Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a insusit, ieri, concluziile inspectorilor sai in cazul Bivolaru potrivit carora acuzele aduse de -puterea executiva- au fost facute fara a fi cunoscute motivele reale pentru care instanta suedeza a refuzat cererea de extradare a yoghinului.
Controversatul raport a fost cerut Consiliului Superior al Magistraturii, la mijlocul lunii decembrie, de Monica Macovei si urmarea efectuarea unor verificari cu privire la respectarea drepturilor si garantiilor procesuale in cauzele care il priveau pe Gregorian Bivolaru, atat in -faza de urmarire penala, cat si in faza de judecata-. Raportul arata ca hotararea pronuntata de Curtea Suprema a Suediei in cererile de extradare formulate de Romania este motivata prin faptul ca, la o eventuala extradare a lui Gregorian Bivolaru in tara de origine, exista riscul ca, din cauza convingerilor sale religioase, acesta sa fie supus unor persecutii foarte grave.
Iulian Galca, presedintele CSM, a subliniat ca hotararea instantei suedeze nu a stabilit ca mandatele de arestare nu ar fi sustinute de probe, ci ca decizia a fost luata pentru ca nu s-au putut prezenta dovezi concludente care sa sustina cererea de extradare. In aceste conditii, raportul arata ca acuzele aduse de puterea executiva cu privire la -o justitie ticalosita- au fost facute fara cunoasterea motivelor reale ale acestei sentinte.
In ceea ce priveste modul in care pagini din jurnalul Madalinei Dumitru (considerata de procurori victima a lui Bivolaru, minora la momentul inceperii anchetelor) si poze de la perchezitiile care au avut loc la membrii MISA au ajuns in posesia mass-media, membrii CSM au concluzionat ca nu procurorii au difuzat aceste informatii. -Orice indicatie a oricarei alte persoane – respectiv a ministrului justitiei – privind instrumentarea acestui dosar reprezinta o grava incalcare a independentei judecatorilor si a principiului separatiei puterilor in stat-, se mai arata in raportul asumat ieri, in absenta ministrului Monica Macovei.
In plus, raportul Inspectiei CSM arata ca Macovei ar fi interzis accesul inspectorilor Consiliului la actele necesare in cercetare si a solicitat ca ancheta acestora sa fie canalizata pe anumite directii. -Ministrul justitiei cere efectuarea de verificari asupra modului de infaptuire a actului de justitie de catre judecatori si procurori, pretinzand inspectorilor ca, prin verificarile efectuate, sa se substituie instantelor de judecata in procese in curs de solutionare, ceea ce incalca flagrant principiul independentei justitiei, desi, in calitatea sa, poate doar sa sesizeze cu privire la o anumita verificare, fara a avea competenta sa si directioneze controlul intr-un anumit sens-, se arata in raport.