In ultimele zile, raurile au inregistrat cele mai mici debite din ultimele decenii. Dunarea a ajuns, de asemenea, la un nivel neobisnuit de coborat avand un debit de numai 1.700 – 1.720 de metri cubi. In aceste conditii, in Romania anului 2003, seceta nu numai ca a distrus o agricultura si asa destul de rudimentara, dar incepe sa creeze criza de apa potabila. La Targu Jiu, autoritatile locale ii ameninta cu amenzi pe cetatenii care isi uda gradinile sau isi spala masinile cu apa potabila. La Cernavoda, inarmati cu butoaie de plastic, localnicii cauta cu disperare case cu fantani. Sunt numai doua exemple, insa in tara, mai ales in zona de ses, exista numeroase situatii similare. In aceste conditii, riscul de a aparea diferite focare de infectie este maxim. Ca de obicei, singurul ajutor asteptat de -sinistrati- este cel de la Dumnezeu.
La Cernavoda s-a instituit starea de urgenta
De trei-patru zile, apa potabila a devenit un lux pentru locuitorii din Cernavoda, acestia asteptand uneori si cate jumatate de zi pe strazile din oras pentru a se aproviziona cu apa potabila. Din cauza debitelor scazute ale Dunarii, instalatiile statiei de pompare s-au defectat, acestea fiind in imposibilitatea de a mai furniza apa potabila orasului, informeaza Romnet. Conform autoritatilor locale, se pare ca nici proiectantul statiei de pompare nu a prevazut debite atat de scazute ale Dunarii, astfel incat instalatiile nu mai pot functiona in astfel de conditii. Pentru a nu lasa populatia sa moara de sete, autoritatile judetene au instituit starea de urgenta si au decis ca localitatea sa fie aprovizionata cu apa potabila cu ajutorul cisternelor. Lipsa apei potabile in orasul de pe malul fluviului Dunarea i-a avantajat insa pe agentii economici, care au avut vanzari record la apa minerala. In cursul zilei de miercuri, patronii de magazine alimentare au refacut stocul de apa din depozite chiar si de trei ori. Reprezentantii Primariei Cernavoda au declarat ca se cauta in continuare solutii pentru repunerea in functiune a pompelor de apa, sperandu-se ca in scurt timp acest lucru sa fie posibil
La Targu Jiu s-a interzis udatul gradinilor si spalatul masinilor
Din cauza lipsei acute de apa potabila, autoritatile locale din municipiul Targu Jiu au fost nevoiti sa recurga la masuri drastice, ei anuntand ca-i vor amenda pe toti cei care fac risipa de apa potabila. Criza de apa potabila de la Targu Jiu a fost determinata de seceta prelungita din ultimele luni, debitele surselor de apa care alimentau pana acum orasul fiind extrem de scazute. Nivelul apei in barajul de la Vija, una dintre sursele orasului, a scazut pana sub cota de avarie, astfel incat autoritatile locale au fost nevoite sa furnizeze apa din sursele de rezerva. -Am luat aceasta decizie pentru a mai creste debitul in orele de consum maxim. Suplimentarea se va face incepand cu ora 12.00, pentru ca oamenii sa aiba apa si dupa-amiaza. Masura nu poate fi aplicata insa mai mult de doua saptamani, pentru ca am lasa fara apa societatea Electrica. Am stors toate resursele si in scurt timp riscam sa ramanem deloc fara apa potabila-, a declarat Ion Popescu, directorul Aquaterm Targu Jiu. In aceste conditii, autoritatile locale au declarat ca vor recurge la sanctiuni impotriva tuturor celor care risipesc apa si nu tin cont de conditiile speciale de seceta. Astfel, inspectorii primariei vor colinda cartierele municipiului si-i vor amenda pe toti locuitorii care isi uda gradinile sau care isi spala masinile cu apa din sistemul de canalizare a orasului.