În România există mulți pensionari aflați în pragul sărăciei, dar chiar dacă ne-am obișnuit cu acest lucru este șocant să aflăm că sunt oameni care au muncit o viață întreagă pentru a ridica, lunar, 10 lei! Cum se poate trăi oare cu 10 lei lunar? Este cea mai mică pensie din Giurgiu, primită de urmașul unui lucrător CAP. La polul opus se află un fost director și consilier, care încasează o pensie de peste 30.000 de lei. Fostul manager Florea Geică a explicat că "pentru a avea o pensie de peste 300 de milioane de lei trebuie să ai un salariu de peste 400 de milioane de lei vechi". Deci, doar salarii imposibil de obținut pentru bătrâneți fericite…
Banii pe care îi cotizăm la fondul de pensii ar trebui să ne asigure confortul și liniștea la bătrânețe, măcar posibilitatea de a trăi decent și de a ne asigura medicamentele necesare pentru anii în care organismul nu mai funcționează la cote maxime. Aceasta însă nu este nicidecum o reflectare a realității. Persoanele care sunt la pensie se văd în situația în care nu își pot plăti utilitățile, hrana, nemaivorbind de cheltuieli legate de vizitele la medic. După ani buni de muncă, pensionarii se trezesc în pragul sărăciei. Și cum se poate trăi oare cu 10 lei lunar? Este cea mai mică pensie din Giurgiu primită de urmașul unui lucrător CAP. Cum pot supraviețui persoanele aflate în asemenea situație?
Există și pensionari fericiți
În același timp, există foști salariați care și-au asigurat bătrânețile și au niște pensii mult peste salariul mediu pe economie. În același județ, cea mai mare pensie încasată este de 7.200 lei. Există deci și pensionari care trăiesc în huzur. Și exemplele nu sunt multe, dar sunt șocante, având în vedere cum trăiesc majoritatea pensionarilor. Un alt caz șocant este cel al unui fost director și consilier, care încasează o pensie de peste 30.000 de lei. Această realitate a fost confirmată în cadrul unei emisiuni televizate de președintele Sindicatului Liber al salariaților din Autoritatea Aeronautică Română, Adrian Ioan. Acesta a precizat că solicită Ministerului Muncii verificarea de urgență a dosarului de pensii a managerului Autorității, susținând că el "și-a elaborat" un dosar din care rezultă o pensie de peste 30.000 de lei lunar. "Florea Geică a făcut falsuri în dosar. El nu a avut mandat de manager între 1 iulie și 25 septembrie, dar în dosar nu figurează o întrerupere a activității. Pe de altă parte, s-a autoangajat ca și consilier al directorului general și și-a negociat singur cel mai mare salariu, având astfel la dosarul de pensii două salarii. În tot acest timp, Florea Geică a fost în conflict de interese, pentru că el nu are voie să piloteze, dar se află mai mult în avion, pilotând aeronave Tarom și Blue Air", a precizat Adrian Ioan. Liderul sindical a mai spus că are informații că managerul Florea Geică a introdus în dosar și prima pentru îndeplinirea criteriilor de performanță, care este de aproximativ 30.000 de lei. El a explicat că, "pentru a avea o pensie de peste 300 milioane de lei, trebuie să ai un salariu de peste 400 de milioane de lei vechi". Adrian Ioan a mai spus că la AACR urmează să vină Curtea de Conturi și Corpul de Control al premierului Călin Popescu Tăriceanu.