
Au vrut să-i păcălească pe judecători!
Vărul deputatului PSD Bogdan Niculescu-Duvăz încearcă de mai mulți ani să recupereze un apartament dintr-o casă naționalizată situată într-o zonă de lux a Capitalei, dar a pierdut prima etapă a procesului în favoarea foștilor chiriași, făcuți proprietari de stat. Magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au apreciat că rudele politicianului au manifestat, în repetate rânduri, rea-credință în relația cu instanța de judecată, și au constatat că pretențiile lor asupra imobilului nu sunt justificate. Mai mult decât atât, Niculescu-Duvăz Ion Matei Călin s-a gândit să demareze procesul prea târziu, de abia în noiembrie 2010, iar instanța l-a decăzut din drepturi. Vărul deputatului PSD mai are o șansă, recursul care se va judeca la anul, la Tribunalul București.
Niculescu-Duvăz Ion Matei Călin și Elena Bălan au cerut judecătorilor să constate dreptul lor de proprietate asupra unui apartament dintr-o vilă cochetă de pe Calea Floreasca din Capitală, în care locuiesc Anica și Ion Cojocaru, explicând faptul că imobilul a aparținut unei rude îndepărtate, Andrei Cernea. De la primele termene de judecată, vărul lui Niculescu-Duvăz a încercat să păcălească instanța de judecată, care l-a sancționat. ”Instanța a constatat că reclamanții au reiterat cu vădită rea-credință excepția necompetenței materiale, cu toate că aceasta a fost soluționată prin încheierea din 6.03 2012, astfel încât concluziile scrise în această chestiune nu vor fi avute în vedere” au scris magistrații în motivarea deciziei prin care acțiunea rudelor politicianului au fost respinsă ca fiind ”vădit neîntemeiată”, în vara acestui an. Pe parcursul procesului, Niculescu-Duvăz a explicat faptul că imobilul a fost naționalizat de comuniști în anul 1948, iar acolo a funcționat o întreprindere care închiriase, inițial, doar o cameră.
Au enervat judecătorii
De cealaltă parte, soții Cojocaru au arătat magistraților că locuiesc în vilă din anul 1983, iar statul le-a vândut-o pe baza legii 10/2001, în 2009, invocând apoi faptul că Judecătoria Sectorului 1 nu ar fi fost competentă, din punct de vedere teritorial, să judece litigiul. Chiar dacă instanța nu a admis critica pârâților, Niculescu-Duvăz a susținut-o ulterior, atrăgându-și antipatia judecătorilor. ”Excepția a fost reiterată de reclamanți, după rămânerea în pronunțare, prin concluzii scrise, ceea ce ridică serioase dubii cu privire la buna credință a acestora și scopul real pentru care urmăresc ca acțiunea să fie judecată de o altă instanță, cu toate că este de domeniul evidenței că nici un apartament de două camere din București, de 38,de metri pătrați, dintr-un imobil vechi de peste 60 de ani nu poate valora mai mult de 500.000 de lei, pentru a atrage competența tribunalului”, au mai arătat magistrații Judecătoriei Sectorului 1. Judecătorii au explicat faptul că familia Niculescu-Duvăz avea posbilitatea să notifice Primăria asupra pretențiilor asupra imobilului, încă din vremea în care familia Cojocaru aveau statutul de chiriași. ”Contractul de vânzare-cumpărare, (din 2009, prin care statul a vândut casa soților Cojocaru, n.r.) a fost încheiat la mai bine de șase ani de la termenul când reclamanții puteau formula notificare” au explicat magistrații Judecătoriei Sectorului 1.
Deputatul Bogdan Niculescu-Duvăz a explicat, pentru ”Curentul” că n-a avut nici un rol în acțiunile de revendicare demarate de rudele sale. ”Este vărul meu, l-am văzut chiar recent, pentru că e normal să avem o relație apropiată. ?ê?£tiam că are un litigiu cu o casă moștenită, dar nu m-au interesat amănuntele” a declarat parlamentarul PSD.
Mihai Niculescu