Home Actualitate Coordonarea serviciilor de securitate ar trebui sa apartina guvernului

Coordonarea serviciilor de securitate ar trebui sa apartina guvernului

DISTRIBUIŢI

Articolul publicat de ziarul -Curentul-, in care faceam o analiza a controlului serviciilor de informatii in tarile europene, a starnit interesul parlamentarilor din comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, care au criticat zelul prezidential pentru acapararea structurilor informative ale Romaniei. In afara democratilor, membrii celorlalte partide din comisiile de aparare cred ca guvernul ar trebui sa fie beneficiarul informatiilor procurate de serviciile secrete. Deputatii si senatorii care vor realiza expertize referitoare la legile sigurantei, intre care se regasesc legile SRI si SIE, sunt de acord ca presedintele Traian Basescu exagereaza cu subordonarea serviciilor informative si ca primul-ministru ar trebui sa aiba o putere mai mare asupra serviciilor de informatii.

Alesii cred ca scopul luptei pentru subordonarea comunitatii informative este ca fiecare sa -isi traga felia lui- din informatiile pe care le transmit serviciile secrete, si nu se ia in considerare eficientientizarea sistemului de siguranta nationala.

Democratii il trimit pe Tariceanu dupa seminte

Fostul presedinte al Comisiei speciale parlamentare pentru controlul SIE, Horia Vasioiu, membru PD in comisia de aparare din Camera Deputatilor, este convins ca planificarea si coordonarea activitatii serviciilor secrete trebuie facute de presedinte, -pentru ca premierul are cu totul alte atributii-. -In multe state semi-prezidentiale, presedintele se ocupa de coordonarea serviciilor informative, deci nu vad de ce presedintele nu ar avea aceste atributii. Subliniez, Romania este o republica semi-prezidentiala. Cehia sau Polonia, de exemplu, sunt republici parlamentare, de aceea guvernul are acele atributii. Iar daca Romania ar fi o republica prezidentiala, atunci presedintele ar trebui sa aiba si mai multa putere in coordonarea serviciilor de informatii decat are acum-, este de parere Vasioiu.

Calimente: Deciziile ar trebui luate de primul-ministru

Deputatul PNL Mihaita Calimente, membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, este de parere insa ca modelul adoptat de statele din Uniunea Europeana ar trebui sa fie o tema de dezbatere. -In opinia mea, coordonarea si planificarea strategiei de securitate a Romaniei ar trebui sa apartina guvernului. In marea majoritate a tarilor din UE, coordonarea este facuta de guvern, sunt si cateva tari unde este o colaborare intre presedinte si primul ministru, cum este in cazul Poloniei, dar deciziile ar trebui luate de primul-ministru-, a spus Calimente.

PC opteaza penru parlamentarism

Conservatorul Helling Eduard, membru in Comisia pentru aparare din Camera Deputatilor, considera ca presedintele nu ar trebui sa aiba nici o putere asupra Serviciilor Secrete, ci ca acestea ar trebui sa se afle in subordinea parlamentului, -cea mai democratica institutie a statului roman la ora actuala-. In privinta premierului, conservatorul spune ca acesta ar trebui sa detina un oarecare control, atat cat sa poata lua o decizie alaturi de parlament, nimic mai mult. -Este evident ca, in prezent, presedintele are cea mai mare putere asupra serviciilor, lucru care nu este normal si cu care nu sunt de acord-, a incheiat deputatul PC, Eduard Helling.

UDMR: primul-ministru are putere, dar nu suficient

Secretarul comisiei de aparare din Senat, udemeristul Szabo Karoly, a spus ca, din punct de vedere constitutional, lucrurile au fost formulate in asa fel incat sa dea presedintelui puteri cat mai mari asupra tuturor institutiilor statului, implicit asupra serviciilor secrete. Acest lucru este daunator in viziunea senatorului UDMR, care este adeptul unui regim parlamentar. El crede ca premierul este cel care ar trebui sa beneficieze de putere mai mare asupra serviciilor de informatii. -Nu spun ca primul-ministru nu are putere, dar nu e suficient-, a adaugat el.

Maior pledeaza pentru echilibru

Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, pesedistul George Maior, a spus ca Palatul Victoria ar trebui sa aiba mai mult acces la informatiile detinute de serviciile secrete, pentru ca guvernul lucreaza zilnic cu astfel de informatii pe care sa le puna in practica. Senatorul PSD e de parere ca Romania se apropie, ca sistem, de Polonia, Franta si Anglia, prin urmare, premierul ar trebui sa aiba mai multa putere, astfel incat sa se ajunga la un echilibru intre puterea detinuta de presedinte si cea a premierului. -Seful statului este majoritar in momentul de fata. Cu toate astea, daca presedintele crede ca detine controlul total, se inseala. Serviciile au dobandit o autonomie sporita in ultima vreme-, a incheiat George Maior.

Marcu Tudor: Presedintia se transforma prin CNI intr-un Ceausescu

Vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, deputatul PRM Marcu Tudor, crede si el ca guvernul ar trebui sa aiba o putere de decizie mai mare referitoare la Comunitatea de Informatii a Romaniei. -Felul in care Basescu a dirijat legile elaborate de serviciile de informatii au fost de un asemenea exces, incat comisiile pentru aparare din Camera si Senat au cazut de acord ca propunerile de proiect sunt inacceptabile. Eu cred ca trecerea SPP si STS in subordinea guvernului este o idee buna, pentru ca sunt mult prea multe structuri de informatii care sunt independente si Comunitatea Nationala de Informatii nu poate sa le acopere pe toate-, a explicat Marcu Tudor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.