Decapitarea lui Marian Sântion din fruntea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din cadul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost o acţiune premeditată de generalii-feudali din minister, cu multe luni în urmă. Dosarele aflate în lucru la DGA au început să dea fiori la nivel înalt în minister, mai ales că multe din fire duceau către conducerea MAI, mai exact către generalii din fruntea instituţiei, care rămân neclintiţi pe funcţii, indiferent de culoarea politică a guvernului.
Surse apropiate chestorului Vasile Niţă, adjunctul chestorului Anghel Andreescu, ne-au informat că planul de control la DGA, semnat de ministrul de interne Vasile Blaga, fusese aprobat pentru perioada 26 februarie-23 martie 2007, înainte deci de bilanţul MAI, în care democratul Blaga s-a lăudat inclusiv cu realizările DGA. De ce dintr-o dată DGA nu a mai fost bun? Pentru simplul fapt că prin anchetele desfăşurate a luat în vizor şi numeroşi şefi din poliţie, susţinuţi la rândul lor de chestorii din minister. Astfel, la bilanţul MAI din 27 februarie 2007, chestorul Niţă, acelaşi care i-a adus la cunoştinţă lui Sântion controlul ordonat de ministru, l-a întrebat ironic pe şeful DGA: -Ce faci Mariane, ai început revoluţia?-.
Lupta cu sistemul
Într-adevăr, DGA începuse nu revoluţia, ci curăţenia unui sistem închistat în ultimii 17 ani.
Începutul sfârşitului pentru Sântion la conducerea DGA l-a constituit, potrivit informaţiilor noastre, cazul Lecu Nicolae, directorul Direcţiei de Logistică a Inspectoratului genaral al Jandarmeriei Române. Acuzaţiile investigate de DGA – folosirea soldaţilor la construirea propriilor vile, protocoale nenumărate etc- au determinat reacţia de apărare a lui Lecu, care s-a dus la protectorii săi, şeful Jandarmeriei, Costică Silion şi chestorul Andreescu, şi le-a spus că ţinta -vânătorii- DGA sunt de fapt cei doi. Imediat a apărut, aşa cum era de aşteptat pentru un sistem închis, reacţia de autoapărare. Şi, cel mai simplu nu este să dovedeşti că eşti nevinovat, ci să-l elimini pe cel care te acuză. Nu mai conta că acuzaţiile în cazul Leca au fost dovedite şi că s-a început urmărirea penală de către DNA. DGA şi Marian Sântion începeau să fie periculoşi pentru un sistem care s-a dovedit rezistent la orice schimbare. Astfel, zvonurile că -se va ocupa Andreescu de Sântion au începu să circule, atât prin minister, cât şi prin unităţile aflate în subordinea MAI-.
După Leca a urmat cazul Silion, omul susţinut de Andreescu la şefia Jandarmeriei Române. Aceleaşi acuzaţii: folosirea soldaţilor şi a bunurilor din unităţi la construirea vilelor.
Andreescu, vizat indirect
Potrivit surselor noastre, aceste anchete l-au determinat pe chestorul Andreescu să facă o vizită la DNA, în toamna anului trecut, pentru a discuta cu Daniel Morar şi pentru a se convinge dacă numele său apare printre dosarele aflate în lucru, în urma anchetelor DGA.
Vizita nu a fost neproductivă pentru Andreescu acesta primind probabil, cele două scrisori de nemulţumire ale lui Morar, prin care acesta-i reproşa şefului DGA că acesta comunică cu DNA mai mult prin presă. Morar era de fapt nemulţumit că în gestionarea cazurilor prefectului Prisăcaru şi Sofert Bacău, DGA reuşise o comunicare mai bună cu opinia publică, şi prin urmare, recunoaşterea meritelor instrumentării celor două cazuri.
Corpul de Control – ultima verigă
După această dată a intrat în schemă şi Corpul de Control al ministerului, care a prins viteză mai ales după ce DGA a început să instumenteze cazurile unor angajaţi ai acestei structuri. Potrivit informaţiilor noastre, chestorii Anghel Andreescu şi Constantin Manoloiu au făcut un pact pentru demolarea lui Marian Sântion şi a DGA, simţindu-se indirect vizaţi, deocamdată, de anchetele Direcţiei. Conform informaţiilor noastre, şeful Corpului de Control, chestorul Manoliu se afla şi el pe lista posibililor anchetaţi într-un dosar de mită de 500 000 de dolari.
Pe acest fond, în ianuarie 2007 o Comisie a Corpului de Control, condusă de Rotaru Constantin, a poposit la DGA. Ce mai conta că Rotaru era cercetat de DGA pentru că a -omis- să pomenească despre casa sa din Slatina, de peste 280 de metri pătraţi? Întrucât DGA sesizase Parchetul în legătură cu falsul în declaraţii comis de Rotaru, Marian Sântion a recuzat autoritatea comisiei de control condusă de către acesta.
Ultimul act
De aici şi până la împingerea şefului DGA către demisie nu a mai fost decât un pas, iar acesta a fost făcut în urmă cu o săptămână de chestorul Niţu care l-a chemat la el la birou pe Sântion pentru a-l anunţa în legătură cu o amplă comisie de anchetă care urma să ia la puricat activitatea Direcţiei, cu acordul ministrului Blaga. Un mod indirect de altfel de a-i cere să plece de bună voie de la conducerea DGA. -Am mandat de la ministru şi trebuie să-l execut. (…) Noi te plătim-, i-a replicat Niţă lui Sântion, ca şi cum banii ministerului n-ar proveni din cei ai contribuabililor, ci din buzunarele lor proprii. Aceasta este de altfel mentalitatea celor care au făcut totul pentru ca DGA să-şi rupă în cele din urmă colţii, cu susţinerea bineînţeles a ministrului PD Vasile Blaga, care a fost şi el strivit, ca şi predecesorii săi, sub bocancii generalilor.