Home Actualitate Criza gazului metan ne teleporteaza in -Epoca de Aur-

Criza gazului metan ne teleporteaza in -Epoca de Aur-

DISTRIBUIŢI


Sase grade in apartamentele iesenilor


Mii de ieseni trec prin cele mai grele momente de la revolutie incoace.


Presiunea gazului metan a scazut drastic de vineri noaptea si pana duminica la pranz. Sute de locuinte din Iasi au ramas zeci de ore fara gaz metan. Cel mai mult au suferit iesenii care nu au caldura in calorifere, din cauza restantelor la intretinere si care foloseau gazul pentru a-si incalzi apartamentele. Chiar daca, sambata, nici filiala locala a Termoelectrica, CET Iasi, nu a primit gaz, locuintele iesenilor racordate la sistemul centralizat de termoficare au fost incalzite cu agent termic produs doar pe baza de pacura si carbune. Pentru ca si locatarii CET sa aiba gaz suficient, de ieri, filiala locala a Distrigaz Nord a limitat furnizarea acestui combustibil catre toate intreprinderile in Zona Industriala. -Au existat mai multi factori care au condus la scaderea presiunii: gerul, consumul mare din retea, presiunea scazuta la extractie. Insa a contribuit decisiv la scaderea presiunii si faptul ca Iasiul este la capatul retelei de distributie-, a declarat George Ceriu, directorul Distrigaz Iasi.


La Focsani, flacara palpaie mai anemic decat in regimul comunist


Criza caldurii in Focsani s-a acutizat incepand de joi, 6 decembrie a.c., cand ENET SA a livrat catre populatie cantitati mai mici de agent termic si apa calda. Ca urmare a situatiei iesite din comun, programul apei calde s-a redus la doua ore, existand chiar zile in care s-a renuntat la incalzirea apei menajere pentru ceva mai multe grade in calorifer. Mai mult decat atat, directorul ENET SA, Valter Popescu, recunoaste ca niciodata in Focsani centrala termica nu a fost alimentata atat de -anemic- in plin sezon rece. Cu alte cuvinte, niciodata nu a fost mai frig in apartamentele focsanenilor. -Nu ne-am inchipuit niciodata ca presiunea la gaze ar putea fi mai mica decat pe vremea lui Ceausescu. Avem de o saptamana promisiuni ca lucrurile se vor remedia intr-un fel, daca se va intra pe un nou contract de furnizare. Am inteles ca din cauza presiunii foarte scazute la gaz, chiar la aragaze exista cazuri cand flacara abia palpaie-, a declarat directorul ENET.

La Roman, presiunea gazelor este aproape de zero atmosfere

Sfarsitul saptamanii trecute a adus primele probleme mai importante din aceasa iarna, legate de presiunea gazului metan, in municipiul Roman. In aceste zile, romascanii s-au adresat in mai multe randuri dispeceratului Goscom, semnaland o presiune a gazului extrem de scazuta in mai multe puncte din municipi.

Duminica, in jurul ori 13.30, echipele Distrigaz efectuau lucrarile de imbunatatire a presiunii la gaz la ultima centrala dintre cele afectate, centrala 13.


-Presiunea e foarte mica la intrarea in oras. Acum primim o atmosfera, iar in oras, de exemplu, in zona Anton Pann, acum este presiunea de 0,5 atmosfere. Ar trebui sa primim, la predare, 1,5 atmosfere minimum. Tot sistemul national este afectat acum, fiind vorba, banuiesc, despre o problema legata de importul de gaze naturale-, a declarat Dumitru Blesneag, directorul Distrigaz Roman.

Clujeniilor li s-a rationalizat caldura si apa calda


Locuitorii municipiului Cluj-Napoca vor avea, incepand de azi, un program strict de furnizare a apei calde si a incalzirii, a declarat directorul Distrigaz Cluj, Viorel Timoce. El a afirmat ca presiunea foarte scazuta a gazului metan, 1,3 fata de valoarea normala stabilita la 2, a determinat limitarea furnizarii apei calde la numai cinci ore pe zi, respectiv dimineata, intre orele 7.00 si 9.00, si seara, intre orele 17.00 si 20.00. Caldura in locuintele clujenilor va fi furnizata intre orele 20.00 si 7.00, respectiv 9.00 si 17.00.


Timoce a subliniat ca acest program, stabilit in urma unor consultari purtate cu reprezentantii Prefecturii Cluj, va fi mentinut pana cand vremea se va ameliora. Aceasta in conditiile in care temperaturile inregistrate, in ultimele zile, la Cluj-Napoca, au coborat sub minus 15 grade Celsius.

La Gheorghieni se cere ajutorul Guvernului

In orasul Gheorgheni, unde temperaturile au atins -29 de grade Celsius, ieri, una dintre cele cinci centrale termice a fost oprita, iar celelalte ar putea avea aceeasi soarta, daca pana luni seara nu vor ajunge la societatea de gospodarire comunala cisternele cu o mie de tone de combustibil lichid usor care se afla deja pe drum. Primaria din Gheorgheni are datorii de peste 10 miliarde de lei catre Petrom. Prefectul judetului Harghita, Mircea Dusa, a solicitat sprijinul Guvernului si al conducerii Societatii Nationale a Petrolului pentru rezolvarea acestei situatii.

Ministerul Industriilor a sistat livrarea gazelor naturale catre societatile rau-platnice

Ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, a declarat, ieri, ca a dispus oprirea totala a furnizarii gazelor naturale catre societatile rau-platnice si diminuarea cantitatilor de gaze destinate combinatelor chimice, astfel incat parametrii de functionare ai retelei nationale de transport a gazelor naturale sunt, in prezent, normali. Printre combinatele chimice la care a fost redusa furnizarea gazelor naturale se numara Amonil Slobozia, Doljchim Craiova, Azomures Targu Mures, a adaugat Popescu.


Ministrul industriei a adaugat ca, saptamana trecuta, temperaturile scazute si dificultatile in transportul gazelor din Rusia au dus la aparitia de probleme in aprovizionarea cu gaze naturale in unele orase din zonele limitrofe traseului conductelor de gaze din nordul Moldovei, Sibiu, Brasov, Satu Mare, Baia Mare, Timisoara. In privinta livrarii gazelor naturale din Federatia Rusa si Ucraina la presiuni scazute, Dan Ioan Popescu a precizat ca din luna decembrie a anului 2000 nu exista un contract direct cu Gazprom, ci printr-o societate mixta romano-germana, Wirom Gas. El a spus ca a atentionat aceasta societate ca gazele naturale sunt livrate la o presiune mai scazuta decat cea prevazuta in contract. Popescu a mai spus ca negociaza cu oficialii Gazprom majorarea la trei miliarde metri cubi, in perioada urmatoare, a cantitatii de gaze naturale livrata de Federatia Rusa, insa acest lucru depinde de conditiile de temperatura care se inregistreaza la punctele de livrare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.