Home Actualitate Coruptia de pe la casele cele mari!

Coruptia de pe la casele cele mari!

DISTRIBUIŢI

Din templele -corectitudinii politice- – am numit aici SUA, Germania, Marea Britanie şi alte ţări occidentale – vin, în mod oarecum paradoxal, tot mai multe ştiri în ultimul timp despre ilegalităţi, practici imorale, deturnări de fonduri, dări şi luări de mită, spălări de bani şi alte asemenea, pe care, vai!, noi ăştia de pe aici le credeam că există numai pe la noi şi, oricum, nu tocmai prin citadelele celor care nu contenesc o clipă să ni le repreşeze nouă. Oficialii români credem că răsuflă uşuraţi la aceste ştiri, căci le dau aripi să reziste în zbor la dojenile ce vin din templele -corectitudinii politice- cum că nu pun capăt, odată şi odată, incompatibilităţilor şi conflictelor de interese care generează corupţie şi încălcări ale legalităţii.

Iar corupţii şi infractorii români sunt, cu fiecare ştire dintr-astea, mai încurajaţi în ceea ce fac, cel puţin pe preceptul -vezi, domnule, se întâmplă şi pe la case mai mari!- Şi, oricum, sunt cu totul şi cu totul invidioşi când văd ce sume halucinante sustrag din banul public sau de la cetăţenii mărunţi fraţii ori părinţii lor de prin citadelele -corectitudinii politice-. E drept, s-or mai mefia ei pentru că prin aceste citadele se mai şi pedepsesc asemenea infacţiuni, dar, una peste alta, n-or să se poticnească ei de-un ciot!

De când, acum câţiva ani, în urma unor deturnări de fonduri şi malversaţiuni financiare, zeci de mii de acţionari au rămas cu buza umflată şi mii de salariaţi chiar fără pensii, la falimentul fraudulos a două dintre cele mai mari companii americane (Enron şi WorldCom), nume grele ale businessului de peste Ocean au apărut citate că adăposteau diferite matrapazlâcuri. Mai nou, însă, piese de renume din afacerile vest-europene au ajuns în vizor, precum giganţii germani Siemens şi Volkswagen, colosul elveţiano-suedez ABB şi, nu putea lipsi, firma britanică de armament BAE Systems.

La Siemens este groasă de tot. O comunicare a unei bănci elveţiene asupra unor tranzacţii dubioase a dus la descoperirea unor operaţiuni de spălare de bani. Pe trasee întortocheate, directori de la Siemens îşi treceau pe numele lor bani ai companiei sau erau plătite din greu firme de consultanţă pentru servicii fictive. Sau sponsorizări disproporţionate se întorceau în parte în conturile celor care le aprobau. Parcă am mai auzit dintr-astea şi pe malurile Dâmboviţei! Numai că la Siemens este vorba de sute de milioane de euro (cel puţin vreo 200)! Scormonindu-se mai adânc, s-a constatat că directorii implicaţi nu chiar furau, ci făceau malversaţiunile respective cu acordul şefilor celor mai mari, grosul fiind destinat achitării unor comisioane ilegale (şpăgi, după numele dâmboviţean) pentru dobândirea de contracte de către companie! De la cine este de presupus: de la state din Est, din Vest, din Nord sau din Sud. De s-a ajuns ca un prim-procuror german să spună că globalizarea a stimulat corupţia în rândurile companiilor nemţeşti.

La Volkswagen, lucrurile par să fi fost ceva mai -catifelate-: este vorba de plăţi către reprezentanţii salariaţilor în consiliile de administraţie (prezenţă în virtutea unor reglementări specifice germane), pentru ca aceştia, în numele salariaţilor, să accepte restructurări şi reduceri de compensaţii financiare. Plăţile erau pentru vacanţe exotice, în condiţii de lux şi cu prostituate de lux. Şi n-ar fi fost vreo problemă, dar plăţile au cumulat vreo 2,3 milioane de euro! Lista ar putea continua. Să mai amintim că preşedintele Chirac este urmărit pentru corupţie şi doar mandatul prezidenţial a oprit procedura judiciară, că fostul premier Berlusconi este pândit de o reluare a unei proceduri similare. Şi, poate capac la toate, celebra BAE Systems – care s-a remarcat şi prin România cu afacerea, bineînţeles însoţită de şpăgi, a fregatelor luate de la fier vechi şi vândute ca fete mari – este suspectată de acordarea unor comisioane de 90 milioane de lire sterline către şeicii saudiţi, pentru ca aceştia să ia din Marea Britanie şi nu din Franţa avioane de luptă. Atâta doar că premierul Blair a îngropat oficial ancheta, invocând -interese naţionale vitale-. Care erau acestea ştie şi Grivei: dacă ancheta continua, şeicii cumpărau avioane din Franţa!

Pentru noi, oamenii de rând din ţările puse la zid din cauza corupţiei, ştirile despre corupţia de la casele mai mari ne apar frustrante, căci prea seamănă cu povestea hoţului care, prins cu mâna în buzunarul altuia, strigă de zor -hoţii, hoţii!-. Măi, cum or avea atâta nas să ne bată la cap cu corupţia, când fac ce fac şi când, mai degrabă, ar trebui să adopte atitudinea -ciocu* mic?! De fapt şi de fapt, lucrurile stau cu mult mai rău. În timp ce, prin diferite sondaje şi anchete nenominale, firme occidentale de genul celor menţionate se plâng nevoie mare de corupţia din România, de fapt chiar ele o promovează: căci cine altcineva decât acestea dau şpăgile grase pentru obţinerea de contracte avantajoase în ţările unde oficialii n-au ţară, ci doar buzunare?!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.