Home Actualitate Controversata Lidia Bărbulescu, votată președinte la Înalta Curte

Controversata Lidia Bărbulescu, votată președinte la Înalta Curte

DISTRIBUIŢI

Lidia Bărbulescu a fost aleasă, ieri, cu majoritate de voturi, de Secția de judecători a CSM, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, propunerea urmånd să fie trimisă președintelui Traian Băsescu.
Secția pentru judecători a CSM a discutat, ieri, candidaturile pentru președinția instanței supreme, funcție vacantă după pensionarea lui Nicolae Popa, magistrații care și-au depus dosarele pentru acest post fiind Lidia Bărbulescu, Gabriela Bårsan, Elena Cårcei, Dănuț Cornoiu și Iulian Dragomir.
Dănuț Cornoiu nu a mai intrat în cursă, pentru că Secția pentru judecători a decis că nu îndeplinește condițiile, din cauză că a fost sancționat disciplinar.
Potrivit legii, președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către președintele Romåniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care au funcționat la această instanță cel puțin 2 ani.
Șeful statului nu poate refuza numirea în funcțiile de conducere menționate decåt motivat, aducånd la cunoștință Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului. Numirea se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Magistratul Lidia Bărbulescu este recunoscută pentru relațiile tensionate pe care le are cu președintele Romåniei, Traian Băsescu, și cu fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, dar și pentru prietenia strånsă cu un alt șef al Justiției din Romånia, Rodica Stănoiu.
Monica Macovei a cerut CSM, în 2007, cercetarea Lidiei Bărbulescu pentru trafic de influență, sub suspiciunea că ar fi intervenit, în calitate de membru al Comisiei de legislație a CSM, pentru a favoriza angajarea fiicei sale.
Concret, ea ar fi cerut modificarea regulamentului la examenul de intrare la Institutul de Criminologie, cerånd să se scoată Dreptul civil. Fiica sa urma să dea concurs la Institut. CSM a stabilit însă, cu 16 voturi contra și 2 pentru, că nu este necesară o anchetă.
Lidia Bărbulescu a avut mai multe schimburi acide de replici cu președintele Traian Băsescu, care a acuzat CSM (instituție pe care magistratul o conducea, la acea vreme) de tentativă de blocare a activității ANI, după ce Lidia Bărbulescu a afirmat că declarațiile de avere sunt neconstituționale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.