Elevii continuă să vină în tabăra de la Năvodari, acolo unde mai mult de 40 de copii s-au îmbolnăvit de salmonella, iar peste 100 sunt internaţi în spital.
Cu surle şi trambiţe, ministrul Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu anunţa ieri după-amiază că tabăra a fost închisă, activitatea sistată şi s-au dat amenzi de 75 milioane lei.
În al 12-lea ceas, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei s-a deplasat pană la Năvodari.
Culmea culmilor: tabăra de la Năvodari funcţionează fără autorizaţie.
Copiii sunt hrăniţi cu mancare rece, se îngrămădesc 30 de suflete la un singur grup sanitar şi dorm în cearşafuri rupte.
Mai mult, cel puţin cinci dintre cei care lucrau la cantina taberei au fost descoperiţi ca fiind purtători de salmonella, putand infecta oricand zeci de copii.
Ministrul Nicolăescu a recunoscut ieri că pentru tabăra de la Năvodari s-a cerut încă din 8 iulie reautorizarea sanitară, dar avizul de funcţionare nu a fost acordat din cauza unor nereguli, unitatea continuand însă să funcţioneze.
În toată această nebunie, copiii sunt victime ale intereselor autorităţilor, dar şi a inconştienţei, atat a guvernanţilor, cat şi a părinţilor care continuă să îi lase în tabără.
Tabăra de la Năvodari continuă să primească zilnic zeci de elevi, deşi numărul celor care ajung la spitalul din Constanţa este în creştere. Pe lângă infecţia cu salmonella au apărut şi alte infecţii, din cauza condiţiilor igienice din tabără, aşa cum au declarat medicii.
Directorul Autorităţii de sănătate publică Constanţa, Marius Enescu a spus că s-a emis o decizie de suspendare a activităţii iar decizia de închidere depinde de administrator care poate face un abuz, aşa cum de altfel se întâmplă, şi poate să nu respecte decizia cu pricina. Directorul ASP este conştient de faptul că administratorul taberei nu va respecta decizia şi că o nouă sancţiune pe care ar putea să o aplice administratorului este o amendă. Enescu apreciază că în condiţiile în care toată lumea i-a retras autorizaţiile şi avizele sanitare, SC Sind România ar trebui să oprească punctul de lucru pe care probabil ar putea să îl închidă Camera de Comerţ.
Emanoil Neguţ, şeful Departamentului de Control al Guvernului, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret sau oficiali ai Ministerului Educaţiei s-au întrecut în declaraţii populiste, salvatoare pentru copii. Singura schimbare: copiii din tabăra Năvodari au mâncat ieri hrană rece, urmând ca în cel mai scurt timp să fie deschisă cantina -Lebăda-, care este mai bine dotată. Împinşi de la spate de presiunea publică, reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică, însoţiţi de doi medici din cadrul Ministerului Sănătăţii, au fost în tabără şi au constatat deficienţe şi în ceea ce priveşte cazarea. Cearşafuri rupte, instalaţii sanitare vechi şi care nu funcţionează, un singur grup sanitar pentru 30 de persoane sunt doar câteva dintre neregulile constatate, motiv pentru care Autoritatea de Sănătate Publică a emis o dispoziţie de închidere a taberei. Administraţia taberei susţine însă că aceste nereguli vor fi remediate. Când, nimeni n-a mai precizat, având în vedere faptul că este vârf de sezon, iar în tabără sunt deja cazaţi sute de copii.
Cel mai vizat în această situaţie, ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei a găsit şi de această dată un mod amator de a rezolva situaţia. Crezând că situaţia se rezolvă din birou, a emis un ordin pe care putea să îl dea şi până acum pentru că situaţia la fel de cruntă rămâne.
Copiii infectaţi cu salmonella, cazaţi în locaţii fără avize
Claudiu Teliceanu, director al Agenţiei Constanţa a ANT, spune că -tabăra de la Năvodari este privată şi aparţine sindicatelor iar noi ca şi autoritate le-am acordat un aviz în baza căruia s-a încheiat un protocol de colaborare pentru ca această locaţie să colaboreze cu Direcţiile pentru Tineret din ţară. Asta înseamnă că direcţiile judeţene pentru tineret şi sport din întreaga ţară să poată trimite copii acolo. Noi le-am acordat acest aviz bineînţeles în baza autorizaţiilor pe care le avea de la celelalte autorităţi ale statului şi viza doar o parte dintre locaţii este vorba despre hotelul Delfin şi câteva vile-. Totuşi, copiii au fost cazaţi în locaţii pentru care nu a existat avizul ANT, motiv pentru care a fost ridicat avizul ANT pentru toată tabăra -Lebăda-. Din punctul de vedere al lui Teliceanu direcţiile judeţene de tineret şi sport funcţionează în relaţia cu SC Sind România, ca nişte agenţii de turism.
Teliceanu dă vina pe unii profesori care au putut trimite în aceste zile copii în tabăra de la Năvodari, omiţând probabil sau uitând ce s-a întâmplat acolo.
-SC Sind România face afaceri cu statul-
Teliceanu a ţinut să ne explice care este relaţia contractuală între tabără şi ANT. Fiecare dintre aceste instituţii dispun de nişte măsuri însă nimeni nu îşi asumă luarea unei decizii extrem de simple: închiderea cu lacătul a taberei până la remedierea deficienţelor constatate. Teliceanu a recunoscut faptul că dacă la acest moment administratorul Rahău primeşte în continuare persoane în tabără, este ilegal şi trebuie să suporte consecinţele legale. Neputinţa tânărului director de la ANT este şi mai mare când vine întrebarea, de ce o tabără care este dedicată în mod special copiilor este administrată privat şi aparţine sindicatelor. -Păi, aşa este de peste 20 de ani de pe vremea lui Ceauşescu-. Oficialul statului nu a putut să ne explice de ce nu a venit el sau altcineva cu un proiect prin care să se propună această modificare.