Cazul recent al doctoriței din Gorj care i-a administrat un antibiotic unei tinere de 17 ani, fără a verifica dacă aceasta este alergică, declanșând șocul anafilactic și decesul adolescentei, redeschide discuția despre abordarea malpraxisului medical în România. Doctorița și asistenta au fost condamnate la închisoare cu suspendare, prima pentru ucidere din culpă și falsificarea fișei medicale a pacientei decedate iar asistenta pentru falsificarea fișei pacientei, două firme de asigurări urmând să plătească 400.000 de Euro daune către familia fetei. Legea românească privind malpraxisul este concepută după modelul sovietic și nu după cel american unde medicii nu răspund penal pentru erorile medicale, acesta fiind și unul din motivele pentru care foarte mulți medici au luat calea occidentului. Legea nestabilind trepte de acordare a daunelor, acestea sunt stabilite de judecători după propria apreciere. Astfel devine de neînțeles cum s-a stabilit suma de 400.000 de Euro pentru un deces iar în cazul accidentului de mașină provocat de prezentatorul de televiziune Șerban Huidu, pentru doi morți s-au acordat daune de 190.000 de EURO (120.000 și 70.000), una dintre victime neavând urmași, sumă ce a fost plătită tot de o firmă de asigurare.
În cazurile de malpraxis fără deces, diferențele se păstrează. Dacă la o programare greșită a unui laser oftalmologic în timpul unei operații ce a generat o slăbire a acuității vizuale post operatorii, judecătorii au decis daune de 50.000 de Euro diminuate în recurs la 20.000 de Euro (deși atenție, judecătorii scriu în sentință că printr-o nouă intervenție problema este rezolvabilă), unei copile de 14 ani bătută și violată de nouă bărbați cu înclinații sadice timp de două zile i s-au acordat daune de 350 de Euro pe cap de violator. În comuna Gohor din județul Galați o fată de 14 ani a fost abordată pe stradă de o altă fată de 17 ani, cunoscută de cea mică și care a invitat-o să meargă să asculte muzică la fratele ei acasă. Nouă bărbați cu vârste între 16 și 50 de ani și fata de 17 ani au bătut-o și violat-o pe fata de 14 ani timp de două zile. Daunele morale acordate fetei au fost de doar 20.000 de lei. Toți majorii au primit pedepse cu executare între 5 și 11 ani iar minorul de 16 ani a primit 4 ani cu suspendare.
De altfel și în cunoscutul caz al fetei violate din Văleni deși pedepsele au fost între 5 și 8 ani cu executare, daunele morale au fost de doar 50.000 de lei (1500 de Euro de cap de violator). Și asta cu toată presiunea pusă de societate pe justiția care inițial chiar îi lăsase în libertate pe violatori.
Însă de departe cea mai mare revoltă te cuprinde în cazul torturării unor sclavi la Berevoești unde au fost stabilite daune de 3000 de Euro.
“Taximetristul Constantin Bratu, luat în sclavie, în 2015, de clanul Grancea din Berevoeşti, a reuşit să evadeze, s-a ascuns într-o pădure, dar a fost prins, legat cu o curea şi tîrît înapoi cu un cal. Bratu a ajuns în lanţuri, legat cu lacătul de patul în care dormeau „stăpînii“ Silvia şi Viorel Grancea. O lună şi jumătate, Bratu a fost pus să muncească în fiecare zi cel puţin 12 ore, timp în care a fost bătut în cap cu un par şi cu o furcă, iar la un moment dat i s-au tăiat cu toporul nişte degete de la o mînă. După ce leşina de la bătăi, era stropit cu apă rece şi forţat să se reapuce de muncă. Cu fracturi la ambele mîni, inconştient şi cu hemoragie craniană internă, Bratu a fost în cele din urmă abandonat noaptea într-o staţie de maxi-taxi din Piteşti. Rămas cu sechele, Bratu a cerut daune morale de 200.000 de lei. Instanţa Tribunalului Argeş i-a acordat 15.000 de lei, adică aproximativ 3000 de euro.” (extras din Dilema Veche- “Cu ochii-n 3,14”). Pedepsele primite de stăpânii de sclavi au fost cuprinse între 3 ani și 5 ani și patru luni cu executare pentru că, țineți-vă bine: „Reprezentanţii Parchetului apreciază că inculpaţii se fac vinovaţi de faptele reţinute în sarcina lor, dar instanţa va trebui să ţină seama şi de circumstanţele în care s-au săvârşit aceste fapte, respectiv că aşa au înţeles inculpaţii, la nivelul lor de instruire, să îşi câştige existenţa, prin folosirea altor persoane cu probleme în activităţile lor gospodăreşti, astfel că solicită ca pedepsele să fie orientate spre minimul special prevăzut de lege”. Tot reprezentanţii Parchetului au cerut să se ţină cont şi „de mediul din care provin inculpaţii, de gradul de educaţie şi instruire al acestora şi de modul de viaţă şi că toate aceste elemente au dus la săvârşirea unor infracţiuni grave ce au avut şi conotaţii de violenţă prin ameninţări sau bătăi sau chiar legarea unor persoane în cazul în care doreau să plece din gospodăriile respective”.
Și uite-așa te cuprinde revolta când citești unele sentințe ale judecătorilor români. Înțelegem că țiganii ce s-au crezut stăpâni de sclavi merită clemență pentru că nu sunt educați iar medicii care greșesc iau prima oară o pedeapsă cu suspendare dar la a doua greșeală cu o vătămare oarecare, înfundă pușcăria pentru că au între 10 și 12 ani de studii superioare? Asta-i justiție? Ce face statul pentru ca noi, pacienții, să avem medici mulțumiți, respectați și nestresați care să aibă o singură grijă pe lumea asta: să ne vindece pe noi.
Citește și Posibilul malpraxis medical e anchetat în România după modelul rusesc