Sedinta de astazi a Consiliului Superior al Magistraturii va fi una extrem de furtunoasa. Membrii CSM urmeaza sa supuna la vot regulamentele pentru concursurile de promovare si ocupare a functiilor de conducere. Desi legea este destul de clara, cu proceduri cat mai permisive si transparente, anumite grupuri de interese din interior incearca sa pastreze controlul asupra procurorilor si judecatorilor.
Astfel, conform textului elaborat de CSM, cele doua regulamente supuse discutiei de astazi contin unele prevederi pe care reforma in justitie incerca sa le elimine. Cea mai importanta este legata de avizul obligatoriu pe care un magistrat ar trebui sa il primeasca de la sefii sai pentru a putea promova sau ocupa o functie de conducere.
In contextul transformarilor profunde care au loc in justitie, prevederile din regulamentul supus votului CSM ar putea stopa reforma. Regulamentele care se afla pe ordinea de zi a CSM nu au fost citite inainte de membrii consiliului, ei urmand sa afle de existenta lor abia in momentul in care va incepe sedinta.
In acelasi timp, consiliul isi va da astazi avizul consultativ referitor la propunerea ministrului justitiei, Monica Macovei, pentru functia de procuror-sef al PNA.
Cel mai mare handicap pentru membrii Consiliului National al Magistraturii este legat de faptul ca regulamentele propuse spre vot le vor fi prezentate cu doar cateva minute inainte de inceperea sedintei. Totodata, modul in care au fost redactate propunerile de catre functionarii CSM este defectuos.
Regulamente impotriva reformei
Bazata pe protejarea magistratilor fata de sefii lor, reforma in acest domeniu se vede atacata chiar de CSM. La sedinta de astazi, membrii consiliului vor primi spre aprobare patru proiecte de regulamente pentru desfasurarea unor concursuri. La regulamentele pentru accederea in functiile de conducere de la instante si parchete, cat si la cel pentru avansare sunt impuse avize -conforme care se acorda de colegiul de conducere al Curtii de Apel sau Parchetului de pe langa Curtea de Apel, Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-, dupa cum se arata in proiect.
Aceasta stare de fapt exita si in prezent, ea fiind eliminata de noile legi de reforma a justitiei. In actele normative, acest aviz al sefilor nu mai exista, tocmai pentru ca trendul reformei este de a proteja magistratii de conducere.
Sef nou la PNA
Tot in sedinta de astazi, CSM va da avizul consultativ pentru procurorul clujean Daniel Morar (foto) care a fost propus de ministrul Macovei pentru functia de sef al PNA. Morar are 38 de ani si in prezent lucreaza la Sectia de Urmarire Penala de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel din Cluj. El a fost sef al acestei sectii intre 1999 si 2000. Totodata, Morar a fost delegat vreme de patru luni in 1998 la Biroul de Combatere a Criminalitatii Economice din Ministerul Public.
-A solutionat dosare complexe si este o persoana integra. Nu va fi influentat in deciziile pe care le va lua-, si-a motivat Monica Macovei decizia. Ea a explicat, de asemenea, ca pentru celelalte functii vacante nu intentioneaza sa realizeze o numire directa, desi legea permite asa ceva. -Voi invita toti judecatorii si procurorii sa se inscrie pentru interviu. Abia dupa ce voi acorda aceasta sansa celor care doresc sa promoveze voi formula propunerile mele-, a spus Monica Macovei.
Aceste proceduri vor fi aplicate pentru ocuparea celor cinci functii de procuror-sef din PNA si pentru cele doua functii vacante de la conducerea Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului din Ministerul Public. Propunerile vor fi facute cel mai probabil in luna septembrie.
Surse din aceasta Parchetul General sustin ca, pana la incheierea procedurilor anuntate de ministrul Macovei, in functia de sef al DICOT va fi numit procurorul asistent Doru Ioan Cristescu de la Parchetul Curtii de Apel din Timisoara. De asemenea, adjunct la PNA va fi numit pe 30 de zile procurorul Mircea Zarie.
Fara prima anticoruptie
Ministrul justitiei a anuntat ca urmeaza sa faca restructurari masive la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. -Este vorba de micsorarea numarului de procurori care se ocupa de protocol si trecerea lor la rezolvat dosare-, explica Macovei. Totodata, ministrul doreste sa taie primele de 40% din salariu incasate de magistratii care se ocupa de cazuri de coruptie. -Nimeni nu vrea ca magistratii care nu primesc respectivele prime sa fie mai coruptibili decat cei care le primesc. Este posibil sa marim salariile la toti sau sa le dam bani celor care lucreaza in cazuri grele ca spor de periculozitate, dar vom renunta la procedura actuala-, a mai spus Monica Macovei.