Home Actualitate CSJ – ultima sansa a lui Nastase de a-si indeplini angajamentul de...

CSJ – ultima sansa a lui Nastase de a-si indeplini angajamentul de suspendare a adoptiilor, luat in fata UE

DISTRIBUIŢI

Desi decizia Guvernului roman de a stopa adoptiile internationale s-a bucurat de sustinerea partenerilor externi, precum Parlamentul European sau Comisia Europeana, modul pompieristic in care aceasta decizie a fost pusa in aplicare a fost sanctionat prompt de Justitie, prin Curtea de Apel Bucuresti. Aceasta instanta a dat castig de cauza unei fundatii care a obtinut practic reluarea acestor controversate adoptii. Cu toate acestea, premierul este hotarat sa mearga pana la capat, solutia gasita fiind una simpla si aparent eficace: dupa fiecare anulare in instanta se va lua o noua decizie de suspendare a adoptiilor, pana cand instantele judecatoresti se vor plictisi de acest joc. Asadar, vorba premierului, -ramane cum am stabilit-. Deocamdata, s-a ales calea normala, a recursului, la Curtea Suprema de Justitie.

In urma actiunii declansate de Fundatia -Copiii, Speranta Lumii-, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, joi, anularea hotararii Comitetului Roman pentru Adoptii (CRA) privind suspendarea, pe o perioada de un an, a primirii cererilor de adoptie internationala. Marian Costache, presedintele Fundatiei -Copiii, Speransa Lumii-, a declarat ieri ca a atacat in instanta decizia Comitetului Roman pentru Adoptii privind respingerea cererilor de infiere din strainatate, -intrucat aceasta a fost luata contrar legislatiei in vigoare-.

Potrivit lui Costache, CRA nu avea autoritatea de a decide in privinta suspendarii adoptiilor sau a primirii unor noi cereri in acest sens. El a aratat ca, potrivit Legii 87/1998 privind adoptiile, CRA are doar dreptul de a primi cereri de adoptie insotite de actele prevazute de lege si de a respinge solicitarile de infiere a unor copii care nu sunt adoptabili.

Costache este suparat pentru ca, desi a trimis comitetului o notificare in acest sens, CRA nu a raspuns adresei, -considerandu-ne un fel de negrisori-. Presedintele fundatiei este de parere ca CRA a comis o nedreptate si atunci cand a decis sa suspende, in luna martie a acestui an, sistemul de punctaj in baza caruia primesc repartitii fundatiile acreditate sa intermedieze adoptia in strainatate a unor copii din Romania. -In momentul de fata, avem blocate 124 de dosare de adoptie in Statele Unite, desi cei mai multi dintre cei care le-au depus au platit taxele aferente-, sustine Marian Costache. El sustine ca, anul trecut, fundatia pe care o conduce a furnizat sistemului de protectie a copilului 13 miliarde de lei, provenite exclusiv din adoptii internationale, sume cheltuite pe programe de asistenta. In conditiile in care adoptiile internationale nu mai reprezinta o sursa de venit, multi dintre cei 115 asistenti maternali platiti pana acum de fundatie au ramas, de la 1 iulie, fara serviciu, doar o parte dintre ei putand fi preluati de directiile locale pentru protectia copilului, a mai spus presedintele fundatiei. In acelasi timp, trebuie reamintit ca dupa tambalaul creat de baroneasa Emma Nicholson, autoritatile romane au decis sa elaboreze o noua legislatie in domeniu, proiect care, bineinteles, nu a fost finalizat.

Un recurs politic?

De partea cealalta, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA) va contesta cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti de anulare a ordinului Comitetului Roman pentru Adoptii privind stoparea primirii cererilor de adoptie internationala, a declarat, ieri, secretarul de stat Gabriela Coman, seful ANPCA. -Sentinta nu este definitiva, intrucat noi vom formula recurs impotriva ei, la Curtea Suprema de Justitie. Mai mult, ideea potrivit careia s-ar fi dat verde adoptiilor internationale este complet falsa-, a spus Coman. Potrivit legii, o sentinta judecatoreasca nu este aplicabila cat timp procesul nu a luat sfarsit, iar una dintre parti o ataca cu recurs, la o instanta superioara. Pe de alta parte, chiar daca ar fi ridicata interdictia de inregistrare a unor noi cereri de adoptie, acestea nu ar putea fi rezolvate, intrucat nu exista un sistem de punctaj in baza caruia sa se faca repartitiile pentru familiile care doresc sa infieze copii din Romania, a spus secretarul de stat. In urma acestui scandal, se poate prefigura cu usurinta izbucnirea altuia, creandu-se contextul necesar unor noi acuzatii de imixtiune a politicului in sfera Justitiei, mai ales ca premierul chiar a declarat la un moment dat ca decizia de suspendare temporara a adoptiilor internationale este una politica… Si, vorba aia, astfel de acuzatii impotriva Romaniei au fost aduse, mai mult sau mai putin justificat, si prin Parlamentul European. Doar contextul difera.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.