-Economia tarilor din sud-estul Europei este amenintata de amplificarea fenomenului infractionalitatii financiare si computerizate– aceasta este concluzia la care a ajuns generalul de brigada Ferenc Banfi, reprezentantul politiei maghiare, in cadrul Initiativei pentru Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI), dupa operatiunea -Electronic Fox-. In exclusivitate pentru ziarul -Curentul-, generalul maghiar a declarat ca tarile din zona Europei de sud-est, printre care si Romania, sunt deosebit de vulnerabile in ceea ce priveste valuta contrafacuta, deoarece aici predomina plati in numerar, fata de Occident, unde sistemul cardurilor bancare este deja un lucru normal.
Potrivit generalului Banfi, operatiunea -Electronic Fox- s-a soldat cu arestarea, pe teritoriile mai multor tari, a 447 de infractori, membri ai unor retele de falsificare a valutei, in special bancnote de 50 si 100 de euro si 20 si 100 de dolari. In cadrul aceleiasi operatiuni au mai fost arestate 50 de persoane care se ocupau de -clonarea- cardurilor. La aceasta vasta actiune au colaborat, pe langa grupul de politisti din tarile membre ale SECI, care a primit misiunea de a investiga activitatea gruparilor criminale specializate in contrafacerea de valuta, falsificarea cardurilor bancare si fraudele -on-line-, serviciile secrete americane, Interpol, Europol si specialisti ai fabricantilor de carduri MasterCard, Visa si American Express.
Centrul Zonal pentru Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere (CZCCT) a efectuat, pe 30 mai, o prima evaluare a operatiunii -Electronic Fox-. La aceasta actiune au colaborat politisti din mai multe tari sud-est europene, lucratori ai Interpolului si Europolului, ai serviciilor secrete americane si reprezentanti ai industriei cardurilor bancare, MasterCard, Visa si American Expres. Generalul de brigada Ferenc Banfi, reprezentantul politiei maghiare in cadrul SECI, a acceptat sa dezvaluie in exclusivitate cititorilor nostri cateva dintre secretele operatiunii -Electronic Fox-, menita sa combata infractionalitatea financiara, de la contrafacerea de bancnote la spalarea banilor si de la -clonarea- cardurilor bancare la fraudele prin Internet.
Sub amenintarea valutei contrafacute
-Cu un an in urma – spune generalul ungur – a luat fiinta, in cadrul SECI, un grup specializat in combaterea criminalitatii financiare. Aceasta Task Force s-a nascut ca urmare a observarii atente a gruparilor ce tin de crima organizata si a necesitatii de a interveni in vederea combaterii unui fenomen ce ameninta economiile tuturor statelor-. In opinia interlocutorului nostru, bandele organizate obtin castiguri fabuloase din -exploatarea- acestui nou domeniu, iar infractiunile de acest tip, fiind lipsite de violenta, sunt sanctionate mai bland. Structura stratificata a gruparilor criminale, ramificatiile lor internationale si compartimentarea lor au impus crearea grupului de politisti din mai multe tari membre ale SECI, coordonat de politia din Macedonia.
Deocamdata, -internationalii- si-au indreptat atentia asupra contrafacerii de moneda si a infractiunilor legate de diferitele modalitati de plata, cum ar fi cardurile bancare sau vanzarile on-line.
Retelele de falsificatori de bani sunt compartimentate, fiecare sector avand propria-i specialitate. De obicei, un -broker- comanda o oarecare cantitate de valuta, in special euro si dolari. Pretul de fabricatie este de 15-20% din valoarea nominala, iar cel care ia de la falsificator bancnotele contrafacute le vinde comanditarului la 20-25% din pret. In sfarsit, ultima veriga lanseaza pe piata banii, prin dealeri -en detail-, la 30-35% din valoare. In cursul operatiunii -Electronic Fox- a fost identificata o retea internationala de falsificatori, care opera pe teritoriile Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Intr-o prima faza, a fost observata aparitia pe piata romaneasca a unor bancnote de 50 si 100 de euro, contrafacute, iar cercetarile politistilor nostri au dus la concluzia ca ele provin din Ungaria. Colaborarea cu politistii din tara vecina a demonstrat ca bancnotele erau fabricate in Bulgaria si destinate tarilor din zona, Turciei si Europei Occidentale. Cu aceasta ocazie au fost confiscate aproape 9.000 de bancnote falsificate si arestati 447 de infractori din Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Turcia si Romania. Potrivit afirmatiilor generalului Ferenc Banfi, bancnotele erau deosebit de bine executate, falsul fiind aproape imposibil de detectat de o persoana neavizata.
Pericolul cardurilor bancare -clonate-
Pentru a afla datele cu caracter secret si personal, inscrise pe cartile de credit adevarate, se foloseste un dispozitiv de citire electronica, numit -pisicuta- sau o minicamera video care filmeaza prin teleobiectiv ecranul unui bancomat, astfel incat sa descopere codul cardului folosit de o persoana, dupa care intra in actiune -specialistul- care fura cardul bancar si se goleste rapid contul. In alte cazuri, retelele de falsificatori, dupa aflarea datelor secrete, le transfera computerizat pe un card -alb- si creeza astfel o clona a cardului original.
O astfel de grupare criminala a fost descoperita in luna februarie, in Italia. In urma numeroaselor reclamatii ale unor posesori de carduri escrocati, polita italiana a deschis o ancheta in urma careia patru romani au fost arestati. Intr-un apartament din localitatea Ostia, cei patru amenajasera un adevarat laborator de -clonare- si falsificare. Seful bandei si totodata specialistul era Adrian Dinu, un inginer electronist in varsta de 26 ani, care reusea sa intre in posesia codurilor cartilor de credit cu ajutorul unui computer conectat la Internet. Urma apoi -clonarea- si -uscarea- conturilor titularilor, actiune dusa la indeplinire de Anisoara Cercel (44 ani), fratele ei Traian (42 ani), si Cornelia Feraru (45 ani). Delincventii romani au fost acuzati de asociere in vederea comiterii de infractiuni, escrocherie calificata si fals.
Actiunea politistilor din cadrul CZCCT s-a soldat cu retinerea a 48 de carti de credit si arestarea, in Turcia, a 59 de persoane acuzate de comiterea acestui gen de infractiuni.
Portret de general
Ferenc Banfi a fost inaintat la gradul de general in politia maghiara la varsta de 26 de ani. Acum, dupa 20 de ani, este general de brigada, iar de trei ani se afla in Romania ca reprezentant al politiei tarii sale, in SECI. Desi a fost chemat la Budapesta sa ocupe functia de adjunct al ministrului de interne, Ferenc Banfi a cerut sa mai ramana un an in tara noastra, pentru a perfectiona activitatea ofiterilor de legatura din cadrul Initiativei pentru Cooperare Sud-Est Europeana (SECI).
La finalul discutiei nostre, generalul maghiar ne-a spus, cu umor: -Inainte de a veni in Romania fusesem avertizat ca, pentru ca sunt ungur, voi avea dificultati cu colegii romani. Nu a fost deloc asa. Chiar de la inceput, m-am inteles perfect cu ei si cred ca noi, politistii, defasurand acelasi gen de activitate, ne intelegem mai bine decat politicienii-.