Home Actualitate Cum se apără cardiologul Dan Tesloianu și cine e martorul cheie. Rezidentul...

Cum se apără cardiologul Dan Tesloianu și cine e martorul cheie. Rezidentul pus sub control judiciar

DISTRIBUIŢI

30 de zile de arest preventiv a fost decizia luată de judecători în cazul medicului Dan Tesloianu din Iași, acuzat că a montat stimulatoare recuperate de la morți unor pacienți cu probleme cardiace, cărora le-ar fi cerut și bani pentru asta.
Potrivit anchetatorilor, Tesloianu ar fi coordonat o adevărată rețea lăsând și rezidentul să se ocupe de asemenea intervenții deși acesta nu avea voie. Rezidentul a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile și nu mai are voie să intre în spital.
Martorul cheie din dosar este un asistent de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, care era trimis frecvent la Brașov să preia de la medicul militar suspect și el în dosar dispozitivele folosite. Medicul militar va fi anchetat de Parchetul militar.

Cum se apără Tesloianu

În fața procurorilor, Tesloianu a invocat dreptul la tăcere. Avocatul său, Marius Todeancă, a declarat că „existau persoane care nu-și permiteau dispozitivele” și că „nimeni nu vorbește de câte vieți a salvat acest doctor”.

„Nimeni nu spune că s-au salvat și vieți. Are în spate o carieră de 21 de ani și a efectuat 4.000 de intervenții”, a mai adăugat avocatul doctorului, după pronunțarea arestării preventive.

„Foarte multe persoane nu aveau cum să aibă acces la astfel de dispozitive. Potrivit tratatelor internaționale, ele se pot folosi dispozitive de la persoane decedate. Se poate pune și o altă întrebare. Este legal să mori dacă nu sunt fonduri pentru astfel de dispozitive?”, a mai spus Todeancă, în discursul său.

Conform declarației de avere, Tesloianu are un salariu de la spitalul de stat de 3.200 Euro lunar și a mai încasat anul trecut de la clinica privată pe care o deține dividende de 160.000 de EURO.

Refolosirea dispozitivelor e interzisă

„Până în anii 2007 – 2008 s-au folosit pacemakere sau alte dispozitive de la pacienţii decedaţi. În acele momente se făcea acest lucru pentru că erau foarte puţine, iar lista de aşteptare era foarte lungă. Astfel, exista această practică, iar dispozitivele erau refolosite. Ne-am luptat foarte mult pentru a mări Programul Naţional de Cardiologie pentru a avea suficiente dispozitive, iar acum nu ar mai trebui să se întâmple acest lucru. Dacă şi acum există astfel de practici şi dacă nu se folosesc în cazul unui risc vital, ele nu pot fi justificate. În aprilie 2021, în România s-a dat o ordonanţă care interzice acest lucru. Dacă înainte nu era reglementat, de atunci se interzice categoric utilizarea acestor dispozitive. Pentru astfel de încălcări se prevede o sancţiune contravenţională, nu una penală. Cu toate acestea, poate fi vorba despre cazuri în care consecinţele se încadrează în penal. Astfel, dacă s-au perceput sume de bani pentru dispozitive reutilizate, este un lucru foarte grav. Probabil, acest lucru va fi lămurit de către anchetatori. Aceste practici depăşesc deja limitele eticii medicale şi morale”, a precizat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

1 COMENTARIU

  1. E suficient să vezi un asemenea caz de depășire a practicii medicale corecte, de derapaj de la etica și deontologia medicală, învățate în facultate, ca să nu te duci vreodată în spitalul cu această rețea de medici ,, profesioniști „.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.