Consiliul Superior al Magistraturii organizează, astăzi, o nouă șuetă numită oficial „interviu pentru ocuparea locurilor de judecători vacante la Înalta Curte de Casație și Justiție“. Miza interviului este ocuparea celor 15 posturi de magistrați, posturi pe care instanța supremă le-a anunțat ca fiind libere încă din primăvara acestui an. Detaliat, este vorba despre nouă posturi de judecători în cadrul Secției Penale, trei la Secția Civilă și alte trei la Secția Comercială. Acest procedeu de promovare, despre care există suspiciuni că s-ar baza pe o anumită cârdășie amicală, va fi aplicat astăzi în condițiile în care, încă din primăvară, câteva sute de magistrați au protestat în mod public cerând CSM să oprească promovările bazate pe interviu.
Afirmând că „Demnitatea profesiei nu permite încurajarea unui sistem netransparent și discreționar în care criteriile de numire într-o funcție ce presupune demnitate și onoare au devenit din ce în ce mai oculte“, semnatarii acelui protest cereau, atunci, printre altele, „suspendarea procedurii de numire la Înalta Curte de Casație și Justiție până la clarificarea modalității în care judecători ulterior anchetați de DNA au acces la cea mai înaltă poziție în sistemul judiciar“.
De fapt, procedura de promovare a judecătorilor la instanța supremă a fost criticat, la un moment dat, chiar de către anumiți membri ai CSM. Constituiți într-o aripă așa-zis „reformatoare“, judecătorii Horațiu Dumbravă, Cristi Dănileț și Toni Neacșu au eleborat, iar plenul CSM a și aprobat, un „Ghid de promovare la ÎCCJ“. În scurt timp, „Ghidul“ a fost însă contestat de ÎCCJ, iar Curtea de Apel a decis blocarea lui. A urmat apoi o inițiativă legislativă a Ministerului Justiției, care a fost însă lăsată „la dospit“ prin sertarele Comisiilor juridice din Parlament. Decizie absolut firească în situația în care dosarele de corupție ale politicienilor de rang înalt ajung pe masa judecătorilor de la ÎCCJ. Unde, nu-i așa, face bine la sănătate să existe și niște „băieți buni“ care să le împotmolească procesele prin mlaștina procedurilor juridice. Și apoi să le tot întindă până se ajunge la prescrierea faptelor, dând astfel ocazia politicienilor inculpați să se laude că sunt mai curați și mai albi decât însăși Albă-ca-Zăpada.
La interviul de astăzi, pentru posturile de la Secția Penală se vor prezenta zece judecători și un procuror: Marilena Ciolcă, judecător la Curtea de Apel București (CAB), Marino Constantin, judecător la Tribunalul București, Monica Danciu, procuror DNA, Florentina Dragomir, judecător CAB, Nicoleta Grigorescu și Dumitru Mirancea, ambii de la CAB, Simona Neniță, de la Tribunalul București, Maria Oprea, judector la Tribunalul Buzău, Tatiana Lucia Rog, tot de la CAB, Lia Savonea, vicepreședinte al CAB, și Florentin Teișanu, de la Curtea de Apel Ploiești. La Secțiile Civilă și Comercială și-au anunțat participarea trei, respectiv șapte judecători. Conform procedurii puse în mișcare cu această ocazie, candidații trebuie să-și anunțe intenția de promovare, opțiunile privitoare la secția pe care și-o doresc și să atașeze la dosar zece hotărâri judecătorești pronunțate de ei. Apoi, Colegiul de conducere analizează candidaturile și le înaintează secției pentru judecători a CSM, însoțite de un raport consultativ motivat asupra promovării candidaților. Următorul pas procedural cere ca dosarul întocmit fiecărui pretendent de către Înalta Curte să fie analizat de judecătorii din CSM, candidații urmând a fi „interogați“ de plenul Consiliului, în limitele unor teme stabilite prin regulament.
Oricum ar fi, le dorim membrilor CSM să nu uite celebrul slogan olimpic: „Fie să câștige cei mai buni!“.
Vasile Surcel