Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, într-un interviu pentru "Die Welt", că, la 7 ani de la aderarea la UE, românii nu se simt încă egali cu ceilalți cetățeni europeni, iar faptul că România joacă adesea un rol în campaniile electorale din alte țări creează o stare de frustrare.
"Aderarea României la UE s-a produs acum 10 ani și cu siguranță mai sunt multe aspecte care trebuie rezolvate. Dar, în același timp este dureros că în interiorul UE se aplică standarde duble și țara mea este supusă unui mecanism special de control", a precizat șeful diplomației, într-un interviu acordat cotidianului "Die Welt".
"România joacă adesea un rol în campaniile electorale interne din alte țări, unde sunt livrate clișee, care sunt extrem de ofensatoare pentru noi. Asta creează o stare de frustrare și îi face pe mulți români să nu se simtă egali cu ceilalți cetățeni europeni", a mai precizat ministrul de Externe, aflat în vizită de lucru în Germania.
Referitor la rapoartele UE privind corupția, Corlățean a declarat că în România acest fenomen nu este prezent într-o măsură mai mică sau mai mare decât în alte țări europene.
"Noi, ca guvern, trebuie, nu numai din motive economice, să luptăm cât mai puternic posibil împotriva corupției", a spus ministrul de Externe, adăugând că, în acest sens, România a adoptat o serie de legi privind lupta împotriva corupției care nu există în alte țări. "UE recunoaște eforturile noastre în numeroase domenii. Asta nu înseamnă că ne-am atins obiectivele. Dar este inacceptabil pentru noi un tratament discriminatoriu al României în interiorul UE. Avem dreptul să fim tratați ca toate celelalte state UE", a mai spus Corlățean.