În urma solicitării asociației Forumul Judecătorilor din România, CSM a transmis o poziție publică privind testarea psihologică în cadrul concursurilor de admitere la INM şi în magistratură. Comunicatul nu atinge subiectul întrebărilor adresate în cadrul testării psihologice privind viața sexuală a candidaților și nici nu garantează așa cum a cerut asociația Forumul Judecătorilor din România „nivelul înalt de pregătire profesională” pentru psihologii examinatori.
CSM confundă pentru psihologi treapta de specializare cu regimul de exercitare
CSM nu confirmă că psihologii ar fi toți pe treapta de specializare cea mai înaltă, cea de „principal” sau măcar pe următoarea de specialist, ci face referire la „treapta de specializare cel puțin „autonom””, deși „autonom” este regimul de exercitare a profesiei de psiholog.
Reamintim că psihologii pot avea treapta de specializare, în ordine descrescătoare, principal, specialist sau practicant și regimul de exercitare autonom sau supervizare.
Atenție, procentul de respinși de anul acesta e foarte mare și nu numărul acestora!
Publicația CLUJUST.ro a calculat numărul procentual de respinși din acest an de la proba psihologică care a fost de peste 20% unul de câteva ori mai mare decât în anii precedenți.
Așadar explicația CSM că „proporţional cu scoaterea la concurs a unui număr mai mare de locuri, statistic s-au înscris în procedura de concurs mai mulţi candidaţi, astfel încât numărul candidaţilor respinşi este probabil a creşte proporţional cu numărul candidaţilor înscrişi.” nu explică în mod evident procentul imens de candidați respinși de anul acesta, raportul calculându-se, în mod evident, ținând seama de numărul de candidați înscriși.
SURSELE, oameni cu inteligență evidentă peste medie, au fost protejate pentru a avea șanse de a trece la următoarele testări psihologice organizate de CSM
În mod cu totul surprinzător, din ultimul paragraf al comunicatului rezultă că membrii CSM, judecători și procurori cred că dacă jurnaliștii nu dezvăluie numele surselor în articole, aceștia nu le cunosc. Este evident că această opinie este eronată. CEDO a statuat în multiple decizii că „Protecția surselor jurnalistice este una dintre condițiile fundamentale ale libertății presei. […] Fără această protecție, sursele ar putea fi descurajate să ajute presa să informeze publicul despre chestiuni de interes public.”
Vă prezentăm integral comunicatul CSM:
COMUNICAT DE PRESĂ
privind poziţia Consiliului Superior al Magistraturii în raport de campania mediatică negativă referitoare la derularea testării psihologice în cadrul concursurilor de admitere la INM şi în magistratură
Având în vedere campania mediatică de denigrare a instituţiei, derulată în mass media în ultimele zile, prin intermediul prezentării unor opinii anonime şi subiective ale unor presupuşi candidaţi la cele două concursuri, se impune a se preciza următoarele:
Psihologii desemnaţi să realizeze testarea, respectiv reexaminarea psihologică, au fost numiţi prin hotărâre a Plenului CSM şi deţin atestat de liberă practică în specialitatea „psihologia muncii şi organizaţională”, treapta de specializare cel puțin „autonom”, eliberat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare, respectiv reexaminare psihologică, au fost raportate la acelaşi set de criterii, în mod nediscriminatoriu pentru toţi candidaţii, stabilite în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice pentru cele două concursuri.
Bateriile de teste utilizate în cadrul testării sunt avizate de către Colegiul Psihologilor din România, neexistând diferenţe în această privinţă între concursurile derulate în prezent şi cele derulate începând cu anul 2021.
De asemenea, se impune a se menţiona că proporţional cu scoaterea la concurs a unui număr mai mare de locuri, statistic s-au înscris în procedura de concurs mai mulţi candidaţi, astfel încât numărul candidaţilor respinşi este probabil a creşte proporţional cu numărul candidaţilor înscrişi.
Consiliul atrage atenţia că procedura de concurs este în derulare şi face un apel la responsabilitatea pe care o au în societate şi reprezentanţii mass media de a filtra informaţii transmise anonim de persoane care nu doresc devoalarea identităţii, atunci când aduc la cunoştinţă publică aspecte prezentate ca fapte, iar nu simple judecăţi de valoare.
Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media
DEMISIAAAAAA!!!!! ca hotii!!! Rusineeeeeee!!! HUUUUOOOOOO CSM!!!!
„Psihologia muncii” – stabileste profilul magistratului? La ce pagina, sa ne uitam si noi (cu link, autor si editura, daca se poate)
parlamentarii nu s curiosi sa faca o interpelare…o intrebare la CSM, ceva, acolo…Daca era vorba de vreun post de judecator la CCR, la CEDO, CEJ…atunci sa fi vazut ce se activau toti politicienii, nu doar aia din comisia juridica…plangere si jale, talk showri…asa…niste amarate de postuti pe-aici, prin tara…unele chiar LA TARA…ii doare pe ei pe undeva de ele