a fost semnat și contractul de finanțare care va sprijini activitatea Spitalului Orășenesc Rupea din Brașov, în valoare de 15,14 milioane lei.
Alte 2 contracte, în valoare de aproximativ 12 milioane lei fiecare, vor sprijini activitatea Spitalului Municipal Oltenița din județul Călărași, respectiv a Spitalului Orășenesc Huedin din județul Cluj. Proiectele vor asigura finanțarea echipamentelor medicale și de protecție necesare pentru tratamentul bolnavilor, dar și pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
O sumă de 10,98 milioane lei, asigurată prin intermediul altul proiect finanțat în cadrul POIM, va permite consolidarea capacității Spitalului Municipal Săcele, județul Brașov, de a gestiona actuala criză sanitară.
Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Niculae Stăncioiu din județul Cluj, beneficiază de fonduri în valoare de 8,96 milioane lei. Finanțarea va permite dotarea Institutului cu echipamentele de care are nevoie pentru a preveni răspândirea virusului și tratamentul bolnavilor.
Un alt proiect POIM, în valoare de 2,70 milioane lei, implementat de UAT Orașul Siret din Județul Suceava va asigura creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare la nivelul spitalului din localitate, prin dotarea cu echipamente/ dispozitive și aparatura medicală necesare pentru tratamentul pacienților.
Pentru dotarea Spitalului Orășenesc Beclean din județul Bistrița Năsăud, MIPE va asigura tot prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare o finanțare de 829.900 lei.
Proiectele finanțate asigură fonduri pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție necesare pentru a avea un răspuns prompt al sistemului medical la actuala criză sanitară. Sunt finanțate achiziții de echipamente medicale și de protecție, precum și dezinfectanți care să permită prevenirea răspândirii virusului.
În același timp, alte două contracte semnate recent asigură finanțări pentru centrele sociale. Concret, centrele sociale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Județul Timiș au la dispoziție 4,23 milioane lei, asigurate printr-un alt proiect finanțat în cadrul POIM, pentru cumpărarea de echipamente speciale de protecție și prevenție pentru a preveni limitarea răspândirii virusului SRAS-CoV-2. Concomitent, UAT Municipiul Brașov este beneficiarul unui proiect în valoare de 692.835 lei, care va asigura echipamentele și materialele necesare pentru a limita răspândirea virusului în centrele sociale rezidențiale din oraș.