
Actul normativ prin care este percepută taxa Radio-TV, care se încasează prin intermediul SC Electrica SA, nu a fost adaptat la noile realități juridice și economice, astfel că, după privatizarea societății mai sus menționate, în anumite regiuni ale țării taxa a devenit ilegală, după cum susține avocatul Iulian Urban, pe wwwurbaniulian.ro. Deci aceasta poate fi atacată în instanță, lucru pe care un bucureștean intenționează să-l facă, după cum se menționează pe site-ul avocatului. Iar SRR și SRTV nu par să aibă prea multe căi de atac în instanță, deoarece nu ele emit facturile, ci SC Electrica, deci cele două instituții nu ar putea avea calitate procesuală activă.
Taxa Radio-Tv este percepută ilegal în regiunile unde SC Electrica SA a fost privatizată, respectiv Banat Dobrogea și Moldova, drept urmare, abonații din aceste regiunii pot refuza cu nonșalanță plătirea birului, deoarece nu pot fi dați în judecată, susține avocatul Iulian Urban.
Potrivit acestuia, taxa Radio-Tv este stabilită prin lege, însă, actul normativ a fost depășit pentru că a fost adoptat atunci când ELECTRICA SA nu era privatizată, iar această obligativitate de plată se făcea prin intermediul facturii la energie. Numai că, între timp, o parte din Electrica a fost privatizată, iar noile societăți comerciale ENEL, CEZ sau EON nu au niciun cadru legal să încaseze taxa, întrucât ele sunt entități private, iar după acest proces de cumpărare a unei părți din Electrica niciun parlamentar nu s-a gândit să adapteze legea la noile realități juridice și economice. Iar eventuale înțelegeri sau acorduri semnate de aceste firme cu SRR și SRTv nu au nicio valoare față de consumatorii români, pentru că ele sunt făcute în afara cadrului legal, suține avocatul.
După privatizarea Electrica, taxa Radio-Tv a fost încasată ilegal
Prin urmare, toate sumele de bani plătite de români cu titlu de taxa Radio-Tv către ENEL, CEZ și EON după ce aceste firme au cumpărat părți din ELECTRICA, anume Banat, Dobrogea, Moldova, sunt încasate ilegal, astfel încât, dacă s-ar deschide un proces împotriva lor de către cei care le-au plătit, aceste firme ar fi obligate prin Justiție să le restituie banii abonaților. Cât despre cei care ar refuza să plătească aceste taxe, aceștia nu pot fi dați în judecată pentru că legea a creat o brambureală juridică prin faptul că, deși factura se emite de către Electrica, beneficiarii legali sunt SRR și SRTv. Iar ELECTRICA, ENEL, EON sau CEZ nu vor putea să cheme niciodată în judecată restanțierii la taxa Radio-Tv pentru că nu ar avea calitate procesual activă, adică ei nu sunt titularii creanțelor, întrucât nu au contract încheiat cu persoana care ar trebui dată în judecată. De partea cealaltă, nici măcar SRR și SRTv nu pot să dea în judecată pe cei care nu plătesc taxa Radio-Tv, întrucât nu ele emit facturile și, prin urmare, nu ar avea calitate procesual activă. De altfel, pe această temă încă există un scandal imens între firmele de distribuție a energiei electrice ENEL, CEZ și EON și SRR / SRTv pentru că acestea nu consideră rentabil faptul ca sunt obligați să adauge pe factura de energie electrică această taxă.