Home Actualitate Controversatul secretar de stat Șerban Tudor – tartor peste afacerile murdare de...

Controversatul secretar de stat Șerban Tudor – tartor peste afacerile murdare de la Oil Terminal

DISTRIBUIŢI

Scandalul stârnit de seria de articole publicate de „Curentul“ despre situația unui obiectiv strategic al României, Oil Terminal Constanța, căpușat de reprezentanții unei adevărate mafii petroliere cu conexiuni politice importante, a determinat reacții isterice la vârful grupului de interese care l-a propulsat pe actualul director, Silviu Wagner, în fruntea societății. Mesaje de tot felul, mai mult sau mai puțin anonime, telefoane de amenințare adresate celor suspectați că sunt surse ale ziarului nostru, măsuri de „securizare“ și de restricționare a accesului la documente de serviciu (deși în cadrul societății funcționează un departament de control al circuitului documentelor), măsuri ce duc la blocarea activității unor sectoare importante din cadrul Oil Terminal, dispuse de fostul șef al măturătorilor societății, pus director prin semnătura secretarului de stat Șerban Tudor.
Se remarcă izbucnirile lui Silviu Wagner la adresa comitetului director sau a membrilor din comitetul director pe care nu îi poate controla prin numirile directe, ajungându-se chiar la sigilarea birourilor în care se aflau documente ale societății, instituindu-se o nouă formulă de predare a documentelor de serviciu pe bază de semnătură, specificându-se în scris „motivul“ solicitării acestora, îngreunând, astfel, sau chiar făcând imposibilă desfășurarea în condiții normale a activității conducerii societății.
În opinia noastră, numirea lui Wagner Silviu pe postul de director s-a executat pentru ca el să poată fi folosit ca paravan, pregătirea profesională a acestuia neavând nicio legătură cu activitatea SC Oil Terminal SA, iar premiza enunțată de acesta, care ne-a sunat să ne anunțe că „lucrează de 12 ani în domeniul petrolului'', este superfluă, având în vedere faptul că activitatea sa „în domeniu“ a fost de lucrător al serviciului administrativ – pază. Probabil dacă Silviu Wagner ar fi lucrat la paza sediului Guvernului, acesta ar fi spus tuturor că este expert în guvernare deoarece lucrează de 12 ani în Guvern.

Șerban Tudor – personajul din umbră

Un expert în ale guvernării avem însă undeva mai în spatele lui Silviu Wagner, personajul politic care l-a propulsat, secretarul de stat Șerban Tudor fiind uns cu toate alifiile mai mult sau mai puțin înmiresmate ale politichiei. Începând cu anul 1996 este numit director general în cadrul societății SC IRE Constanța, în perioada în care Primăria Constanța este condusă de primarul Gheorghe Mihăeși, iar la propunerea și prin ajutorul membrilor și prietenilor din PNȚCD, Wagner Silviu și Luțac (acesta din urmă fiind în acea perioadă director la Oil Terminal), în 1997 se înscrie în PD,  profitând de migrația lui Wagner și a lui Luțac în același partid, pe aripa Stelian Duțu. 
Șerban Tudor își găsește sprijinul local al primăriei și al membrilor de partid sătui de scandalurile din interiorul filialelor locale și rămâne în funcție până în anul 2000, când își negociază postul de director general la SC Electrica SA. După ce a fost director general la CONEL SA. Este susținut ca director de guvernarea PSD, cu care are strânse relații prin intermediul foștilor membri PSD din componența PD. În anul 2008 vizează funcția de ministru al economiei, fiind motivat de participarea lui la întocmirea planului de guvernare „secțiunea energetică“ a PD-L. În perioada în care Șerban Tudor a fost director la Electrica SA, acesta a pus umărul la cel mai mare dezastru energetic al perioadei postcomuniste prin vânzarea rețelelor de distribuție energie electrică spre firme italiene și franțuzești.

În atenția procurorilor

Activitatea sa a avut însă valențe extinse în domeniul criminalității economice, atrăgând atenția Parchetului în mai multe rânduri. Potrivit documentelor probatorii existente în Dosarul penal nr. 150125 deschis la 25 mai 2001 de către Direcția Poliției Economico-Financiare, Tudor Șerban, fost director general al S.C. ELECTRICA-S.A., actualmente secretar de stat la MINISTERUL ECONOMIEI, este răspunzător de prejudicierea societății menționate cu suma de 7.527.419 USD, reprezentând contravaloarea neîncasată pentru energie electrică furnizată, la care se mai adaugă 213.405 USD, diferența de bonificație acordată necuvenit și nerestituită de către consumator, S.C. SIDEX S.A.- GALAȚI.
Tudor Șerban nu este străin de tunurile de zeci de miliarde date în ultimii ani în sistemul energetic. Dimpotrivă, în unele dintre acestea a fost chiar implicat direct, după cum a demonstrat-o un articol publicat de „România Liberă“.
Încălzirea și-a făcut-o la începutul anilor 2000, când ocupa funcția de director general al societății Electrica. Alături de alte două persoane, el a fost acuzat, potrivit Notei nr. 155058/ 24.01.2005 a Corpului de Control al Ministerului Industriei și Resurselor (actualul Minister al Economiei și Comerțului), că a provocat societății pe care o conducea o pagubă de aproape 139 miliarde de lei. Prejudiciul a fost creat ca urmare a încheierii unui contract între Electrica, sucursala Reșita, și Combinatul Siderurgic Gavazzi Stell – Oțelul Roșu.
Controlul efectuat de Corpul de Control al ministerului a scos atunci la iveală faptul că Tudor Șerban împreună cu inginerul Dita Erwin și directorul economic Stănescu Agneta au „uitat“ să ceară patronilor italieni ai combinatului dovezi ale disponibilităților financiare și garanții în bunuri mobile și imobile, au încălcat reglementările Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei etc. Ca bonus, au aprobat și eșalonarea datoriilor restante pe care combinatul Gavazzi Stell le avea către Electrica, „fără ca această procedură să fie prevăzută în actele normative în vigoare și nu au întrerupt furnizarea energiei electrice către debitor, ca urmare a datoriilor restante“, se mai preciza în nota Corpului de Control.
Per total, o pierdere pentru Electrica de aproape 139 miliarde de lei, pentru care Corpul de Control recomanda sesizarea Poliției pentru continuarea cercetărilor, fiind întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Ministrul Dan Ioan Popescu aprobă nota întocmită de Corpul de Control, dar ea nu mai ajunge niciodată la Poliție. Tudor Șerban este ulterior demis din funcția de director general și numit, tot la Electrica, director general adjunct.

Combinații cu afaceriști arabi

Șerban Tudor are însă un pedigri mai vast, fiind implicat și în combinații cu un puternic grup infracțional format din arabi care cotizau cu bani negri făcuți în România la fondul destinat finanțării unor activități nu tocmai cusher. În perioada când conducea CONEL, a propus firma Moldavia Impex pentru finanțarea activității CONEL cu nu mai puțin de 100 milioane de dolari. Firma a fost respinsă de Ministerul Finanțelor, iar ulterior, în 2004, s-a dovedit că firma aceasta făcea parte dintr-un grup de companii controlate de afaceriști arabi care se ocupau cu spălarea banilor.
Între anii 2003 și 2004, procurorii au stabilit că rețeaua a rambursat ilegal TVA în valoare de 77 miliarde ROL, Rechizitoriul procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism arătând că „din probele administrate s-a stabilit că, în perioada 1999/2004, pe teritoriul României a funcționat un puternic grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni economice, în special infracțiuni privind rambursarea de TVA, ca urmare a creării unor circuite comerciale fictive sau a realizării unor exporturi cu bunuri nevandabile, mult supraevaluate și folosindu-se societăți comerciale de tip fantomă, exporturile fiind efectuate numai în scopul obținerii de TVA, și nu ca o operațiune comercială. Sumele de bani astfel obținute erau apoi transferate prin conturile mai multor societăți de tip fantomă, în scopul ascunderii adevăratei proveniențe, după care erau transferate în conturi din afara României.
Ca urmare, s-a dispus trimiterea în judecată a șapte inculpați –  OLTEANU RADU, MOHAMED KAMEL ABDRABBO NASSAR, TĂNASE ADRIAN, GARBACIUC ION, KHACHOUK JIHAD MOHAMAD KHAIRO, MAHMOUD ABDELFATTAH ABU TAHOUN, CHAMA OMAR (ultimii trei în lipsă) -, implicați într-o activitate infracțională complexă, de natură economică, având drept scop obținerea de rambursări ilegale de TVA. Prejudiciul astfel creat bugetului de stat este de aproximativ 77 miliarde ROL, la nivelul anului 2003“.
Comisia interministerială de garantare a creditelor prin intermediul Eximbank, din care face parte și secretarul de stat Sebastian Vlădescu, a respins cererea CONEL de acordare a garanției guvernamentale pentru un împrumut extern în valoare de 100 milioane de dolari obținut de la Pacific Atlantic Energy Corporation prin intermediul firmei Moldavia Impex SRL. Contractul de împrumut stabilea acordarea împrumutului în 12 tranșe, iar prima, în valoare de 10 milioane de dolari, urma să sosească în termen de 30 de zile de la data la care creditorul confirma reasigurarea garanției guvernamentale emise de statul român.
Directorul general al CONEL, Tudor Șerban, a declarat că aranjamentul financiar prezentat comisiei interministeriale „reprezenta o afacere bună pentru compania de electricitate“. „Noi primeam dolari pentru importurile de păcură și dădeam firmei intermediare creanțele companiei de la Sidex sau de la alt datornic al CONEL. În situația aceasta nu mai făceam datorii mari și scăpam și de creanțe“, a explicat directorul general al companiei de electricitate.
Tudor Șerban a precizat că firma Moldavia Impex, selectată în urma anunțului făcut de CONEL că are nevoie de fonduri externe, a fost prima care a găsit banca dispusă să împrumute compania pentru importurile energetice. „Firma a fost verificată de Ministerul Finanțelor o lună și jumătate, nu s-a spus nimic despre ea până în ziua ședinței pentru acordarea garanției, când au respins contractul“, a arătat Tudor Șerban.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.