Astazi, Dinu Gheorghe sustine examenul de titularizare pe postul de director general al Directiei Generale a Vamilor. Concursul, al carui unic participant este actualul sef al DGV, se desfasoara in fata unei comisii numite de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.
Numirea lui Dinu Gheorghe in fruntea DGV s-a realizat, la sfarsitul anului trecut, printr-un ordin al ministrului Tanasescu, iar, potrivit legii, acesta trebuia sa sustina examenul de titularizare pe post in termen de 45 de zile. Dar se pare ca Dinu -Vama- are o scuza plauzibila: a fost ocupat -cu eliminarea coruptiei din sistemul vamal-. Sau poate ca a asteptat sa-si puna la punct CV-ul… care, de altfel, nu este deloc de neglijat! Pentru ca nu oricine poate ravni la sefia vamilor romanesti! Dar cand esti cercetat in doua dosare, se pare, emotiile sunt infinit mai mici si sansele sunt categoric de partea ta. Asa ca, multa bafta, domnule -Vama-!
Doua dosare nu pot sta in calea fericirii lui Dinu -Vama-
In urma verificarilor efectuate de organele de control ale Curtii de Conturi la Directia Regionala Vamala Aeroporturi Bucuresti, in perioada in care Dinu Gheorghe era sef, au fost depistate grave deficiente in domeniul colectarii taxelor vamale, precum si a repartizarii sporurilor de munca in conditii deosebite. Aceste constatari au dus la intocmirea actelor constatatoare prin care se retin fapte de natura penala (fals intelectual). Prin urmare, Curtea de Conturi a inaintat doua dosare Colegiului Jurisdictional si Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie pentru instrumentarea cauzelor.
In unul dintre aceste dosare se arata ca bugetul statului a fost -usurat- de mai multe miliarde de lei. Mai concret, statul a pierdut, -din neglijenta-, peste doua miliarde de lei, suma ce reprezinta majorari de intarziere aplicate unor drepturi vamale neincasate, ce n-au fost calculate si inregistrate in contabilitate. Alti bani au fost pierduti de la buget pentru simplul motiv ca multi agenti economici nu au fost instiintati in timp util ca au fost amendati. Si toate aceste inginerii se petreceau in ograda lui Dinu Vama si, dupa cum se arata in procesul de constatare, -raspunderea pentru respectivele abateri revine conducerii DRV Aeroporturi Bucuresti-.
Cel de-al doilea dosar, privind gestionarea si folosirea fondurilor publice pe anul 2000, arata ca:
– in luna decembrie 2000, la nivelul DRV Aeroporturi Bucuresti, s-a determinat, inregistrat in contabilitate si platit salariatilor un fond de premiere necuvenit si fara temei legal;
– in lunile ianuarie si respectiv decembrie, o parte din impozitul pe salarii nu s-a inregistrat in evidenta contabila si nu a fost achitat la bugetul statului;
– in anul 2000, nu au fost inregistrate in evidenta contabila si nu au fost achitate la bugetul asigurarilor sociale peste 50 milioane de lei, reprezentand contributia datorata si penalizari;
– in anul 2000, pe statul de plata al domnului Dinu Gheorghe s-a regasit plata unor sporuri necuvenite si fara temei legal. Astfel, se arata in proces -ca Dinu Gheorghe, in calitate de coordonator al activitatii Directiei Regionale, nu si-a desfasurat activitatea in punctul de control pentru trecerea frontierei, pentru a beneficia de sporul de frontiera – 20% din salariu de baza – si nici in locuri deosebite, cum ar fi cala de marfuri a navelor sau mesagerii, pentru a beneficia de sporul aferent – 15% din salariul de baza-.
– bugetul statului a fost -usurat- cu peste trei miliarde de lei, reprezentand bani folositi -in mod nejustificat si fara temei legal- pentru constituirea Fondului de stimulare a personalului vamal.
Abaterile mentionate mai sus se regasesc in procesele-verbale de constatare cu numerele 627/22.05.2001 si 640/22.05.2001. Acestea au fost inaintate Colegiului Jurisdictional si Pachetului de pe langa CSJ si poarta semnatura procurorului financiar Octavian Dornea.
In actele de constatare se mai arata ca vinovata pentru aceste fraude se face conducerea DRV Aeroporturi Bucuresti, reprezentata prin: Dinu Gheorghe, seful regionalei, si Vasilica Bratu, sef serviciu financiar. Mai mult, in documente se precizeaza ca, in momentul in care a fost imputernicit cu coordonarea activitatii Regionalei vamale aeroporturi, -a semnat toate actele corespunzatoare functiei de director al Regionalei vamale, respectiv bilant contabil, state de plata, ordine de plata, aprobari-. La toate aceste nereguli, organele de control au solicitat explicatii de la -ambii parati-, Dinu Gheorghe si Bratu Vasilica, dar, se arata in raport, numai cea din urma -a raspuns solicitarii-.
In loc de concluzie…
…orice vames, cu destula vechime in sistem si o oarecare prestanta, viseaza sa devina sef al DGV. Dar pentru asta ai nevoie de multa experienta! Si nu vorbim despre experienta in inginerii financiare sau in tot felul de matrapazlacuri care duc la fraudarea bugetului de stat! Ci de experienta profesionala in domeniul vamal. Iar rezultatele cercetarilor Curtii de Conturi nu denota acest tip de profesionalism.
Dar, se pare, domnul Dinu -Vama- considera ca aceste dosare nu stau in calea fericirii sale!