Home Actualitate CSA acoperă ilegalitatea „combinației” Allianz Țiriac – Continental ASIG – CNPR

CSA acoperă ilegalitatea „combinației” Allianz Țiriac – Continental ASIG – CNPR

DISTRIBUIŢI

Faptul că în România se pot lua bani oricum și pentru orice nu mai e o surpriză. În octombrie 2006 ziarul nostru arăta cum, pentru două contracte de asigurări de viață de grup, negociate direct între Compania Națională Poșta Română (CNPR) și Allianz Țiriac, comisioanele speciale de peste 60% au fost încasate de o terță persoană juridică, și anume Continental ASIG Galați, filiala Brașov. Nu mai conta faptul că între Continental ASIG și liderul asiguratorilor români nu exista, la momentul semnării polițelor, niciun contract. Nici faptul că CSA nu dăduse autorizație de broker pentru firma în cauză. Mai mult, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Continental ASIG nici nu avea dreptul, conform obiectului său de activitate, să încheie asigurări de viață!
Ziarul "Curentul" dezvăluia în octombrie 2006 modul în care, sub pretextul încheierii unui act perfect valabil cu Poșta Română (CNPR), Allianz Țiriac Asigurări SA a consimțit să plătească pe degeaba un comision consistent – 11,7 milioane lei noi – unui agent, Continental Asig SA (firmă creată pe scheletul Postcom SA).
Pe scurt spus, compania Poșta Română a negociat direct cu Allianz Țiriac două contracte de asigurări colective de viață, după care liderul pieței asigurărilor din România a plătit comision către un intermediar neimplicat la momentul respectiv în afacere. Mai mult, comisioanele plătite au fost speciale, peste 60%, diferite de cele uzuale practicate de companie!
Deși a fost informată atât prin intermediul ziarului "Curentul", dar și în mod direct de redactorii noștri despre neregulile din acest contract, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a încercat să deturneze atenția asupra altor aspecte și să se disculpe. Într-o scrisoare de răspuns la problema în cauză, oficialii CSA recunosc că firma intermediar, Continental ASIG SA, nu avea calitatea de broker, așa cum prevede legislația românească în domeniu (Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare).
În final CSA aruncă un potențial colac de salvare pentru intermediarul prins în off-side, spunând că acesta poate să fi acționat în baza unui simplu contract de agent. Numai că, stupoare, o simplă căutare la evidențele Registrului Comerțului, făcută de redacția noastră, demonstrează că obiectul de activitate al companiei Continental Asig Galați, "mama" împricinatei sucursale din Brașov, se rezumă la codul CAEN 6603 – Alte activități de asigurări, cu specificația clară: "exceptând asigurările de viață".  Poate de această dată CSA ne va da un răspuns ceva mai clar cum de o societate comercială căreia obiectul de activitate nu-i dă dreptul să facă anumite activități încasează comisioane pentru acel tip de activitate! Continuarea păstrării tăcerii ar lăsa loc de mult mai multe interpretări.
Contactați la vremea respectivă de redactorii noștri, oficialii Allianz Țiriac SA România au negat existența vreunei ilegalități, însă managerul general al Poștei, Dan Mihai Toader, a declarat că respectivele polițe dintre asigurător și CNPR au fost parafate fără intermediari și fără licitație.

Scurt istoric al afacerii

Conform actelor oficiale, la data de 3 martie 2006, Compania Națională Poșta Română – reprezentată de Dan Mihai Toader (director general) și Lepădatu Emanoil (director economic) – a încheiat la București cu Allianz Țiriac SA – reprezentată de directorul general Cristian Constantinescu – două polițe de asigurare de viață de grup, ambele având o valoare cumulată de peste 18.742.850 RON. Polițele respective (nr. GSC0600582720 și GSC0600583611, prezentate în facsimile în ediția din 24.10.2006 a ziarului nostru) arată că acestea au fost parafate direct de Poșta Română cu Allianz Țiriac SA (fără vreun intermediar), în vederea asigurării de viață a angajaților CNPR în intervalul 4 martie 2006 – 3 martie 2007. Surprinzător, la 20 de zile după ce Allianz Țiriac Asigurări SA România finalizase negocierile purtate direct cu Poșta Română și încheiase cele două polițe de asigurare menționate, în afacere apare Continental Asig SA Galați. Fără nicio legătură cu polițele încheiate de Poșta Română, compania respectivă încheie cu Allianz Țiriac Asigurări SA – sucursala Brașov (reprezentată de directorul Cristina Avramescu) un "Contract de agent de asigurare" (nr. 5885/23.03.2006) prin care se obligă să încheie pe o perioadă de un an, contra unui comision neprecizat, polițe pentru prestigioasa companie de asigurări. În aceeași zi, în mod cu totul ciudat, la contractul menționat apar și două acte adiționale care prevăd că – deși nu avusese nicio legătură cu afacerea dintre Allianz Țiriac Asigurări SA și CNPR – SC Continental Asig SA primește "prin derogare de la prevederile oricărui act adițional la Contractul de agent 5885/23.03.2006" un comision de 61% pentru polița de asigurare nr. GSC0600582720 și un comision de 66% pentru polița de asigurare nr. GSC0600583611. Per total, suma plătită prin respectivele polițe se ridică la 11,7 milioane de lei (117 miliarde de lei vechi).
Justificarea decalajului dintre data intrării în vigoare a polițelor de asigurare (03.02.2006) și cea la care s-a semnat Contractul de agent (23.03.2006), oferită de cei de la Allianz este mai mult decât hilară: "între data recomandării clientului Poșta și data la care s-a finalizat negocierea termenilor și condițiilor Contractului de agent s-a scurs o perioadă de circa două săptămâni; data semnarii Contractului de agent este doar punctul final al tuturor negocierilor menționate anterior". Numai că firma Continental Asig nu putea beneficia de comision din polițele parafate de CNPR și nu putea negocia înțelegerea dintre Poștă și asigurător întrucât nu avea semnat cu Allianz un contract de agent care să-i permită să acționeze în numele acesteia și nu era împuternicită de CNPR!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.