In mai putin de o luna de zile, atunci cand se vor implini 15 ani de la revolutia din decembrie 1989, asasinii tinerilor care au avut curajul sa iasa in strada vor putea sa rasufle usurati. O data cu implinirea acestui termen, nimeni nu va mai putea sa-i condamne pentru crimele comise, nu ca cineva s-ar fi obosit sa incerce macar acest lucru. Primul revolutionar al tarii, Ion Iliescu, va putea si el sa zambeasca fericit: nici unul dintre prietenii sai nu a ajuns in spatele gratiilor pentru ca a dat ordin sa se traga in popor.
Incepand din 16 decembrie, marii criminali din decembrie *89 vor iesi din ascunzatori. Pana la sfarsitul anului, fiecare zi va fi una de sarbatoare pentru ei, o zi in care vina de a fi ucis cu sange rece va fi stearsa pentru totdeauna. Conform articolului 122 din Codul penal al Romaniei, termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt: 15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiei pe viata, sau pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani; 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 15 ani; opt ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de cinci ani, dar care nu depaseste 10 ani; cinci ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste cinci ani; trei ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda. Conform aceluiasi articol, termenele aratate in prezentul articol se socotesc de la data savarsirii infractiunii, dar cursul termenului prescriptiei se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal. Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie. Intreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul de intrerupere ii priveste numai pe unii dintre ei.
Pe adevaratii criminali nu i-a deranjat nimeni
Conditiile prevazute de lege privind intreruperea termenului prescriptiei pot opera doar pentru criminalii anchetati sau trimisi in judecata. Cu toate acestea, chiar si pentru ei, prescriptia inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de 15 ani este depasit cu inca jumatate. In ceea ce priveste dosarele revolutiei, problemele au fost rezolvate prin grija lui Ion Iliescu, cel care a -vegheat- ca nu cumva cineva sa-i condamne pe -colegii- revolutionari. Pentru Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac s-a formulat un recurs in anulare. Pentru inculpatii din dosarul revolutiei de la Cluj, acolo unde au murit 26 de oameni, s-a dispus restituirea dosarului la instanta de fond, dupa ce initial se dadusera pedepse de maximum cinci ani inchisoare. In fine, pentru celelalte dosare s-au dat solutii de achitare sau de neincepere a urmaririi penale, puterea reusind astfel sa rezolve ceea ce legea nu permitea.
Ion Iliescu isi apara prietenii
Dincolo de aceste cazuri singulare, nimeni nu a incercat sa-i caute pe autorii a zeci de masacre din toata tara. Cel mai elocvent exemplu este cel al revolutiei din Bucuresti, unde s-a inregistrat cel mai mare numar de morti si raniti. Datele arata cat se poate de clar ca adevaratul masacru a inceput dupa fuga lui Ceausescu din Capitala, cand la conducere se aflau Iliescu si -grupul- sau. Dupa 22 decembrie 2004, nimeni nu va mai putea sa-i traga la raspundere pentru ca au ucis, voit sau nu, sute de oameni. In plus, alte nume foarte importante din structura MApN, cum ar fi cazul fostilor sefi ai Statului Major General, generalii Mihai Popescu si Constantin Degeratu, dar si a altor comandanti ai Armatei 4 Transilvania, au lipsit cu desavarsire din dosare. De-a lungul timpului au existat zeci de marturii care aratau ca adevaratii vinovati pentru masacre se gasesc in functii inalte. -Am fost dezinformati si intoxicati. Nu noi am dat ordinul, noi l-am executat. Inainte sa plecam din cazarma ne-au spus <trageti fara mila in dusman>, iar dusmanul era poporul care iesise in strada. De ce nu-i judeca nimeni pe cei care ne-au ordonat, pe toti generalii care concepeau planuri si care dadeau ordine. Unde sunt generalii Gheorghiu, Caba, Oprea, Degeratu, cel care a elaborat planurile de reprimare a demonstratiei, sau Popescu. Ei dadeau ordine, noi eram simpli executanti, dar pe ei nu-i deranjeaza nimeni-, a declarat locotent-colonelul Ioan Cocan, unul din acuzatii din dosarul revolutiei de la Cluj.