Home Actualitate Corpul de Control de la MDRT cere prefectului de Iași să...

Corpul de Control de la MDRT cere prefectului de Iași să pună capăt ilegalităților de la Palas

DISTRIBUIŢI

Încet-încet începe să se facă lumină în jurul afacerii ilegale  Palas de la Iași, ieșind la iveală combinația de interese dintre politicieni locali, autorități și oameni de afaceri deciși să facă profit chiar cu riscul distrugerii celui mai important simbol al Moldovei, Palatul Culturii.
După ce am atras atenția, la începutul lunii iunie, că există o anumită complicitate între Inspectoratul Județean de Construcții și ilegalitățile din jurul acestui proiect, Ministerul Dezvoltării, în subordinea căruia se află Inspectoratul de Stat în Construcții, a decis, pe 7 iulie, să ia poziție și să trimită Corpul de Control al ministrului pentru a verifica activitatea șefului IJC Iași, Valerică Andronache, și pe cea a subordonaților acestuia. Reamintim că proiectul Palas a devenit ilegal odată cu anularea de către Curtea de Apel Oradea, la sfârșitul anului trecut, a parteneriatului dintre Primăria Iași și Iulius Group și trecerea terenului respectiv în proprietatea publică a statului. Mai mult, cinci autorizații de construcție din perimetrul acestui proiect au fost anulate în mai 2011 de Curtea de Apel Iași, dar lucrările continuă nestingherite, întrucât primarul Gheorghe Nichita a dat noi autorizații de construcție, la fel de ilegale, fapt trecut cu vederea  de șeful IJC Iași, Valerică Andronache. Om cu frica lui Dumnezeu, Valerică Andronache a declarat, în legătură cu situația de la Palas: „cum să opresc eu Palas-ul. Ce, vreți să mă afurisească Patriarhul?“.
Ce-i drept, a scăpat de afurisenia înaltului prelat, dar nu a scăpat de verificările Corpului de Control al ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, care a poposit la Iași la începutul lunii iulie. După aproximativ două săptămâni de la începutul controlului, echipa de la MDRT a constatat oficial, în cadrul procesului-verbal de control, că șeful IJC Iași, Valerică Andronache, nu și-a făcut corect treaba pentru care este plătit din bani publici.
„Până la data începerii controlului, efectuat de Corpul de Control al Ministrului, în baza Ordinului MDRT nr. 1730/06.07.2011, IJC Iași nu solicitase Instituției Prefectului Municipiului Iași să anuleze reautorizările emise după decizia de anulare a autorizațiilor în instanța de contencios administrativ (A.C. nr. 434/06.05.2011, A.C. nr. 435/06.05.2011, A.C. nr. 432/06.05.2011, A.C. nr. 192/14.03.2011), în conformitate cu prevederile art. 12 din Legea 50/1991, în baza Deciziei Curții de Apel Oradea nr. 976/18.11.2010. Solicitarea Instituției Prefectului Județului Iași era atributul conducătorului IJC Iași, respectiv Dl. Ing. Ec. Valerică Andronache“, se precizează în procesul verbal de control. Și aceasta nu este singura acuzație la adresa activității șefului IJC Iași, care a dat dovadă de multă bunăvoință față de ilegalitățile de la Palas pe care, dacă dorea, avea puterea să le stopeze.

Oamenii lui Andronache simulează controlul

Potrivit aceluiași document elaborat de echipa de control trimisă de la București, „echipa de control a IJC Iași, numită prin Dispoziția nr. 5/07.07.2011, care a întocmit actele de control, a constatat în mod eronat că au fost respectate prevederile legale privind emiterea autorizațiilor de construire, în condițiile în care acestea nu au avut la bază dovada titlului asupra imobilului, prevăzută de art. 7, alin. 1, lit. b din Legea 50/1991, cu modificările și completările ulterioare. Având în vedere prevederile art. 7, alin. 1, lit. b din Legea 50/1991, cu modificările și completările ulterioare, documentele necesare emiterii autorizațiilor de construire/desființare constau în mod obligatoriu, printre altele, în «dovada titlului asupra imobilului și, după caz, extras de plan cadastral de actualizat la zi și a extrasului de carte funciară de informare, actualizat la zi, în cazul în care legea nu dispune altfel»“. Cu alte cuvinte, echipa lui Andronache trimisă să verifice legalitatea reautorizărilor făcute de Nichita &co. s-a făcut de fapt că face un control real, acceptånd fără să clipească toate argumentele livrate de oamenii primarului. Astfel, deși legea prevede expres că pentru eliberarea autorizației de construcție este obligatoriu titlul de proprietate, oamenii lui Andronache s-au mulțumit cu un extras de plan cadastral și au constatat că autorizațiile respectă prevederile legii. Probabil ale legii șmecheriilor din Iași, în care Nichita, Fenechiu &co. ar putea chiar să-și dea doctoratul.

Nichita s-a încurcat în propriile ilegalități

De ce nu putea prezenta Nichita titlul de proprietate? E simplu. Pentru că nu-l avea, întrucåt fusese anulat definitiv și irevocabil de o instanță de judecată. Acest lucru este confirmat și de procesul verbal de control care precizează negru pe alb: „În cazul ansamblului PALAS Iași, titlul asupra imobilului, în baza căruia au fost emise toate autorizațiile de construcție, a fost anulat în mod definitiv și irevocabil de către instanța de judecată (Decizia nr. 976/18.11.2010 a Curții de Apel Oradea, prin care au fost anulate H.C.L. având ca obiect trecerea terenului din domeniul public, în domeniul privat al Municipiului Iași și asocierea cu un investitor privat în vederea realizării obiectivului de investiții), acest fapt atrăgând după sine, conform principiului subsecvenței actului juridic (resoluto jure dantis resolvitur jus accipientis), nulitatea tuturor actelor accesorii încheiate în baza lui (autorizații de construcții, hotărâri ale consiliului local pentru aprobarea documentațiilor urbanistice)“.

Ce riscă Andronache și echipa

Cum au declarat oamenii lui Andronache legale niște autorizații de construcție ilegale 100% și cum a semnat șeful IJC Iași pentru ilegalități, fără obiecții, sunt deocamdată întrebări retorice la care cu siguranță însă cei vizați vor trebui să răspundă în fața instituțiilor abilitate.
Potrivit art 263 Cod Penal, „Fapta funcționarului public care, luând cunoștință de săvârșirea unei infracțiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 5 ani. Dacă fapta este săvârșită de către un funcționar public cu atribuții de conducere sau de control, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 7 ani“. Acest articol pare să se potrivească mănușă lui Valerică Andronache și subalternilor săi care au verificat autorizațiile de construcție emise de Nichita în mod ilegal. Și ca să nu existe niciun dubiu, potrivit art 147 din același Cod Penal, „Prin «funcționar public» se înțelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unități dintre cele la care se referă art. 145“. Iar potrivit art 145, „Prin termenul «public» se înțelege tot ce privește autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public“. Cu certitudine, IJC Iași se află în sfera art.145, fiind vorba de o autoritate publică.

Mingea e în curtea prefectului de Iași

Potrivit procesului de control întocmit de specialiștii de la MDRT, mingea se află acum în curtea prefectului Dragomir Tomașeschi: „În concluzie, față de cele de mai sus se impune introducerea de către Instituția Prefectului Județului Iași a unei acțiuni în instanța de contencios administrativ, având ca obiect constatarea nulității autorizațiilor de construire emise în vederea realizării obiectivului menționat, conform art. 12, alin. 1 din Legea 50/1991, cu modificările și completările ulterioare: «Autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ, potrivit legii. Anularea autorizațiilor de construire sau de desființare poate fi cerută, în condițiile legii, și de către prefect, inclusiv la sesizarea expresă a organelor de control ale Inspectoratului de Stat în Construcții»“.
Prin urmare, după luni bune în care a avut o poziție ezitantă față de complicitățile dubioase din jurul afacerii Palas, prefectul Dragomir Tomașeschi are acum oportunitatea de a opri aceste ilegalități și de a-i face din nou mândri pe ieșeni de simbolul lor, Palatul Culturii. Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.